Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Lamiales Сем. Lamiaceae (Устноцветни) Джоджен, Гьозум, Мятва

Джоджен, Гьозум, Мятва

Сем. Lamiaceae (Устноцветни)

Джоджен, Гьозум, Мятва - изображение

Джожен (Mentha spicata, Mentha viridis) представлява многогодишно тревисто растение, вид мента. Принадлежи към семейство Устноцветни (Lamiaceae). Растението е познато още с имената: гьозум, мятва, юзум, гюзум, менталария. На латиница е известна с названията garden mint, menthol mint, mint, sage of Bethlehem, silver mint, spearmint.

УСТРОЙСТВО:

 

Гьозумът достига на височина 30-100 см. Стъблата на билката при напречно сечение имат четириъгълна форма. Листата са с назъбени краища, дълги от 5 до 9 см и широки от 1,5 до 3 см, оцветени в тъмно зелено. Стъблата и листната маса са в различна степен покрити с власинки, като в повечето случаи такива липсват по тях.

 

 

 

Цветчетата са с големина от 2,5 до 3 мм. Оцветени са в розов, лилав или бял цвят и са събрани в класовидни съцветия. Цъфтят от края на юни до август месец.

 

 

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Джодженът е широко разпространен по света. Вирее на влажни почви.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

Употребяват се надземните части на растението. Те се отрязват преди или в самото начало на цъфтежа на билката.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

Мятвата съдържа етерично масло, ментол, пинен, ментофуран, неоментол, лимонен, пиперитон, изоментол, пулегон, цинеол, танини, горчиви вещества, никотинова киселина, флавоноиди, каротеноиди.

ДЕЙСТВИЕ:

  • спазмолитично, местно обезболяващо, антисептично;
  • освежаващо, стимулиращо, ободряващо;
  • апетитовъзбуждащо;
  • подобрява храносмилането;
  • увеличава секрецията в стомаха и червата;

Джодженът е изследван за противогъбично действие, като е установено минимално такова. Притежава антиоксидантна активност.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

Джодженът намира приложение в главно в кулинарията и по-малко в медицината. В кулинарно отношение е подправка на множество супи, яхнии, месни ястия. Не е удачно да се съчетава с други подправки, поради силният й и специфичен аромат, който може да подтисне аромата на останалите овкусители.

Листата от мятва могат да се използват пресни, сушени или замразени. Те могат да бъдат консервирани в сол, захар, захарен сироп, алкохол или масло. Листата губят своята ароматност, след като билката разцъфти.

В медицината намира приложение при:

  • гадене и повръщане;
  • стомашно-чревни разстройства;
  • стомашни спазми;
  • газове;
  • повишена киселинност на стомашния сок;
  • с цел разширяване на коронарните кръвоносни съдове;
  • физическа и умствена преумора;
  • главоболие, мигрена, стрес;
  • гинекологични болести;
  • белодробни инфекции;
  • сърдечно-съдови заболявания;
  • повлиява хемороиди.

НАЧИН НА УПОТРЕБА НА ДЖОЖДЕН:

  • "тинктура" - листа от билката се накисват в червено вино в съотношение 1:10 за 8 дни. Получената течност се използва за пиене и жабурене. При лош дъх се приема от нея доза от 2 супени лъжици след хранене.
  • запарка - към половин литър вряла вода се добавят 2 супени лъжици билка. Оставя се да киснат в продължение на 1 час. Пие се в доза по 100 милилитра, 4 пъти на ден, преди хранене, подсладена с мед.
  • запарка - към 200 милилитра вода се добавя 1 супена лъжица суха билка. Оставя се да кисне отново в продължение на 1 час. Прецежда се и се изпива на глътки 1 час след хранене.

Чаят от джоджен помага при болки в стомаха и различни други храносмилателни проблеми. Препоръчва се жабурене и гаргара с гьозум при гингивит, зъбобол, ларингит, фарингит. Локално, под формата на компреси, билката се прилага и действа добре при натъртвания, циреи, обриви. Чай от гьозум може да се използва и за лечение на стомашни разстройства при деца.

Учени са открили, че отвара от джоджен помага при жени с лека форма на хирзутизъм. Намаля и премахва лекото окосмяване на нежелани места като лице, корем, гърди.

Масло от джоджен

Масажи с масло от джоджен облекчават състояния на стрес, главоболие и мигрена. Маслото притежава газогонни свойства, има специфична миризма и съдържа значителни количества лимонендихидрокарвон и 1,8-цинеол. За разлика от ментовото масло, то съдържа минимални количества ментол и ментон. Маслото от джоджен се влага в пасти за зъби, захарни изделия, а понякога и в сапуни и шампоани.

Приложение на маслото от мятва:

  • болки в стомаха;
  • неразположения в сърдечната област;
  • простуда;
  • заболявания на черния дроб;
  • заболявания на жлъчката;
  • умора;
  • стомашни неразположения;
  • повръщане;
  • гадене;
  • главоболие и мигрена;

Още по темата:

2.7, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиЗдравни съветиАлтернативна медицинаЛеченияЛюбопитноБотаникаИсторияХранене при...НовиниРецептиДиетиСпортЛайфстайлОрганизацииКлинични пътекиМедицински изследванияСнимкиСпециалистиСоциални грижиЗаведенияТестове