Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клон Розиди (Rosids) Клон Еурозиди I (Eurosids I) Разред Rosales Сем. Rosaceae (Розоцветни) Синя слива

Синя слива

Сем. Rosaceae (Розоцветни)

Синя слива - изображение

Синя слива (Prunus domestica) представлява сравнително високо дърво с бели цветове и синьо-виолетови плодове. Принадлежи към семейство Розоцветни (Rosaceae). Растението е медоносно и широко приложимо в бита и кулинарните среди на много народи. Установено е, че количеството антиоксиданти, които се съдържат в 100 грама боровинки, са равни на тези открити в един сливов плод.

УСТРОЙСТВО:

 

Дървото достига на височина от 3 до 8 метра. Пролетта растението цъфти в бели цветове, като впоследствие се появява листната му маса. Зреенето на плодовете му се наблюдава в карая на лятото и началото на есента. На всички ни е позната сферичната им форма и син цвят, покрити със синьо-сивкав прах.

 


РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

В България се установява на територията на цялата страна. По цял свят е известна Превъзходна кюстендилска синя слива.

В световен мащаб синята слива е култивирана в Китай. Оттам е разпространена в Европа. По-късно се локализира в Азия, Египет и Средиземноморския район.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

  • плодове
  • листа
  • дървесина

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

  • 8-16 % захари (фруктоза, глюкоза, скорбяла, целулоза)
  • белтъчини, органични и дъбилни вещества, минерални соли (калий, натрий, магнезий, калций, фосфор, желязо и др.)
  • витамини (С, от група В, РР, Е)
  • провитамин А
  • пектин (до 2 %)
  • сурови влакнини

ДЕЙСТВИЕ:

  • антиоксидантно
  • противоостеопоротично
  • разхлабващо
  • апетитовъзбуждащо
  • стимулира стомашната секреция (подобрява функцията на стомашно-чревния канал)
  • кръвотворно
  • диуретично
  • пречистващо организма
  • диетично
  • пикочогонно
  • жлъчегонно
  • хипотензивно
  • антисклеротично
  • противодиабетично
  • детоксикиращо
  • елиминират холестерола
  • стимулират мозъчната дейност
  • подобряват тонуса на мускулатурата

Плодът подобрява метаболизма, използва се осезаемо в диети за отслабване и не на последно място притежават и антибактериални свойства.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

Състояния и заболявания, при които се използва синя слива:

  • запек
  • лениви черва
  • затлъстяване
  • с цел детоксикация на организма
  • анемия (особено желязодефицитна)
  • атеросклероза
  • високо кръвно налягане
  • с цел стимулиране на храносмилането (в умерени количества)
  • авитаминоза
  • чревни заболявания
  • стомашни заболявания
  • жлъчни заболявания
  • с цел елиминиране на лошия холестерол
  • нарушения на сърдечната и чернодробната функция

Химическо вещество в тях действа против образуването на кариеси и зъбен камък. Полезността им се установява и при диабет тип 2 - профилактично и лечебно, увеличавайки чувствителността към инсулин.

Плодовете са полезни и при бъбречни страдания. Но поради съдържанието на оксалати в тях, прекомерната консумация на сини сливи, в зависимост от заболяването на бъбреците, може да влоши болестния процес.

Във всякаква форма сините сливи трябва да се консумират внимателно, защото могат да причинят разстройство и стомашни болки. Ако страдате от диабет, подагра, ревматизъм, атеросклероза, консумацията на сини сливи не се препоръчва. Но от друга страна, съдържанието на бета-каротин в тях определя полезността им като профилактично средство в борбата с астма, атеросклероза, ревматоиден артрит, диабет, сърдечни заболявания, рак на дебелото черво. В тази връзка четвърт чаша сушени сливи са достатъчни да осигурят около 16,9% от полезното вещество, борещо се със свободните радикали в организма.

Сините сливи са изключително полезни при пациенти страдащи от хипертония. Съдържанието на кумарин в тях осигурява превенция на кръвоносните съдове от тромбообразуване, действа разширяващо и укрепващо на същите, понижаващо кръвното налягане и укрепва черния дроб. Калиевите съединения в плодовете, също действат благотворно на сърдечната дейност.

Сушените сини сливи действат ефективно срещу висока температура. Други полезни въздействия на този плод се изразяват в подобряване гласовите способности при артисти и певци, възстановяващо на организма при различни степени на психическа и физическа умора. Когато се смучат повлияват благотворно упорита кашлица и помагат за отделяне събралият се секрет в белия дроб.

Други приложения на сините сливи:

  • в козметиката - в състава на различни маски
  • в хранителната индустрия - за директна консумация - сурови или сушени; преработени в сладка, желета, мармалади; получени от нея спиртни напитки

Интересна рецепта със сушени сливи при мазоли: на няколко сухи плода се отстраняват костилките. Сваряват се добре в мляко и се налагат на мазолестото място. Процедурата се прилага няколко пъти. При това се наблюдава омекване на твърдата тъкан, като последва лесното й отстраняване с пемза.

ВНИМАНИЕ!

Синята слива е противопоказана за консумация при жлъчно-каменна болест!

Още по темата:

3.6, 13 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаДиетиАптекиХрани и ястияРецептиЗдравни съветиИсторияЛеченияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиТестовеНормативни актовеПроизводителиЗаведенияХранене при...СпортОрганизацииАлтернативна медицинаИнтервютаКалкулатори