Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на клетката Структура на клетъчната мембрана Мембранни белтъци

Мембранни белтъци

от 02 юни 2011г., обновено на 26 юли 2018г.
Мембранни белтъци - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Библиография
Коментари
Свързаност

Клетъчната мембрана не е изградена само от мембранни липиди, а и от белтъци, благодарение на който тя извършва своите отличителни дейности – избирателна пропускливост. Белтъчните молекули, които влизат в състава на двойния липиден слой, заемат около 50% от масата на мембраната. Тяхната функция е свързана с улесняване на мембранния транспорт, рецепторна и ензимна функция, регулация на клетъчните функции, предаване на сигнали от външната към вътрешната среда на клетката. Характерно за мембранните белтъци е, че те се разполагат на известно разстояние една от друга. В зависимост от това как точно са прикрепени към мембраната, те се делят на две големи групи:

  1. Интегрални белтъци;
  2. Периферни белтъци.

Интегрални белтъци

Интегралните белтъци са прикрепени към хидрофобната част на двойния фосфолипиден слой и сравнително трудно могат да се разделят от него. Те са неразделната част от мембраната и могат да бъдат отделени само при нейното разрушаване. Интегралните белтъци се делят на две групи, в зависимост от това дали полипептидната верига осъществява контакт с хидрофобните липидни интегрални протеиниопашки:

  • трансмембранни протеини – тези, на които единият край се намира в цитозола, а другия в извънклетъчното пространство. Молекулата на тези белтъци е изградена от три участъка: един хидрофобен и два хидрофилни. Тази организация обуславя тяхното разположение, като хидрофобната им част е разположена в двойния липиден слой и осъществява контакт с опашките на фосфолипидите, а хидрофилните участъци са разположени от двете страни на плазмалемата. В зависимост от дължината на полипептидната верига на интегралните протеини, те се разделят на две групи: белтъци с къса полипептидна верига, минаваща само веднъж през липидния бислой, и белтъци с по-дълга полипептидна верига, минаваща няколко пъти през двойния фосфолипиден слой;
  • повърхностни интегрални протеини – тяхната полипептидна верига не осъществява контакт с двойния липиден бислой, а лежи изцяло в интрацелуларното или екстрацелуларното пространство. Те могат да бъдат прикрепени или към вътрешния или към външния лист на бислоя. Прикрепването към вътрешния лист става посредством въглеродна верига, а към външния лист – с ковалентна връзка.

Периферни белтъци

клетъчна мембранаПериферните протеини са прикрепени с помощта на нековалентни връзки към хидрофилната част на интегралните протеини. Някои от тях са ензими, които играят роля в разграждането на увредени или стари структури от клетъчната мембрана.

 

Движения на мембранните протеини

Мембранните белтъци могат да се движат в липидния бислой. В зависимост от това интегралните протеини се разделят на свободни и фиксирани. Свободните могат бавно да се преместват от един към друг участък на клетъчната мембрана. Това движение се нарича латерална дифузия. За разлика от тях, фиксираните молекули не могат да извършват латерална дифузия, защото са прикрепени със здрави връзки към цитоскелета.

Мембранните белтъци са незаменима част от плазмалемата. Благодарение на тях се осъществяват избирателната пропускливост и мембранния транспорт. Те осъществяват и преноса на информация между екстрацелуларната и интрацелуларната течност. Някои от мембранните белтъци участват в изграждането на гликокаликса.

Още по темата:
  • Пасивен транспорт Пасивен транспорт
  • Мембранен транспорт Мембранен транспорт
  • Мембранен и акционен потенциал Мембранен и акционен потенциал
  • Активен транспорт Активен транспорт
3.9/5 10 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

НЕЙЧЪРС ПЛЮС FRUITEIN ПРОТЕИНОВ ШЕЙК АКАЙ 544 гр.
70.90лв.

НЕЙЧЪРС ПЛЮС FRUITEIN ПРОТЕИНОВ ШЕЙК АКАЙ 544 гр.

НЕЙЧЪРС ПЛЮС SPIRU - TEIN ПРОТЕИНОВ ШЕЙК С ВКУС НА КРЕМ С БИСКВИТКИ 525 гр.
62.90лв.

НЕЙЧЪРС ПЛЮС SPIRU - TEIN ПРОТЕИНОВ ШЕЙК С ВКУС НА КРЕМ С БИСКВИТКИ 525 гр.

Библиография

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21570/

https://en.wikipedia.org/wiki/Membrane_protein

https://www.nature.com/subjects/membrane-proteins

http://www.sparknotes.com/biology/cellstructure/cellmembranes/section3.rhtml

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiologу"

Е. Янков, "Физиология"

Коментари към Мембранни белтъци

От сайта От форума
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Мембранни белтъци
    www.framar.bg 
    на 27 February 2021 в 23:51
    Коментирайте "Мембранни белтъци"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Физиология на клетката
  • Структура на клетъчната мембрана
  • Алтернативно лечение при албумин в урината
  • Пасивен транспорт
  • Мембранен транспорт
  • Протеин (белтък) в кръвта
  • Мембранен и акционен потенциал
  • Активен транспорт
  • Обмяна на белтъците
  • Ендоцитоза
  • Боб мунг, зелена грама
  • Скумрия - хранителна стойност и ползи за здравето

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах