Царска печурка
ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която достига 10-22 см. в диаметър. В младо състояние тя има полусферична, а по-късно изпъкнала и накрая плоска форма. Кожицата на шапката на гъбата е напукана, суха, с концентрично подредени кафяви, влакнести люспи. Ръбът в началото е подвит навътре и срастнал с пънчето чрез покривало, а по-късно е изправен.
Месото на гъбата е плътно, бяло, а при натиск става златистожълто. Месото има приятен вкус, с мирис на анасон или горчив бадем.
Гъбата има ламели/пластини, които са свободни, гъсти, тънки и крехки. Те при младите екземпляри са белезникави до бледорозови, а зрелите - с тъмно кафяв цвят. Споровият прах е шоколадово кафяв.
Гъбата има пънче/стебло, което е дълго и тънко с дебелина около 4 см. Цвета е от бледокремав до жълтеникав. При зрелите екземпляри се наблюдава пръстен, който се получава от ципата при разкъсването на гуглата с пънчето.
Разпространение:
Гъбата расте най-често в планините, в широколистни и иглолистни гори, през топлите месеци - от август до септември.
Предназначение:
Добра ядлива гъба с много добри вкусови качества. Употребява се в прясно състояние, консервирана или сушена.
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
ЦВЕТЕН ЕЛИКСИР НА Д - Р БАХ ПРОТИВ ДЕПРЕСИЯ 20 мл
МЕЙТАКЕ ЕКСТРАКТ 30% ПОЛИЗАХАРИДИ капсули * 60 ДР. БИОМАСТЕР
КОРДИЦЕПС капсули 450 мг * 60 DXN
Безплатна доставка за България!ХЕРИЦИУМ 20% ЕКСТРАКТ капсули * 60 HAWLIK
ХЕРИЦИУМ таблетки * 120 DXN
ОРГАНИЧЕН ВИТАМИН D капсули 400 IU * 60 VIRIDIAN
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Подтип Agaricomycotina
- Клас Agaricomycetes
- Разред Agaricales
- Сем. Agaricaceae
- Ягодово дърво, Арбутус, Кумарка
- Скоруша
- Кактусова смокиня, Бодлива круша
- Гозбите на бабите по света - Пета част
- Сладък картоф
- Есенен пачи крак, Ветрогонова гъба
- Явор, Обикновен явор
- Ливадна виолетка
- Лапад, Обикновен лапад, Лопуш
- Дафиново дърво, Лаврово дърво
Коментари към Царска печурка