Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Контраст-усилена ехография

Контраст-усилена ехография

Контраст-усилена ехография - изображение

Контрастно усилената ехография (КУЕ) е ултразвуково изследване, което бързо навлиза в клиничната практика. Поради своята достъпност, ниска стойност и същевременно висока информативност, контрастната ехография е алтернативен избор спрямо другите методи от образната диагностика.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Контрастната ехография се използва на първо място при обследване на черния дроб поради своята достъпност, ниската стойност и простотата на провеждане. Изследването се прави при подозрение за огнищни поражения (хепатоцелуларен карцином, метастази, аденоми, хемангиоми, възлова хиперплазия, възли при цироза), при дифузни изменения на черния дроб (цироза на черния дроб, портална хипертензия, хронични хепатити, тромбози на съдовете на черния дроб).

Контраст усилената ехография подпомага диференцирането на тумори на бъбреците, освен това метода се използва като спомагателен при поставяне на диагноза – стеноза на бъбречната артерия, тромбоза на бъбречната вена.

В гинекологията този метод се използва при диагностика на кисти на яйчника и хиперплазия на ендометриума, за изследване на проходимостта на фалопиевите тръби, което се явява един от важните етапи на изследване при жени, които страдат от безплодие.

Контрастното усилване при трансректалното ултразвуково изследване на простатната жлеза подпомага да се откроят измененията на съдовия рисунък при злокачествено поражение на жлезата - да се уточни характера на съдовете, тяхната структура и диаметър.

Чрез КУЕ на сърце могат да се визуализират вътрекухинни тромби, дефектите на междукамерната и междупредсърдната преграда, пороци на клапаните, нарушение движението на стените при исхемична болест на сърцето.

Използването на контрастни вещества значително увеличава диагностичната точност при изследване на млечната жлеза. Контрастното усилване спомага за отдеференциране на доброкачествени от злокачествени тумори.

Необходима ли е предварителна подготовка?

За провеждане на контраст-усилена ехография не се изисква специфична подготовка. 

Предварителната подготовка за процедурата зависи от изследваната зона. Може да се наложи да свалите всички дрехи и бижута в района, който ще се изследва. Вашият лекар ще ви даде указания относно приема на храна и течности в деня на изследването.

Метод на провеждане на изследването:

Контрастната ехография представлява комбинация от въвеждане на специално контрастно вещество в кръвоносното русло и провеждане на ехография с висок клас ехограф. Използваните контрастни агенти представляват микробалончета със среден размер 2.5 µm.  След въвеждането им в кръвта, микробалончетата, под въздействието на ултразвука се разкъсват и генерират акустичен сигнал с определена честота.  По този начин се създава уникална сонограма с повишен контраст, който се дължи на високата разлика в ехогенността.

Методът на провеждане на контрастната ехография е идентичен с този на обикновеното ултразвуково изследване. Единствената разлика е венозното приложение на контрастна материя.

Какво ще усещате по време на изследването?

Контрастно усилената ехография е безболезнено изследване за повечето пациенти. По време на процедурата може да почувствате минимален дискомфорт.  Може да усетите  натиск от трансдюсера и студенина при поставянето на гела. При наличие на възпаление или травма в изследваната област може да се появи лека болка. 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Ултразуковото изследване се смята за напълно безвредно за човешкия организъм. 

Контрастните препарати за това изследване не предизвикват алергични реакции и не съдържат йод, за разлика от всички контрасти използвани при компютърната томография (скенер). 

Резултати от проведеното изследване:

Резултатите от проведеното изследване ще бъдат интерпретирани веднага след процедурата. Изследващият лекар ще ви обясни резултатите и в зависимост от тях последващото поведение и лечение. Ако имате допълнителни въпроси не се притеснявайте да ги зададете на лекаря-специалист. 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Извършването на контрастно ултразвуково изследване може да бъде затруднено в следните случаи:

  • Наличие на изпражнения, въздух (газове) или контрастна материя в стомаха и червата
  • Невъзможност на пациента да стои неподвижно по време на изследването
  • Силно затлъстяване
  • Наличие на рана или възпаление 
4.3, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияНовиниСпециалистиЗдравни съветиЗаведенияЛюбопитноБотаникаЛеченияСнимкиОрганизацииЛайфстайлЗаболявания (МКБ)Алт. медицинаХранене при...ИнтервютаИсторияВидеоСпортКлинични пътекиФизиологияПатологияДиетиНаучни публикацииПсихологияНормативни актовеСоциални грижиРецептиТестовеСъставкиХрани и ястия