Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fabales Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови) Див рожков, дърво на Юда, Церцис

Див рожков, дърво на Юда, Церцис

Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)

Див рожков, дърво на Юда, Церцис - изображение

Див рожков, по-известен като дървото на Юда, е малко широколистно дърво, което се отнася към семейство Бобови (Fabaceae).

Произходът на името на дивия рожков е спорен. Според много източници това е дървото, на което Юда Искариотски се е обесил след като е предал Христос. Цветовете и шушулките, висящи от стъблото, изобразяват този акт. От друга страна, терминът "Юда" би могъл да бъде само една географска връзка. Дървото на Юда някога е било широко разпространено на Юдейските хълмове.

Устройство на див рожков:

Дървото достига до 12 м височина и 10 м ширина на короната. Цъфти в лилаво-розови цветове, разположени в снопчета. Наситено розовите цветове се произвеждат от растения на едногодишна възраст в края на пролетта. Прорастват направо върху ствола и клоните на дървото. Цветовете са годни за консумация и се предполага. Разлистването се случва скоро след появата на първите цветове. Листата са във формата на сърце с тъп връх. Дървото произвежда дълги, плоски шушулки, които висят вертикално, с разположени в тях семена.

Разпространение на див рожков

Дървото на Юда се среща в източната част на Средиземноморския регион, с обсег, простиращ се на изток в Европа към България и Турция. Растението е широко разпространено в Западна Азия, включително и в Иран, Ирак, Израел, Йордания, Ливан и Сирия. Подлежи на култивиране.

Използваема част на див рожков

Употребяват се цветовете и семената на растението.

Химичен състав на див рожков

Цветовете са богати на каротин и са с високо съдържание на витамини и минерали.

Приложение на див рожков

Суровите цветове имат сладко-кисел вкус и се използват като добро допълнение към салатата. Цветните пъпки са кисели и се прилагат като подправка.

Използвано за лечение на анемия и умора, дървото на Юда е важна съставка във възстановяващ хранителен режим при периоди на претоварване с работа и стрес. Използвало се е през вековете за лечение на камъни в бъбреците, респираторни заболявания и за отоци по крака по време на бременността. Има леко диуретично действие. Помага при запушен нос и облекчава стягане в гърдите и затруднено дишане. Открито е, че цветовете в комбинация с магданоз, помагат за разнасяне на мастните отлагания в черния дроб.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиЛеченияЛюбопитноЛайфстайлКлинични пътекиДиетиАлтернативна медицинаСпортСнимкиМедицински изследванияТестовеНормативни актовеХранене при...Храни и ястияИсторияНовиниЕ-тата в хранитеЗдравни проблемиСпециалистиФизиологияЗаведенияСоциални грижиПсихологияОрганизацииСъставкиРецептиПроизводителиИнтервюта