Усещане за солено

Усещането за солено е едно от петте основни вкусови усещания. То се предизвиква от редица соли като натриев хлорид (готварска сол, NaCl), калиев хлорид и други. Известно е, че процесът на възприемане на соления вкус не изисква участието на специфични мембранни рецептори (както при усещането за кисело), а се дължи на директното проникване на йони през пасивните (нерегулируеми) йонни каналчета, разположени в апикалната част на мембраната на рецепторите.
Приема се, че основният механизъм, опосредстващ усещането за солено, е проникването на натриеви йони през епителни натриеви каналчета, на каквито са богати всички епителни тъкани. Тези йонни каналчета са различни от потенциал-зависимите натриеви канали в нервното влакно. Те са нерегулируеми и са чувствителни на амилорид. Амилоридът е блокер, който потиска отговора на първичните аферентни вкусови влакна за солено. Той потиска субективното усещане за солено.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВИНОЦЕТИ БАЛСАМОВ ОЦЕТ ОТ СМОКИНЯ 250 мл
ВИНОЦЕТИ МАЛИНОВ ОЦЕТ 250 мл
НАКРАЙНИК ЗА ЕЗИК MEGASONEX
ЧЕТКА ЗА ЕЗИК ГЪМ
ПЕСИТРО СТЪРГАЛКА ЗА ЕЗИК
ЧЕТКА ЗА ЕЗИК АРТАНА
Библиография
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK11148/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16809639
http://www.vivo.colostate.edu/hbooks/pathphys/digestion/pregastric/taste.html
Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО
Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“
СТАТИЯТА е свързана към
- Сетивни системи
- Вкусова сетивна система
- Ягодов, малинов език със или без бели налепи
- Сетивни системи
- Уголемената езична сливица е локално състояние и не води до увреждане на далечни органи
- Вкусова сетивна система
- Механорецептори
- Бял ягодов език
- Обонятелна сетивна система
- Ако човек си глътне езика и действаме бързо, можем да спасим живота му
- Болкови рецептори (ноцирецептори)
- Фоторецептори
Коментари към Усещане за солено