Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Entolomataceae Обикновена сливовка, Сливарка, Кайсиевка

Обикновена сливовка, Сливарка, Кайсиевка

Сем. Entolomataceae

Обикновена сливовка, Сливарка, Кайсиевка - изображение

ЯДЛИВА ГЪБА

Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която е тънко месеста, в младо състояние е звънчевидна с гърбица отгоре, а развита е широко дъговидна, с неправилна многоъгълна форма, с диаметър около 3-10 см., във влажно време е тъмно жълта до черно-кафява на цвят и слабо лепкава, а в сухо - сива, бледокафява, копринено лъскава до бяла. Кожицата се обелва лесно. Ръбът е остър и нацепен.

Месото на гъбата е бяло, а под кожицата на гуглата - белезникаво до кафеникаво, с вкус и миризма на брашно.

Гъбата има пластини/ламели, които са прираснали към пънчето, редки, широки, с назъбен ръб, лесно се отделят от месото. В началото са белезникави на цвят, а в последствие - месно розови. Споровият прах на гъбата е розово-оранжев.

Гъбата има пънче, което е цилиндрично, лъскаво, под гуглата изглежда като заскрежено, бяло, влакнесто, плътно, а по-късно с гъбеста сърцевина.

Разпространение:
Расте в овощни градини и храсти - предимно под кайсии, сливи, шипки, трънки, на кичури, през месеците от май до октомври.

Предназначение:
Ядлива гъба, с добри вкусови качества.

Още по темата:

3.1, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаСпециалистиРецептиЛайфстайлХрани и ястияСнимкиСъставкиНовиниХранене при...ЛюбопитноПроизводителиЗдравни съветиДиетиИсторияКлинични пътекиАлтернативна медицина