Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Магнолииди (Magnoliids) Разред Magnoliales Сем. Myristicaceae Индийско орехче, Мускатово орехче

Индийско орехче, Мускатово орехче

Сем. Myristicaceae

Индийско орехче, Мускатово орехче - изображение

Индийско орехче: вечно зелено дърво, достигащо до 15 м височина. Има месест плод, което след узряване се разпуква, а семето е като едър лешник. Има характерна миризма. Растението се среща още с името Мускатово орехче.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: в тропическите области

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ: очистените от обвивката семена

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

  • етерично масло (до 15 %);
  • протеини;
  • тлъсто масло;
  • нишесте;
  • сапонини;
  • смола;
  • организчни киселини;
  • липаза (ензима, който разгражда мазнините)

ДЕЙСТВИЕ:

  • укрепва защитните сили на организма;
  • болкоуспокояващо и антисептично действие;
  • антиадипозно действие (против затлъстяване);
  • улеснява храносмилането;
  • при разстройства на храносмилателния тракт - болки и киселини в стомаха;
  • срещу задух;
  • повлиява някои нервни прояви - хистерия, главоболие, отслабена памет.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

  • външно - жабурене, инхалация;
  • вътрешно - отвара;
  • в хранителната индустрия - като подправка;


НАЧИН НА УПОТРЕБА:

- Отвара - 5 г. настъргано индийско орехче се залива с 200 мл вряла вода. Пие се по 1 кафена чашка преди хранене, подсладено с мед
 
При големи дози билката е отровна !

4.3, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиЗдравни съветиЛюбопитноРецептиБотаникаЛайфстайлДиетиАлтернативна медицинаСнимкиСпортИсторияХранене при...ЛеченияОрганизацииНовиниТестовеИнтервютаМедицински изследванияЗаведенияСпециалистиКалкулаториПроизводители