Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Тест за птичи грип тип А

Тест за птичи грип тип А

Тест за птичи грип тип А - изображение

Тест за птичи грип тип А представлява антигенен тест за откриване на специфични антитела срещу антигени на вируса на грипа тип А (AIV).

Тестовете имат висока чувствителност и специфичност, лесно се прилагат в практиката от медицинските работници и дават точни резултати при провеждане на изследването.

Използва се директен имунофлуоресцентен тест за откриване на грипен вирус тип А в проби от носните секрети. Този метод на тестване е по-специфичен и по-точен, но изисква по-специално оборудване.

Използва се полимеразно верижна реакция (PCR) – открива вирусен генетичен материал в носните секрети и е чувствителният тест за грипен вирус.

Използва се бърз тест за диагностициране на грип (RIDT) - използва се за откриване на вируса в носните секрети и един от най-често използваните методи за диагностициране на грип.

Птичи грип тип А е вирусно заболяване от групата на Ортомиксовируси като резервоар на грипа са птиците. Боледуват животни и хора (зооантропоноза).

Вирусът на грипа тип А се разделя на няколко серотипа, в зависимост от наличието на вида протеини по повърхността:

  • хемаглутинини – 16 субтипа(H);
  • невраминидази – 9 субтипа (N);

 

H5N1- hemagglutinin typ 5, neuraminidase typ 1

 

За провеждането на теста се използва и елайза (основен имуноензимен метод в клиничната имунология (от английски език ELISA е enzyme-linked immunosorbent assay). Принципът на взаимодействие на веществата при извършване на елайза метода е аналогичен с реакцията антиген-антитяло.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Тестът за птичи грип тип А се провежда при следните случаи:

  • при пациенти със съмнение за грип;
  • при пациенти с налични симптоми, характерни за грип - главоболие, висока температура, втрисане, мускулни болки, слабост, умора, запушен нос, болки в гърлото, кашлица,диария и повръщане;
  • при имунокомпрометирани пациенти;
  • при данни за случаи с H5N1;
  • при наличие на смъртен случай на пациент с групоподобни оплаквания - на контактните лица с него ;


Изясняването на наличие на птичи грип тип А при пациенти е от особено значение, тъй като медицинските специалисти трябва да предпазят пациента от развитие на усложнения (сепсис, енцефалит, смърт) и да предпазят обществото от развитие на епидемия и пандемия.

 

Метод на провеждане на изследването:

За провеждане на теста за птичи грип е необходим носен секрет от пациента или кръв, взета от кръвоносен съд.

Търсят се антитела от класове IgM  и IgG изработени от имунната система на пациента срещу грипния вирус.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Не е необходима предварителна подготовка от страна на пациента за провеждане на теста за причи грип тип А.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

При вземане на носен секрет за изследването може да се предизвика лек дискомфорт у пациента от тампона, с който си служи лекаря.

При венепункцията, с която се цели вземане на кръв за изследване на антитета може да се усети леко убождане от иглата.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Няма рискове за пациента при провеждане на теста за птичи грип тип А. При неправилно извършена венепункция, при вземане на кръв от венозен съд може да се получи хематом, които се разнася с временто.

Резултати от проведеното изследване:

При положителен грип тест засегнатото лице, най-вероятно има грип А и подлежи на лечение с антивирусни лекарствени средства. Тестът не дава резултат и информация за грипния щам.

Отрицателен тест за грип не означава, че пациентът няма грип. Възможно е в пробата да не са попаднали достатъчно вирусни частици или организма на пациента да не е синтезирал достатъчно антитела срещу грипния вирус и да не могат да се отчетат. Отрицателния резултат не отхвърля диагнозата.

В такива случаи се прилагат тестове за други вируси, бактериални заболявания с цел да се изясни състоянието на пациента.

Необходимо е да се извършват допълнителни тестове, за да се определи грипния щам и неговата чувствителност към антивирусни средства.

Кога не трябва да провеждате изследването?

 Няма контраиндикирани състояния за пациента от провеждане на теста за птичи грип тип А. При състояния с тромбоцитопении (намален брой на тромбоцитите в кръвта) има опасност от кървене след извършване на венепункцията, с която се цели вземане на кръв от пациента, необходима за провеждане на изследването.

4.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияНовиниЛюбопитноИсторияЛеченияЗдравни съветиКлинични пътекиНормативни актовеСпециалистиСнимкиАлт. медицинаЛайфстайлОрганизацииБотаникаПатологияХранене при...МикробиологияДиетиТестовеНаправления в медицинатаПсихологияСпортСоциални грижиЗаведенияПрезентацииВидеоЗдравни проблемиАнкети