Царска печурка

ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която достига 10-22 см. в диаметър. В младо състояние тя има полусферична, а по-късно изпъкнала и накрая плоска форма. Кожицата на шапката на гъбата е напукана, суха, с концентрично подредени кафяви, влакнести люспи. Ръбът в началото е подвит навътре и срастнал с пънчето чрез покривало, а по-късно е изправен.
Месото на гъбата е плътно, бяло, а при натиск става златистожълто. Месото има приятен вкус, с мирис на анасон или горчив бадем.
Гъбата има ламели/пластини, които са свободни, гъсти, тънки и крехки. Те при младите екземпляри са белезникави до бледорозови, а зрелите - с тъмно кафяв цвят. Споровият прах е шоколадово кафяв.
Гъбата има пънче/стебло, което е дълго и тънко с дебелина около 4 см. Цвета е от бледокремав до жълтеникав. При зрелите екземпляри се наблюдава пръстен, който се получава от ципата при разкъсването на гуглата с пънчето.
Разпространение:
Гъбата расте най-често в планините, в широколистни и иглолистни гори, през топлите месеци - от август до септември.
Предназначение:
Добра ядлива гъба с много добри вкусови качества. Употребява се в прясно състояние, консервирана или сушена.
Коментари към Царска печурка