Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Tricholomataceae Кафяво - червена миризливка

Кафяво - червена миризливка

Сем. Tricholomataceae

Кафяво - червена миризливка - изображение

ЯДЛИВА ГЪБА

Описание:
Гъбата има гугла/шапката, която в младо състояние е вдлъбната, а развита - фуниевидна, с диаметър около 5-9 см, гола, гладка, тънко месеста, с кафяво-червен до ръждивожъл (в развито състояние) цвят.

Месото е жълтеникаво, меко, с кисело стипчив вкус, без миризма.

Гъбата има пластини/ламели, разположени на гъсто, които се спускат по пънчето, дъговидни, белезникави, при по-възрастни екземпляри - жълтеникави. Споровият прах е бял.

Пънчето е цилиндрично, еластично, тънко, с малка сърцевина, в долната част е закривено и тясно, покрито с власинки.

Разпространение:
Расте в широколистни гори, поляни, по-често на групи, през месеците от септември до ноември.

Предназначение:
Ядлива гъба с много добри вкусови качества.

Още по темата:

3.3, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЛайфстайлХрани и ястияСнимкиСъставкиНовиниХранене при...ЛюбопитноПроизводителиЗдравни съветиДиетиИсторияКлинични пътекиАлтернативна медицина