Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Изследване на утайка Лабораторни изследвания Хематология

Изследване на утайка

Изследване на утайка - изображение

Изследването на утайка, известно още като скорост на утаяване на еритроцитите (СУЕ), представлява кръвно изследване, чрез което се измерва скоростта, с която еритроцитите (червените кръвни клетки) се утаяват в проба от кръв, поставена във висока, вертикално разположена стъклена епруветка (пипета).

Резултатите се отчитат, като след 1 час се измери в милиметри височината на бистрата течност (плазмата), която се образува над утаените еритроцити.

Това измерване е важно за откриването на възпалителни процеси в организма. При наличие на възпаления или инфекции, червените кръвни клетки се слепват една с друга и се утаяват по-бързо.

СУЕ е неспецифичен тест, тъй като високите стойности на този показател са индикация за възпаление, но не предоставят информация за конкретната причина за възпаление или областта, в която е възникнало възпалението.

Подробна информация за това кои случаи се препоръчва това изследване, необходима ли е предварителна подготовка и какви са нормалните стойности на СУЕ ще намерите в статията:

Още по темата:

3.8, 12 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиИзследванияНовиниСнимкиЛюбопитноЗаведенияФизиологияХранене при...Направления в медицинатаАлт. медицинаИсторияОрганизацииЛайфстайлНормативни актовеЛеченияБотаникаСпортСпециалистиДиетиКлинични пътекиПсихологияСоциални грижи