Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Ericales Сем. Theaceae (Чаеви) Чай, Китайски чай

Чай, Китайски чай

Сем. Theaceae (Чаеви)

Чай, Китайски чай - изображение

Чай, Китайски чай (Camellia sinensis, Thea sinensis, Thea chinensis ) представлява дърво, от чиято листна маса се произвежда чай с различен цвят. Принадлежи към семейство Чаеви (Theaceae). Съществуват 4 типа напитки, като разликите между тях се изразяват в степента на ферментация на чаените листа, при което се получават четири продукта - черен, червен, зелен, жълт чай. Поради тази причина растението може да се срещне и с имената: Черен чай, Зелен чай, Червен чай, Жълт чай. Имена на латиница, с които още е известно са: Tea Plant, Assam tea, Tea Tree Camellia.

Устройство на чай

 

В диво състояние, чаеният храст представлява вечнозелено дърво, достигащо височина до 15м. За разлика от тях, в плантациите за чай, храстите са подкастрени и са високи най-много 1,5м.

 

 

 

Листата са лъскави, тъмнозелени, с продълговато-яйцевидна форма, назъбени по краищата. Разположени са последователно на клоните, притежаващи къси дръжки.

В основата им прорастват по единично или на групички от по 2-3 бели, ароматни цвята, с изразено жълт център от тичинки.

Плодчетата представляват семенни кутийки.

 

Разпространение:

За това коя е родината на чая, мненията са различни. Факт е, че се култивира в Китай от далечни времена. Сега се отглежда в Африка, Близкия Изток, Южна Америка. Отглежда се широко в тропичните и субтропични ширини.

Използваема част:

Употребяемата част на растението е неговата листна маса.

Химичен състав:

Листата съдържат:

  • алкалоиди (кофеин, теофилин, теобромин, ксантин и др.);
  • дъбилни вещества;
  • витамини С, В1, В2, К. РР;
  • етерично масло и др.

Приложение:

Дрогата се приготвя от връхчетата на младите филизи. Черният и зеления чай произхождат от едно растение. Чрез ферментация и изсушаване дрогата потъмнява - получава се черният чай. От необработените листа се приготвя зелен чай. "Оолонг" пък е полуферментирал чай. Вече научихме, че ако процесът на ферментация продължи до край, се получава черен чай. Но при спиране на процеса на някакъв етап след като е започнал (чрез регулация на температурата и влажността), се получава по-горе споменатият полуферментирал чай - оолонг.

Действие:

Днес чаената напитка основно се пие за удоволствие. На малцина е известно, че има затягащо действие. Препоръчва се при отравяния, депресия, отслабване на паметта, колапс, хипотония, белодробни отоци, прочиства кръвта, отсранява лошия дъх в устата и др. Външно приложение намира в домашната козметика.

Начин на употреба:

  • като напитка - 1 ч.л. черен чай се залива с 250 мл вряща вода, кисне около 10 минути и се прецежда. Пие се 2, 3 пъти на ден;
  • в козметиката - измиване на посивели коси с отвара от чая; срещу торбични под очите се прави компрес със студени лапи от чай; мазане на слънчеви изгарания с напоен памучен тампон с чай и др.

Още по темата:

3.5, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХрани и ястияБотаникаДиетиЛюбопитноНовиниРецептиЛеченияСнимкиТестовеЛайфстайлНормативни актовеИсторияХранене при...ПсихологияПроизводителиАлтернативна медицинаСпортАнкетиМедицински изследванияОрганизацииФизиологияСпециалистиЗаведенияКлинични пътеки