Скрежовка, Циганска гъба, Набръчкана гъба

ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е сферична/яйцевидна, обвита от белезникаво общо покривало, а развита - широко дъговидна до плоска, с диаметър около 5 — 12 см, средно месеста, белезникава, сламено жълто-кафява до жълто-оранжева. Гуглата на младите екземпляри е с виолетов оттенък (като заскрежени). Кожицата е суха, напукана, радиално набраздена, покрита с бял или паяжовиден нетраен налеп – остатък от общото покривало. Ръбът първоначално е подвит навътре, срастнал с пънчето, по-късно е изправен, равен или слабо вълновиден, набръчкан, често радиално насечен.
Месото на гъбата е крехко, меко, белезникаво или бледожълто, с виолетов оттенък в горната част към пънчето, а под кожицата - жълто-червеникаво, воднисто, с приятен вкус и без миризма.
Гъбата има ламели/пластини, които са нагъсто разположени, издути, срастнали с пънчето, белезникави, по-късно кафеникави до ръждивокафяви. Спорите са яйцевидни, охреножълти на цвят. Споровият прах е също охреножълт.
Пънчето на гъбата е цилиндрично, плътно, твърдо, често задебелено в основата, белезникаво, по-късно набраздено, в горната част с кожест, бледожълтеникав, изправен пръстен — остатък от частичното покривало.
Разпространение:
Расте върху почва в иглолистни, а понякога смесени и широколистни гори от средата на лятото до края на есента (от юли до ноември).
Предназначение:
Добра ядлива гъба. Употребяват се в свежо състояние и консервирана (мариновани).
Коментари към Скрежовка, Циганска гъба, Набръчкана гъба