Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Ултразвук на вените на краката Инструментални изследвания Образна диагностика Ултразвуково изследване (Ехография)

Ултразвук на вените на краката

Ултразвук на вените на краката - изображение

Ултразвуковото изследване (ултразвук, сонография, ехография) е неинвазивен метод, който използва звукови вълни с висока честота за получаване на образ на вътрешните структури на организма. Сонографията е безопасна и безболезнена, не се използва йонизираща радиация и образът се получава в реално време, което позволява проследяването на движещи се обекти в организма, като вътрешните органи и кръвта в кръвоносните съдове. Обект на изследването ултразвук на вените на краката са именно вените на долните крайници, като част от процедурата може да бъде и доплерово изследване (специална ултразвукова техника, изобразяваща потока на кръв през кръвоносните съдове).

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Най-честото приложение на ултразвук на вените на краката е търсенето на кръвни съсиреци и тромби в тях. Състоянието често се нарича дълбока венозна тромбоза. Наличието на тромби във вените на краката е опасно, поради възможността да се откъснат и да достигнат до белите дробове, причинявайки животозастрашаващото състояние белодробна емболия. Когато тромбите във вените на краката се открият навреме, може да се започне лечение и да се предотврати попадането на емболи в белите дробове.

Ултразвуково изследване на вените на краката се прави също:

  • За определяне на причината за подуване на крака. При хора, страдащи от варикозни вени, клапите, които пречат на кръвта да се връща в обратна посока могат да бъдат увредени. Ултразвук на вените на краката може да помогне на лекаря за оценка на състоянието и определяне на лечението
  • Като помощна процедура при въвеждане на катетър или игла във вената.
  • За определяне на точното положение на вените в крайниците (вена от крайника може да бъде трансплантирана и използвана за заобикаляне на стеснен или блокиран участък от съдовата система - байпас)
  • Откриване на стеснения, блокове и други процеси във вените на краката

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Известно време не се приема храна само при изследване на коремни вени. За ултразвук на вените на краката не е необходима предварителна подготовка.

 

Метод на провеждане на изследването:

Ултразвуковите апарати в медицината работят на същия принцип като сонарите на корабите, рибарите, прилепите (ехолокация). Когато звукова вълна срещне обект, тя се отразява (ехо). Чрез измерване на отразените вълни може да се определи на какво разстояние е даден обект, както и неговите форма, размери, положение и консистенция (дали е твърд или изпълнен с течност). За изпращане и улавяне на вълните се използват специални сонди, наричани трансдюсери. Съществуват различни видове трансдюсери, в зависимост от приложението им.

Измерванията от трансдюсера се изпращат към компютър, който обработва данните и ги представя под формата на образ на монитора. По време на изследването могат да се направят няколко снимки.

Цялата процедура отнема не повече от 45 минути. Извършващият ултразвук на вените на краката разполага пациента в подходяща позиция. Върху кожата над изследваната зона се нанася малко количество ехографски гел. След това се поставя трансдюсера и се движи и накланя под определен ъгъл за получаване на максимално информативно изображение.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Подобно на всички ехографски изследвания, ултразвук на вените на краката е напълно безболезнен. Трансдюсерът се поставя върху кожата и неприятни усещания не се изпитват, за разлика от езофагеалните, ректални и вагинални изследвания, при които може да има дискомфорт.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Не са известни вредни за организма ефекти на ултразвуковите вълни, използвани при този вид изследвания.

 

Резултати от проведеното изследване:

Резултатите от ултразвук на вените на краката обикновено са готови веднага след приключване на изследването. Ехографистът записва заключението си в документацията, съпровождаща пациента.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Няма ограничения за приложенията на ултразвука при изследване на вените на краката. Противопоказания не са известни.

Още по темата:

4.0, 6 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Ултразвук на вените на краката

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияКлинични пътекиИзследванияЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияНовиниФизиологияИсторияСпециалистиСнимкиОрганизацииЛайфстайлЗаведенияБотаникаПсихологияСоциални грижиСпортНормативни актове