Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Диета GAPS или Чревен и Психологически Синдром (ЧИПС)

Диета GAPS или Чревен и Психологически Синдром (ЧИПС)

Диета GAPS или Чревен и Психологически Синдром (ЧИПС) - изображение

Диетата GAPS (позната у нас още като ЧИПС диета) представлява цялостен лечебен протокол, разработен от д-р Наташа Кампбел-Макбрайд, невролог и диетолог, който е специализиран в лечение на проблеми като нарушения от аутистичния спектър, дефицит на внимание и хиперактивност, диспраксия, дислексия и шизофрения чрез въздействие върху основната причина за голяма част от тях: компрометирането на здравето на червата. GAPS диетата е базирана на създадена от д-р Сидни В. Хаас (Dr. Sidney V. Haas) специфична въглехидратна диета (SCD) като естествена форма на лечение за някои хронични възпалителни заболявания на храносмилателния апарат, свързани с нарушена чревна пропускливост.

Д-р Наташа Кампбел-МакбрайдСпецифичната въглехидратна диета (SCD) придобива огромна популярност, след като една майка Илейн Готшал (Elaine Gottschall), по образование биохимик, съобщава за, че детето й е излекувано от улцерозен колит, именно с нея. През годините, д-р Наташа Кампбел-Макбрайд провежда редица изследвания и клинични проучвания, въз основа на които прави някои промени в Специфичната въглехидратна диета (SCD) и създава нова, предназначена за терапия на стомашно-чревни заболявания и последствията от тях, наричайки я GAPS диета. Д-р Наташа Кампбел-Макбрайд насочва вниманието си към здравните нужди на своите пациенти, страдащи от различни стомашно-чревни и неврологични нарушения, свързани с нарушения баланс на бактериалната екосистема в стомашно-чревния тракт.

Въпреки че звучи странно и дори невероятно, неврологични заболявания като аутизъм могат да бъдат повлияни чрез промени в диетата. Има съобщения от родители на деца с аутизъм, че са забелязали значително отслабване на симптомите и възвръщане на способността за изразяване на емоции след придържане към диетата GAPS. Хора, страдащи от хранителна непоносимост също са докладвали подобрение.

По същество, ЧИПС (GAPS) диетата се фокусира върху премахването на храните, които са трудни за храносмилане и вредят на чревната флора, заменяйки ги с такива, които подпомагат възстановяването на чревната лигавица и функцията й. Посочена е като най-добрият лечебен протокол, тъй като включва цялостна детоксикация, съчетана с промени в диетата и добавки.

Преминаването към GAPS диетата трябва да бъде бавно и постепенно, чрез няколко въвеждащи етапа, макар че много хора предпочитат да започнат директно с пълната диета и се връщат към тази въвеждаща фаза по-късно, когато се почувстват по-уверени. Въвеждащият режим включва 6 етапа по време на които поетапно се включват определени храни и напитки, докато се достигне до пълната диета, която позволява добавянето на повече здравословни храни, но все още не включва зърна, съдържащи скорбяла грудкови, захари (с изключение на мед) и други храни, които могат потенциално да увредят вече компрометираните черва.

Както всяка диета или протокол за изцеление, диетата GAPS е трудна – поне в началото, докато свикнете как да пазарувате, как да приготвяте храната си и как да разчитате единствено на собствените си знания и умения, тъй като най-често храната в ресторантите значително се отклонява от изискванията на диетата.

Уводен режим

Препоръчително за всеки е да не пропуска въвеждащите етапи от диетата. В зависимост от тежестта на състоянието на пациента, той може да премине по-бързо или по-бавно през този етап. Може да преминете през първия етап за един или два дни, а след това да останете по-дълго на втория. Следването на въвеждащата диета е особено важно за хората с диария или тежък запек – те намаляват симптомите бързо и ускорява оздравителния процес в храносмилателната система. Дори и за здрави хора, ако настъпи известно стомашно неразположение в началото, тези въвеждащи етапи ще спомогнат за премахване на симптомите бързо и трайно, без нужда от допълнително лечение.

Хората без сериозни храносмилателни проблеми, могат да преминат въвеждащия етап по-бързо. Въпреки това, не се изкушавайте да го пропуснете изцяло, тъй като въвеждащите стъпки ще спомогнат за оптимизиране на процеса оздравяване на червата и на останалите части на тялото.

Започвайте деня с чаша минерална или филтрирана вода. Вземете пробиотик. Уверете се, че водата е топла или със стайна температура, но не студена, тъй като тя ще влоши състоянието. Приемайте единствено и само храните, изброени в позволения списък. На този етап ще се повлияят най-драстичните симптоми като болка в корема, запек и диария. Ако въвеждането на нова храна предизвиква отново стомашно-чревни проблеми, преустановете приема и опитайте отново след седмица.

Тест за поносимост към храни

При съмнение или вероятност от алергия или непоносимост към конкретна храна, предварително се тествайте. За целта, нанесете малка част или капка от конкретната храна върху вътрешната част на китката или сгъвката на лакътя и изчакайте, докато изсъхне добре. Направете това вечерта преди лягане и оставете да престои цялата нощ. На сутринта огледайте добре мястото за реакция на непоносимост или алергия, която може да включва зачервяване, сърбеж, обрив, усещане за парене и други. Ако няма реакция, може да пристъпите към постепенното въвеждане на храната като започнете с малки количества.

Въвеждащи етапи

Етап 1

Рибен бульонБульон от месо или риба, приготвен у дома. Месните и рибните бульони осигуряват необходимите градивни елементи на бързо растящите клетки на чревната лигавица и оказват успокояващо действие върху възпалените области на червата. Това ги прави препоръчвано средство за лечение на храносмилателни смущения. Не използвайте предлаганите в търговската мрежа изсушени супи и бульони на кубчета, тъй като те съдържат много добавки и вредни съставки.

Пилешкият бульон се отличава с изключително деликатно и щадящо действие върху стомашно-чревната лигавица и затова е добре да започнете с него. За приготвяне на бульон може да използвате костите, ставите, парче месо с кост, цяло пиле, вътрешности от пиле, патица, фазани, гълъб и други меса от птици. Обезателно използвайте костите и ставите, тъй като предимно в тях се съдържат голяма част от лечебните вещества, а не толкова в мускулите и другите меки тъкани. Още по-добре би било, ако разделите наполовина тръбните кости, така че да извлечете костния мозък от тях. Поставете съставките в подходящ съд и добавете вода. Може да овкусите с естествена, необработена сол на вкус и около 1 чаена лъжичка черен пипер на зърна. След като заври, покрийте и оставете да къкри на слаб огън около 2,5-3 часа. Аналогично, може да приготвите и рибен бульон, използвайки цяла риба, глави, перки и кости. След приготвяне, прецедете през сито, за да отстраните костите и черния пипер. Всички меки тъкани и месото може да отделите и да ги добавите на по-късно, тъй като те осигуряват някои от най-полезните лечебни вещества. Може да ги запазите в хладилник най-много 7 дни или да ги замразите. Бульонът може да пиете през целия ден с храната и между храненията. Не използвайте микровълнова печка за претопляне, тъй като тя унищожава голяма част от полезните вещества. Важно е да консумирате всички мазнини попадали в бульона от костите и месото, тъй като те са необходими за оздравителния процес.

Добавете и пробиотични храни към всяка чаша бульон

Пробиотични храниПробитичните храни са важно звено от диетата още в началните й етапи. Те могат да включват храни на млечна или растителна основа. Въвеждайте пробиотичните храни бавно и постепенно, за да избегнете нежелани реакции. Започнете с 1-2 супени лъжици на ден, в продължение на 2-5 дни, след което постепенно увеличавайте с 2-3 лъжици на всеки 2 до 5 дни и следвайте този ритъм, докато не достигнете количества от няколко супени лъжици към всяка порция. Ако сте готови за въвеждане на млечни продукти, може да използвате домашно кисело мляко или кефир, но, ако се наблюдава алергия или реакция на непоносимост към млякото и млечните продукти трябва да изчакате и да използвате растителни източници. Такива са сока от домашно приготвено кисело зеле или туршия (само сока, без зеленчуците). Когато добавяте сока, бульона или супата не бива да са твърде горещи, тъй като високата температура може да унищожи полезните пробиотични бактерии.

Супа от домашен бульон от месо или риба

За приготвянето на супа, подходяща за този етап е добре да знаете някои детайли: поставете месния бульон да заври, добавете нарязаните или настъргани зеленчуци (лук, моркови, броколи, праз, карфиол, тиквички, тиква), след което оставете още 25-30 минути да къкри на по-слаб огън. Може да комбинирате зеленчуците по Ваше желание, като избягвате влакнести, като зеле и целина. След като омекнат добре зеленчуците, добавете 1-2 супени лъжици нарязан чесън, усилете отново, за да настъпи кипене, след което изключете котлона. Добавете вече отделените меки тъкани, костен мозък и меса. Ако желаете може да пасирате супата. Добавете пробиотична храна и консумирайте толкова, колкото желаете

Чай с джинджифил и мед между храненията

За да си приготвите чай, настържете една чаена лъжичка свеж корен от джинджифил и добавете вода. Поставете на котлона да заври, след което покрийте и изчакайте да къкри още 3-5 минути. Прецедете и, ако желаете, добавете малко мед на вкус.

Етап 2

Продължавайте следването на етап 1 и описаните в него компоненти, като добавите още:

Суров, органичен яйчен жълтък

Суров жълтък в яхнияЗапочнете да добавяте по един суров яйчен жълтък на ден към супата или месото, като постепенно увеличавате количеството до един жълтък на всяка порция. Жълтъците се абсорбират добре и не натоварват храносмилателната система, затова не се налага да бъде ограничен броят им. Ако имате съмнение относно проява на алергия, направете предварително тест за поносимост. След като въведете напълно яйчните жълтъци и те се понесат добре, може да включите леко сварени (рохки) цели яйца. Избирайте яйца от източник с доказано качество и сигурност!

Яхнии и гювечи с месо и зеленчуци

На този етап все още избягвайте подправките. Приготвяйте яхниите със сол и пресни билки. Важно е присъствието на високо съдържание на животински мазнини. Колкото по-пресни са те, толкова ефектът ще е по-бърз. Добавяйте пробиотични храни към всяка порция. Увеличете дневните количества на домашно кисело мляко и кефир, ако те вече са въведени в менюто. Увеличете и количеството на сока от кисело зеле или туршии.

Тук е моментът да се въведе и ферментирала риба – деликатес широко разпространен в страни като Швеция и Норвегия, но все още нехарактерен у нас. Важно е да знаете, че при неправилна подготовка и обработка, ферментиралата риба може да бъде опасна за здравето Ви!

На този етап може да се въведе и разтопено пречистено краве масло Гхи. Започва се с 1 чаена лъжичка на ден и постепенно количеството се увеличава.

Етап 3

Продължава се с всички въведени вече храни, като се добавят още:

Пюре от добре узряло авокадо. В началото по 1-3 чаени лъжички, добавени към супите, като постепенно количеството се увеличава.

Палачинки при ЧИПС диетаПалачинки. Първоначално една палачинка дневно, а впоследствие може да увеличавате бавно броя им. За палачинките ви са нужни:

  • смлени на ситно орехи, бадеми или фъстъци;
  • яйца;
  • парче прясна тиква или тиквички (обелени и пасирани);

Изпържете малки, тънки палачинки в разтопено, пречистено масло Гии или патешка мазнина, като внимавайте да не ги загаряте.

Разбити яйца смесени с разтопено масло Гхи, гъша мас или патешка мазнина. Може да поднесете с авокадо (ако се понася добре) и варени зеленчуци.

Свареният лук е много полезен за храносмилането и имунната система. Може да приготвите лука и като поставите в 3 супени лъжици разтопено масло или мазнина от патица и изсипете в него нарязан на едро лук. Покрийте и оставете да се задуши на слаб огън, докато омекне (20-30 минути).

На този етап може да въведете кисело зеле и ферментирали зеленчуци (туршия), ако вече пиете сока от тях от известно време и се понасят добре. Започнете с една малка част, веднъж на ден и постепенно увеличете до 1-2 супени лъжици на всяко хранене.

Етап 4

Всички въведени вече храни се продължават.

Месо със зеленчуциПостепенно се въвежда месо, изпечено на фурна или грил (но не пържено или на скара). Избягвайте да консумирате месо, което е загоряло или тъмнокафяво. Комбинирайте месото с варени зеленчуци, кисело зеле или туршия.

Може да започнете да добавят и по няколко капки студено пресован зехтин към ястията, като постепенно може да достигнете количество до 1-2 супени лъжици на хранене.

На този етап се въвежда и прясно изцеден сок. Най-подходящ в началото е сок от моркови. Прецедете сока добре и го пийте бавно, на малки глътки. Може да го разредите с топла вода или да добавите към него домашно кисело мляко. Започнете с една-две супени лъжици и постепенно увеличете до една пълна чаша на ден. Ако сокът от моркови се приеме добре, може постепенно да добавяте към него и други зеленчукови сокове като целина, пресни листа от мента, зелена салата и други. Зеленчуковият сок е най-добре да бъде приеман на празен стомах, сутрин или следобед.

Може да опитате да изпечете хляб от смлени на брашно бадеми или други ядки. За целта се нуждаете от:

  • брашно от смлени ядки;
  • яйца;
  • обелена и ситно нарязана прясна тиква или тиквички;
  • натурална мазнина – пречистено масло Гхи, гъша мазнина или мазнина от патица и малко сол на вкус.

Започнете с консумацията на малко количество от получения хляб и постепенно увеличете размера.

Етап 5

Варене на ябълкиАко всички въведени до този момент храни вече са приети добре, може да опитате да добавите варена ябълка под формата на ябълково пюре. За да приготвите пюрето, обелете кората и почистете от семките във вътрешността. Задушете ябълките в малко вода и малко пречистено масло докато омекнат. Може да добавите и малко картофено пюре. Ако маслото все още не е въведено, започнете с малко количество и постепенно увеличавайте.

Включете сурови зеленчуци, започвайки от по-меките и леки за храносмилане като маруля, обелена краставица. Въвеждайте по познатия вече начин – първоначално малко количество и постепенно увеличавайте. След приемане на тези зеленчуци, може да включите и пресни моркови, домати, лук, зеле и т.н.

Ако зеленчуковите сокове са приети добре, може да добавите и плодови сокове от ябълка, ананас и манго. Все още обаче не бързайте с цитрусовите.

Етап 6

Ако всички храни до момента са приети добре, включете обелени сурови ябълки. Постепенно може да въведете и други сурови плодове и малко мед.

Домашно изпечен кексНа този етап може да включите и изпечен кекс и други сладки изделия, но за подсладител използвайте сушени плодове.

Всеки човек може да преминава за различно време през този въвеждащ етап. Важно е, преди преминаване към всеки следващ етап да се изчака докато стомашно-чревната дейност се нормализира и стабилизира, без наличие на запек или диария. Някои храни могат да бъдат въведени на по-късен етап от описаните, в зависимост от индивидуалната поносимост и реакции.

След преминаване през всички етапи, въвеждане на всички храни и нормализиране на изпражненията може да преминете към пълната GAPS (ЧИПС) диета.

Пълна GAPS (ЧИПС) диета

Започнете деня с чаша минерална или филтрирана вода с добавен резен лимон. Може да изберете дали водата да е топла или студена, в зависимост от личните си предпочитания. Друг вариант за начало на деня е прясно изцеден плодов / зеленчуков сок, разреден с вода. Подходяща комбинация е 40% ябълка + 50% от моркови + 10% цвекло. Използвайте сурови плодове. Може да комбинирате съставките по желание, но е важно 50 % от него да включва съставки с лечебно действие, като морков, малко цвекло, целина, маруля, зеле, спанак, магданоз, копър, босилек, пресни листа от коприва, а останалите 50 % да са такива, които подобрят вкуса (ябълка, грозде, манго, ананас, грейпфрут). Може да комбинирате тези сокове с кисело мляко или да ги разредите с вода.

Нашите тела ежедневно преминават през различни етапи на активност и почивка, хранене и детоксикация (прочистване). Сутрин, между 4 и 10 часа, тялото е във фаза на детоксикация. Водата и прясно изцедения сок ще подпомогнат този процес. Храненето през тези часове затруднява пречистването. Затова, по-добре е закуската да бъде около 10 часа, когато тялото ви е завършил етапа на детоксикация и е готов за хранене. Обикновено на този етап започваме да чувстваме глад. Децата може да са готови за закуска по-рано от възрастните.

Закуска

Закуска GAPSЗа закуска е подходяща вариация на английска закуска, включваща варени яйца с колбаси и зеленчуци – варени или свежи под формата на салата (домати, краставици, лук и други) и/или авокадо и/или месо. Най-добре е жълтъците да са сурови, а белтъците сварени. Използвайте само натурален, студено пресован зехтин като добавка към салатата и яйцата. Добавете една супена лъжица предварително накиснати или покълнали слънчогледови/сусамови или тиквени семки към салатата.

Колбасите трябва да са приготвени от чисто мляно месо, овкусени само със сол и черен пипер. Не се допуска наличието на търговски добавки или мононатриев глутамат.

Друг вариант за закуска е авокадо с месо, риба или черупчести, сурови и варени зеленчуци, лимон и студено пресован зехтин. Поднесете с чаша топъл бульон и пробиотични храни.

Палачинки, направени от фъстъци. Особено вкусни са в комбинация с малко пречистено масло и мед или чубрица. Пасирани плодове с мед могат да бъдат отлично сладко за палачинките. Може да комбинирате с чай от лимон, джинджифил или мента.

За закуска може да консумирате и всякакви домашно приготвени тестени изделия и плодови торти.

Обяд

Домашна зеленчукова супа или яхния с домашно месо.

Авокадо с риба и зеленчуциАвокадо с месо, риба, миди и сурови или пресни зеленчуци. Използвайте зехтин с малко лимонов сок в него като дресинг. Поднесете с чаша топъл бульон.

Подходяща за обяд е и комбинация от месо/риба със зеленчуци.

Вечеря

Може да изберете всяко едно от предложенията за закуска и обяд. Завършете вечерята с чаша кисело мляко или кефир.

Съществуват много рецепти и подходящи комбинации, приложими при диетата GAPS (ЧИПС). Също така, може да използвате стари и добре познати рецепти, адаптирайки ги спрямо изискванията на режима.

Източници:
http://www.gapsdiet.com
http://nourishedkitchen.com
https://gapsaustralia.com.au

Още по темата:

4.8, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлДиетиПсихологияЛюбопитноХранене при...Здравни съветиИсторияСпортРецептиСнимкиАнкетиВидеоАлт. медицинаТестовеНовиниЛеченияНормативни актовеЗаведенияИнтервютаБотаникаОрганизацииКалкулаториПроизводители