Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Същински еудикоти (Core eudicots) Разред Caryophyllales Сем. Polygonaceae (Лападови, Лапатови) Жълт лапад, Къдрав лапад

Жълт лапад, Къдрав лапад

Сем. Polygonaceae (Лападови, Лапатови)

Жълт лапад, Къдрав лапад - изображение

Жълт лапад, Къдрав лапад (Rumex crispus, Yellow Dock, Curly dock) е един от видовете лапад, който притежава лечебни качества и принадлежи към семейство Лападови, Лапатови (Polygonaceae).

 

 

 

 

 

Устройство на жълт лапад

Жълтият лапад достига на височина до 1 метър. Стъблата на вече зрелите растения са червеникаво-кафяво оцветени. Коренът му е голям, с много разклонения, оцветен в жълто.

 

 

 

Характерно за гладките листа са накъдрените им краища. В основата на растението те се развиват под формата на розетка.

 

 

 

 

Цветовете образуват гроздовидни съцветия, продължения на стъбловите разклоняващи се клонки. Най-голямо е съцветието на върха на растението.

 

 

 

 

 

 

 

Семената се развиват съответно на мястото на цветовете. Те имат кафяв цвят и лъскава повърхност, като са затворени в чашките на цветчетата - мястото им на образуване.

 

Разпространение на жълт лапад

Растението се установява в Европа, Северна и Южна Америка, Нова Зеландия и част от Австралия. В някои страни то се счита за плевел. Характерни местообитания на жълтия лапад са крайпътни зони, полета, покрай брегове на водни басейни, гористи местности, бунища. Растението предпочита основно влажни, богати на хранителни вещества почви. 

Използваема част на жълт лапад

С медицински цели се използва коренът на растението.

Химичен състав на жълт лапад

Билката съдържа атрахинони (лаксативи), антиоксиданти, биофлавоноиди, витамин C, желязо, оксалова киселина, витамини А, С, В1, В2, В3, желязо, калций, фосфор, танини.

Приложение на жълт лапад

Освен като лечебно средство и като растение с кулинарни вложения, жълтият лапад се използва и като миещо такова. Намира приложение като паста за зъби.

Свойства на жълтият лапад:

  • тонизиращо
  • слабително
  • болкоуспокояващо
  • противовъзпалително
  • антиоксидантно
  • диуретично
  • детоксикиращо

Последните две свойства на растението определят и съдействат за по-бързото и качествено отделяне на токсините от организма, пречистване на кръвта и храносмилателния тракт.

Заболявания и състояния, при които се използва жълтият лапад:

  • заболявания на дихателните пътища
  • различни видове дерматити
  • скорбут
  • обструктивна жълтеница
  • псориазис
  • запек
  • бактериални инфекции
  • желязодефицитна анемия
  • вирусни инфекции
  • акне
  • хемороиди

Биофлавоноидите открити в състава на лапада, действат укрепващо на кръвоносните съдове.

Взаимодействие на жълтият лапад с някои видове лекарства:

Съвместната употреба на билката с лекарства като дигоксин, може да доведе до прекомерно намаляне на калия в организма. Същото важи за едновременният прием на жълтият лапад с диуретици и други медикаманти, със същият хипокалемичен ефект.

С повишено внимание трябва да се използва заедно с лекарства като варфарин, поради риск от увеличение на кървенето.

Начин на употреба на къдрав лапад:

Използва се под формата на чай, прах, капсули, тинктура. Лекарствените форми се приготвят от корените на растението, като много рядко тинктура може да се направи от листната му маса.

  • чай - количество от 5 до 10 грама сухи корени се варят в 500 милилитра вода. Полученият чай има горчиво-сладък вкус. Количеството, в което трябва да се приема за деня е 3 чаши - 750 милилитра.
  • тинктура - риема се в доза от 1-2 милилитра, три пъти на ден.
  • капсули - приемът се определя по лекарско предписание или се спазват оказанията на етикета на опаковката на билковия продукт. Дневната доза е от 1-2 грама.

Външното приложение на жълтият лапад се използва при рани и кожни раздразнения. За тази цел се приготвя като се стрие корен на прах и се смеси с масло - маслиново, бадемово или друго. Със сместа се намазва поразеният участък.

Жълтият лапад в кулинарията:

Листата се добавят към салати и супи. Поради съдържанието на оксалова киселина в листата на растението, която помага за образуването на бъбречни камъни, жълтият лапад трябва да се консумира в сурово състояние в умерени количества, а при варене неколкократно да се сменя водата в която се вари.

Растението не трябва да се консумира сурово. Това може да доведе до сериозни странични ефекти, включително повръщане, сърдечни проблеми, проблеми с дишането и дори смърт. Също така, самата обработка на суров жълт лапад може да предизвика дразнене на кожата при някои хора.

Внимание!

Прекаленият прием на жълт лапад може да доведе до диария, гадене, стомашни спазми, увеличена диуреза, кожни възпаления, понижаване нивата на калий и калций в кръвта.

По време на бременност и кърмене не трябва да се използва. Слабителните му свойства при второто състояние могат да се предадат на кърмачето, съответно чрез майчиното мляко.

Билката влияе върху съсирването на кръвта. Поради тази причина ако страдате от нарушения в кръвосъсирването, преди да започнете да я приемате консултирайте се с Вашия лекар.

Хората, които са алергични към амброзия може да са алергични и към жълт лапад.

Не използвайте жълт лапад, ако имате каквото и да било запушване на храносмилателния тракт и при язва на стомаха. Може да раздразни лигавицата на стомаха и червата и да влоши съществуващото болестно състояние. Не приемайте билката и при минала или настояща уролитиаза, поради вещество в нея, което се свързва с калция и образува кристали.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиБотаникаЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...ИсторияАлтернативна медицинаНовиниМедицински изследванияИнтервютаОрганизацииКлинични пътекиСпортДиетиЗаведенияЛайфстайлТестовеСпециалистиРецептиСнимкиЕ-тата в хранитеХрани и ястия