Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Тест за токсоплазмоза

Тест за токсоплазмоза

Тест за токсоплазмоза - изображение

Заболяването токсоплазмоза се причинява от Toxoplasma gondii — паразит, чиито краен гостоприемник са котките. У човека се откриват междинните форми — трофозоид, циста, ооциста. Токсоплазмозата може да протече както остро, така и безсимптомно. Често може да се срещне, при хора с имунодефицитни състояния като СПИН. Представлява сериозен риск за плода при бременност. Често причинява сериозни увреждания на окото. Заразяването с токсоплазма става предимно при консумация на сурово или недостатъчно термично обработено месо, непастьоризирано мляко, недобре измити зеленчуци и др.

Повече за токсоплазмозата може да научите от тук:

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Съществуват два основни типа тест за токсоплазмоза:

  • Тест за антитела (протеини, които организмът произвежда като ответна реакция на болестотворния агент, в този случай са от класове IgM и IgG) — Прави се като рутинно изследване по време на бременност, особено при данни за експозиция. Също така антитела тест за токсоплазмоза може да се направи при грипоподобни симптоми или такива, които пораждат съмнения за токсоплазмоза
  • Молекулярен тест за токсоплазмоза може да се направи, когато се подозира инфекция у имунокомпроментиран болен или бременна жена. Когато бременната има доказателство за остра токсоплазмоза или позитивен резултат от имуноглобулин М тест за антитела се изследва амниотична (околоплодна) течност

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Не е необходима подготовка за изследване за токсоплазмоза.

 

Метод на провеждане на изследването:

Тест за токсоплазмоза се прави на кръвна проба, получена от вена на ръката. Рядко се прибягва към изследване на цереброспинална течност (ликвор), получена чрез лумбална пункция (вкарване на игла в долната част на гръбначномозъчния канал). Вземането на околоплодна течност става посредством амниоцентеза.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Може да усетите убождане при преминаването на иглата през кожата за вземане на венозна кръв или поставяне на местна упойка при останалите манипулации.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Рисковете при манипулациите за вземане на материал за тест за токсоплазмоза не са съществени. Някои от тях са например флебита и получаването на малък кръвоизлив при вземане на венозна кръв или внасянето на инфекция при лумбална пункция. Споменатите усложнения са много редки.

 

Резултати от проведеното изследване:

Резултатите от тест за токсоплазмоза може да се обобщят в следната таблица. Позитивните резултати от теста за антитела са отбелязани със знак (+), а отрицателните съответно с (-).

 

IgM IgG Коментар на резултата
(-) (+) Минала инфекция.
(-) (+) Без инфекция или много ранен стадий; без предишна експозиция.
(+) (-) Ранна инфекция; Вродена инфекция при новородено.
(+) (+) Текуща инфекция; хронична инфекция; реактивация.

 

 

 

 

 

 

Когато се получи позитивен резултат от молекулярния тест, то изследвания пациент им токсоплазмоза в активна фаза. Негативният резултат силно намалява шансовете за присъствие на токсоплазма в организма, но не ги изключва. Паразитите трябва да бъдат в достатъчно количество в кръвта, за да бъдат засечени.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Няма контраиндикации за провеждане на тест за токсоплазмоза.

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияЗдравни съветиЛеченияЛюбопитноАлт. медицинаКлинични пътекиОрганизацииИсторияСоциални грижиСнимкиХранене при...ВидеоНовиниДиетиМикробиологияНормативни актовеСпециалистиТестовеБотаникаНаправления в медицинатаЛайфстайлПсихологияСпортЗаведенияПатологияНаучни публикацииЗдравни проблемиФизиологияПроизводителиИнтервюта