Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клон Розиди (Rosids) Клон Еурозиди I (Eurosids I) Разред Fabales Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови) Див рожков, дърво на Юда, Церцис

Див рожков, дърво на Юда, Церцис

Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)

Див рожков, дърво на Юда, Церцис - изображение

Див рожков, по-известен като дървото на Юда, е малко широколистно дърво, което се отнася към семейство Бобови (Fabaceae).

Произходът на името на дивия рожков е спорен. Според много източници това е дървото, на което Юда Искариотски се е обесил след като е предал Христос. Цветовете и шушулките, висящи от стъблото, изобразяват този акт. От друга страна, терминът "Юда" би могъл да бъде само една географска връзка. Дървото на Юда някога е било широко разпространено на Юдейските хълмове.

Устройство на див рожков:

Дървото достига до 12 м височина и 10 м ширина на короната. Цъфти в лилаво-розови цветове, разположени в снопчета. Наситено розовите цветове се произвеждат от растения на едногодишна възраст в края на пролетта. Прорастват направо върху ствола и клоните на дървото. Цветовете са годни за консумация и се предполага. Разлистването се случва скоро след появата на първите цветове. Листата са във формата на сърце с тъп връх. Дървото произвежда дълги, плоски шушулки, които висят вертикално, с разположени в тях семена.

Разпространение на див рожков

Дървото на Юда се среща в източната част на Средиземноморския регион, с обсег, простиращ се на изток в Европа към България и Турция. Растението е широко разпространено в Западна Азия, включително и в Иран, Ирак, Израел, Йордания, Ливан и Сирия. Подлежи на култивиране.

Използваема част на див рожков

Употребяват се цветовете и семената на растението.

Химичен състав на див рожков

Цветовете са богати на каротин и са с високо съдържание на витамини и минерали.

Приложение на див рожков

Суровите цветове имат сладко-кисел вкус и се използват като добро допълнение към салатата. Цветните пъпки са кисели и се прилагат като подправка.

Използвано за лечение на анемия и умора, дървото на Юда е важна съставка във възстановяващ хранителен режим при периоди на претоварване с работа и стрес. Използвало се е през вековете за лечение на камъни в бъбреците, респираторни заболявания и за отоци по крака по време на бременността. Има леко диуретично действие. Помага при запушен нос и облекчава стягане в гърдите и затруднено дишане. Открито е, че цветовете в комбинация с магданоз, помагат за разнасяне на мастните отлагания в черния дроб.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлКлинични пътекиДиетиАлтернативна медицинаСпортСнимкиМедицински изследванияТестовеНормативни актовеХранене при...Храни и ястияНовиниЕ-тата в хранитеЗдравни проблемиСпециалистиИсторияФизиологияЗаведенияСоциални грижиОрганизацииСъставкиРецептиПроизводителиАптекиИнтервюта