Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на сърдечно-съдовата система Сърдечни тонове Аускултационни места на сърдечните клапи

Аускултационни места на сърдечните клапи

Аускултационни места на сърдечните клапи - изображение

Аускултацията на сърце е метод за анализиране на звуковите явление, свързани със сърдената дейност. За да се извърши е необходимо пациентът да бъде разсъблечен и застанал в удобно положение (ляво странично, легнало, седнало или право).

аускултация на сърцеВсяка сърдечна клапа има определено място за аускултиране (прислушване), на което сърдечните тонове се чуват най-ясно. Именно това са аускултационните места на сърдечните клапи. Класическите точки за аускултация на сърцето зависят по-малко от анатомичната проекция на съответните клапи и повече от посоката на кръвния ток, преминаващ през тях. На всяко аускултаторно място се чуват два тона - един собствен и един проведен. Обикновено прислушването започва от митралната и завършва с трикуспидалната клапа.

Аускултационните места на сърдечните клапи:

аускултация на сърце

  • Митралната клапа - прислушва се на върха на сърцето, намиращ се в пето ляво междуребрие, на 1-2 см, медиално от медиоклавикуларната линия. За клиничната практика значение има и прислушването на митралната клапа на нейното проекционно място, което се намира в лявото трето междуребрие непосредствено до гръдната кост - така наререния пункт на Боткин-Erb или само пункт на Erb.
  • Пулмоналната клапа - аускултира се във второ междуребрие отляво непосредствено до гръдната кост.
  • Аортната клапа - прислушва се във второ междуребрие отдясно непосредствено до гръдната кост.
  • Трикуспидалната клапа - аускултира се на залавното място на петото ребро до гръдната кост отдясно. Само аускултационното място на трикуспидалната клапа съответства на проекционните точки на клапата върху гръдния кош, докато другите не съвпадат.
5.0, 7 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://patient.info/doctor/heart-auscultation

https://en.wikipedia.org/wiki/Heart_sounds

http://www.wilkes.med.ucla.edu/intro.html

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияФизиологияНовиниЛюбопитноИзследванияСнимкиИсторияЗдравни съветиХранене при...ЛайфстайлЛеченияАлт. медицинаСпортОрганизацииВидеоБотаникаКлинични пътекиНормативни актовеСпециалисти