Царевица, Кукуруз

Царевица (Zea mays) представлява едногодишно, културно растение. Отнася се към семейство Житни (Poaceae). В праисторията тя е одомашнена по земите на Америка. Растението е наричано още Кукуруз.
Историята на царевицата е хилядолетна. Тя за индианците е била дар от Бога. Когато са започнали да забелязват растението, те първо са го боготворели и вплитали в ежедневието си под формата на стенописи, украса на съдове, аранжиране на домовете им и други подобни употреби. След това започват да я използват като хранителен източник.
Устройство на царевица
Изображение: Christian Fischer, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Царевицата има право, дебело и здраво стъбло. По него има възли, от които излизат дълги и широки мечовидни листа. На върха на стъблото има разклонена метлица, която носи малки мъжки цветчета, като прашецът им опрашва женските цветове, които представляват два или три кочана, скрити в пазвите на листата.
Когато от кочаните прорастнат тънки, свилоподобни, белезникави нишки означава, че женските цветове са цъфнали. С помощта на вятъра прашеца от мъжките цветове полепва по нишките - по този начин се осъществява опрашването.
Кочаните са плътно обвити с тънки жилави листа. По късно в тях се образуват жълтo-червени или бели зърна /семената на царевицата/. В млечнo-восъчна зрялост те са нежни, кремаво-жълтеникави, като тогава е най-подходящият момент, в който царевицата може да се консумира варена.
Видът, в който се бере царевицата е тогава когато изсъхне цялото растение. Тогава плодът е готов за консумация като фураж или за направата на брашно и други подходящи заготовки за кулинарни цели.
Разпространение на царевица
Отглежда се като зърнена култура. Култивира се в целия свят.
Използваема част на царевица
Използват се царевичната коса или свила, зърното на растението, а цялото то като фураж за животните.
Химичен състав на царевица
Изолирани елементи от царевицата
- флавоноиди;
- багрила;
- витамин С, К1, К3, B1, B2, PP;
- горчиви вещества;
- смоли;
- етерично масло;
- магнезий, желязо, цинк, натрий;
- фосфор;
- целулоза.
Изображение: Silverije, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons; Jonathunder, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Лечебни свойства и приложение на царевица
Свойства на царевица
- жлъчегонно;
- кръвоспиращо;
- пикочогонно;
- противовъзпалително;
- понижава нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта;
- превантивно на белия дроб и сърцето;
- благоприятства нормалното функциониране на мозъка, в частност на паметта;
- превантивно на рак и повишаване на холестерола.
Прилага се при
- пясък в жлъчката и бъбреците;
- маточни кръвотечения;
- гъбички;
- задържане на течности в организма;
- атеросклероза.
Интересен продукт е царевичното масло (олио), особено получено от царевични зародиши. То се съдържа в тях до 50%. Притежава свойството да намалява нивото на холестерол и съответно действа превантивно на атеросклероза. Поради високото съдържание на витамин Е в него, то подмладява кожата и забавя процесите на стареене.
Изображение: Henry Mühlpfordt, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Начин на употреба
- отвара - десет грама царевична коса се варят в 500 мл. вода. Прецежда се и се пие по 1 чашка, три пъти дневно, преди хранене.
Като изключително полезна храна царевицата е широко използвана в кулинарните среди на целия свят. Всички знаем как успешно и вкусно се комбинира и със зеленчуци, и с плодове, и с месо. А най-добре е да се консумира самостоятелно с малко сол - любима храна на малки и големи.
Царевицата е суровина за производството на маргарин, хартия, дрехи, пластмаса, спирт, каучук, лекарства.
Като сухо растението се използва за направата на подслон или като твърдо гориво. На царевицата е отредено място и в религиозните виждания на народите в миналото.
Изображение: Wilfredor, CC0, via Wikimedia Commons; The original uploader was Pollinator at English Wikipedia., CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Внимание!
Съдържанието на несмилаем протеин в царевицата, е причина за появата на алергии при хората към нея. Не е достатъчно проучен механизма на тази алергична реакция. Тя се демонстрира с обриви, диария, повръщане, сърбеж, понякога анафилактичен шок. Поради тази причина е задължително отбелязването на етикета на храни, които съдържат царевица.
Заглавно изображение: Forest & Kim Starr, CC BY 3.0 US, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
ЧАЙ ФИЛТЪР ДЕМИР БОЗАН * 90
ЧАЙ ФИЛТЪР ФИГУРИН * 90
ЦАРЕВИЧНА КОСА капсули 400 мг * 100 NATURE'S WAY
ПРОМОЦИСТОСТОП РАПИД таблетки * 30
БИО БАЛАНС БЕЙБИ саше * 10 НОБЕЛ
БИОХЕРБА БИЛКОВ ЧАЙ ДЕМИР БОЗАН ФИЛТЪР * 100
УРОФИТ таблетки * 120 ТОШКОВ
БИЛКОВА АПТЕКА ТИНКТУРА КАМЕНОЛОМ 100 мл
ЛИКУИД ФОР ФИТ разтвор 250 мл ХЕРБАМЕДИКА
АРСЕЛМЕД ДЕРМАЛЕН ВЪЗСТАНОВЯВАЩ КОМПЛЕКС 30 мл.
БИЛКОВА АПТЕКА ТИНКТУРА 80 НА 120 ЗА НОРМАЛНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ 50 мл
НАТРОЛ КВЕРЦЕТИН капсули 500 мг * 50
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Клас Liliopsida (Едносемеделни растения)
- Клон Комелиниди (Commelinids)
- Разред Poales
- Сем. Poaceae (Gramineae, Житни)
- Домашни средства за лечение при възпаление на жлъчния мехур
- Прегъната жлъчка
- Домашно лечение срещу подути пръсти на ръцете
- Хранене според кръвната група - кръвна група А
- Хранене според кръвната група - кръвна група 0
- Ползи и вреди от консумацията на царевица
- Рутин (витамин Р): полезни свойства и приложение
- Инжекционни кортикостероиди
- Лечение при панкреатит
- Хирургично отстраняване на матката (Хистеректомия)
Коментари към Царевица, Кукуруз