Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Amanitaceae (Мухоморки) Пантерка, Петниста мухоморка

Пантерка, Петниста мухоморка

Сем. Amanitaceae (Мухоморки)

Пантерка, Петниста мухоморка - изображение

ОТРОВНА ГЪБА

Описание:
Пантерка или Петниста мухоморка е гъба, числяща се към групата на Мухоморките.

Тя има шапка/гугла, която в младо състояние е полукълбовидна, често с формата на яйце, покрита с було, развита - широко дъговидна, а зрелите - плоска (в диаметър  около 8 - 15 см. Повърхността е гладка, когато е суха е лъскава, а влажна - слизеста, с бели налепи, които лесно се отмиват и са наредени в неравномерно  разположени кръгове. Гуглата има ръждиво сиво маслена на цвят кожица с лек жълтеникавокафяв оттенък. Ръбът в млада възраст на гъбата е сраснал с пънчето с ципа и е подвит. При развита - ръбът е набразден и тънък.

Петнистата мухоморка има бяло на цвят плодово месо, което запазва белия си цвят  при разчупване. Месото е меко и фино, като цветът му дори и под кожицата си  остава бял, без особен вкус и миризма.

Гъбата има бели на цвят ламели/пластини, които при нараняване не променят цвета си. Те са гъсто разположени, свободни, широки, като не се отделят лесно от  плодовото месо. Гъбата има спори, които са безцветни и бял на цвят споров  прашец.

Гъбата пънче, което е цилиндрично, бяло, стройно, с копринена лъскавина, плътно, но става бързо кухо при застарелите представители. Пънчето в основата си е надебелено, като има пръстеновидни образувания, които се наричат якичка и са разположено успоредно. Те представляват остатък от общото покривало. Пънчето достига до 15 см.

Разпространение:
Гъбата расте в края на пролетта, началото на лятото до есента. Среща се основно в широколистните и смесени гори, а по-рядко в иглолистни, от месец май до октомври.

Предназначение:
Представлява силно ОТРОВНА ГЪБА. Отравяния с Пантерка са сравнително чести и са по-тежки от отравяния с червена мухоморка. Отровата действа в рамките на половин час, а признаците са близки до алкохолно натравяне, тъй като микоатропинът поразява мозъка.

Забележка:
Отровен двойник на ядливата Бисерна гъба.

Още по темата:

4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаНовиниЛюбопитноКлинични пътекиХранене при...ИсторияСнимкиОткритияЗдравни съветиСпециалистиРецептиЛеченияЛайфстайлХрани и ястияСъставкиДиетиПсихологияПроизводителиАлт. медицина