Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Затруднена концентрация

Затруднена концентрация

Затруднена концентрация: състояния, характеризиращи се с проблеми в концентрирането върху нещо определено (предмет, ситуация).

Затруднената концентрация може да настъпи поради физически, психологически и емоционални проблеми. Примери могат да са Лаймска болест, болест на Алцхаймер, травма на главата, тумор в мозъка, депресия, деменция, стрес, безсъние, апнея, синдром на хронична умора, множествена склероза, шизофрения тип 11 (Schizophrenia 11) и други.

Шизофрения тип 11 е вид на шизофренията проявил се поради генетичен дефект в хромозома 10q22.3. Шизофренията е сериозно заболяване на мозъка. Хората страдащи от болестта чуват гласове и виждат неща, които всъщност не съществуват (халюцинират). Шизофрениците бъркат реалност с въображение, имат натрапчиви мисли и налудни вярвания (смятат, че други хора се опитват да ги наранят). Това заболяване ги прави нетрудоспособни, до толкова, че дори не могат да полагат грижи за себе си, говорят безсмислено, имат неадекватно поведение, дезорганизирано мислене, затруднения с концентрацията и други.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА