Пъстърва гъба
Пъстърва гъба (Polyporus squamosus) е вид базидиева гъба от семейство Polyporaceae. Видът е описан за първи път научно от британския ботаник Уилям Хъдсън през 1778 г., който го нарича Boletus squamosus. Дадено му е настоящото име през 1886 г., но все още е широко известен с фризското име "Polyporus squamosus". Гъбата е ядлива и няма стопанско значение.
Устройство на пъстърва гъба
Пъстървата има дебело стъбло, обикновено прикрепено в една точка към мъртъв дървесен ствол. Плодното тяло най-често е с обиколка 8-30 см и дебелина до 10 см. То е жълто до кафяво на цвят, с характерни подобни на люспи образувания от горната страна. От долната му страна се виждат характерните за рода Polyporus пори, съставени от групирани снопове тръбички с дължина 1-12 мм. Споровият отпечатък е бял.
Разпространение на пъстърва гъба
Гъбата е разпространена на много места по света - в Северна Америка, Австралия, Азия и Европа, където е честа причина за гниене на дървесината на живи или мъртви дървета. Гъбите могат да бъдат намерени самостоятелно, в групи от две или три или образуващи етажи. Младите екземпляри са меки, но с напредване на възрастта те се втвърдяват. Видът е особено често срещан при мъртвия бряст и при живи кленови дървета. Други гостоприемници на гъбата са ясен, бук, конски кестен, персийски орех, липа, върба, топола, бъз. Пъстърва гъба играе важна роля в горските екосистеми като разлага дървесината.
Използваема част на пъстърва гъба
Употребяват се плодното тяло на гъбата с кулинарна цел.
Приложение на пъстърва гъба
Пъстърва гъба няма медицинско приложение. Гъбите с по-малки шапчици (млади екземпляри) са годни за консумация, макар че запазват характерната си жилавост и слабо дървесен вкус. Мариноват се, пържат се или се панират. Препоръчва се да се нарязват на малки парченца и да се готвят на слаб огън. Миризмата на гъбата прилича на кора от диня. Има мек орехов вкус.
Заглавно изображение: Dan Molter, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
Библиография
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%8A%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0_(%D0%B3%D1%8A%D0%B1%D0%B0)
https://en.wikipedia.org/wiki/Cerioporus_squamosus
https://www.messiah.edu/Oakes/fungi_on_wood/poroid%20fungi/species%20pages/Cerioporus%20squamosus.htm
https://www.first-nature.com/fungi/polyporus-squamosus.php
https://www.mushroomexpert.com/polyporus_squamosus.html
https://foragerchef.com/the-cucumber-mushroom-dryads-saddlepheasant-back/
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Подтип Agaricomycotina
- Клас Agaricomycetes
- Разред Polyporales
- Сем. Polyporaceae
- Явор, Обикновен явор
- Едра орешарка, Едра миризливка
- Есенен пачи крак, Ветрогонова гъба
- Смърч
- Цер
- Папирус
- Лиственица-европейска
- Кестен-обикновен, Сладък кестен, Ядлив кестен
- Латинка
- Премахнете петна от вода по дървените мебели по 6 начина
Коментари към Пъстърва гъба