Начало Медицинска енциклопедия Лечения Кърмене и контрацепция

Кърмене и контрацепция

Кърмене и контрацепция - изображение

След раждането най-подходящата, пълноценна и естествена храна за всяко новородено е майчиното мляко.

Не съществуват еквивалентни на кърмата изкуствени храни, тъй като никоя фирма не може да пресъздаде тази уникална формула, съдържаща множество полезни субстанции, ензими, антитела, като не бива да забравяме, че кърменето създава една уникална емоционална връзка и близост между майката и новороденото.

Подробна информация може да намерите на:

Необходимост от кърменеВсяка жена иска да осигури най-доброто за своето дете, поради което редица организации създават курсове за кърмене, семинари за различните пози на кърмене и оказват съдействие при наличие на възникнали проблеми с кърменето от страна на майката и от страна на бебето.

Вълнението в този период е съпроводено от много въпроси, свързани с кърменето, като един от съществените е свързан с осигуряването на ефективна контрацепция по време на кърмене, без да се създават излишни рискове нито за бебето, нито за майката.

Кърмене и контрацепция е широко дискутиран в световен мащаб въпрос, като подходът при всяка жена е индивидуален.

Осигуряването на предпазване от забременяване, особено една до две години след раждането, е изключително важно, тъй като се счита, че майчиният организъм има нужда от пълно възстановяване до предприемане на действията за второ дете.

Методът LAM (Lactation amenorrhea method)

Един от най-разпространените и познати методи за контрацепция сред младите майки е така нареченият LAM (Lactation amenorrhea method). Този метод се базира на сложните хормонални промени, които настъпват в женския организъм след раждането и след започване на кърменето.

В основата на неговите схващания е потискането на овулацията и менструалния цикъл, поради високите нива на пролактин, в резултат от кърменето. Този вариант представлява един вид естествена контрацепция.

При наличие на хиперпролактинемия се потискат концентрациите на репродуктивните хормони.

Редица проучвания показват, че ефективността на този метод се равнява на приема на орални контрацептиви, но само при положение, че отговаряте на следните условия:

  • кърмачето е на възраст под 6 месеца
  • нямате менструация
  • кърмите изключително, включително и през нощта, като интервалите между отделните кърмения са в рамките на до три часа и до шест часа през нощта
  • не дохранвате кърмачето (без сок, каша, вода)

Честото кърмене поддържа нивата на пролактин високи, но при разреждане на интервалите между отделните кърмения и възникване на период, по-голям от 5 часа, нивата на хормона бързо спадат, което може да доведе до възстановяване на менструалния цикъл.

Първият цикъл след раждане може да бъде предупредителен, т.е. да не се предшества от овулация, като това е деликатният и дипломатичен начин на майката природа да Ви съобщи, че вече отново може да забременеете и трябва да внимавате повече, в случай, че на този етап не искате второ дете.

В много случаи обаче природа не е така любезна и може да ни изненада с неочаквана активна овулация преди първата менструация след раждането, което значително увеличава шансовете за бременност при липса на подходяща контрацепция.

В случай, че отговаряте на гореизброените критерии, може да се доверите на този метод приблизително до шестия месец след раждането, след изтичането на този период надеждността му рязко намалява, като този процес се развива успоредно с нарастването на нуждите на кърмачето и включването на сок, каша и други храни към неговото меню.

Определени фактори, свързани с майката или бебето, оказват влияние върху продължителността на аменореята, свързана с лактацията, а именно:

  • аменорята е по-продължителна при по-голям брой раждания
  • наличието на наднормено тегло или затлъстяване се асоциира с по-кратка аменорея
  • по-продължителният период между раждането и първото кърмене се свързва с по-кратка аменорея
  • колкото по-често кърмите, толкова по-продължителна ще е аменореята

В случай, че този метод на контрацепция не Ви се струва достатъчно безопасен, може да се доверите на някой от останалите методи.

Нехормонални методи на контрацепция по време на кърмене

Тези методи са напълно безопасни за кърмачето и майката и при правилна употреба водят до висока защита от нежелано забременяване.

Нехормоналните варианти за контрацепция са на първи избор именно поради тяхната безопасност, като при много малко от тях са възможни нежелани ефекти.

Видове предпазни средстваЕстествените методи включват календарния, температурния, цервикалния метод, прекъснатия полов акт. Надеждността на тези методи е строго индивидуална, тъй като е необходимо продължително самонаблюдение до възстановяване на нормалния ритъм на менструалния цикъл (фоликуларната и лутеалната фаза на първия цикъл са нередовни), като за намаляване на риска от забременяване под 1 % е необходимо въздържане от полови контакти 13 дни месечно.

Този вариант е приемлив, в случай че следващата бременност не би била нежелана.

Използването на презерватив е лесен, достъпен и високо ефективен метод за контрацепция по време на кърмене, като употребата му не повлиява по никакъв начин здравословното състояние на жената и кърмачето.

Употребата на спермициди (най-често под формата на различни гелове) се асоциира с много висока ефективност при правилна употреба. Малък недостатък е възможността от предизвикване на дразнене в гениталната област и при двамата партньори, като минимални количества могат да попаднат в кръвта на майката и чрез системната циркулация да проникнат и в кърмата. Не е наблюдаван неблагоприятен ефект върху кърмачето или върху образуването на кърма.

Поставянето на вътрематочна спирала (най-често медна), несъдържаща хормонални препарати, показва висока ефективност, без да повлиява кърмачето. Препоръчва се поставяне след шестата седмица след раждането, за намаляване на риска от изхвърляне на спиралата или перфорация на матката. Налице е повишен риск от развитие на някои инфекции.

Вазектомия (мъжка стерилизация) или лигатура на тръбите (женска стерилизация) е 100 % ефективен метод, неповлияващ кърменето и кърмачето. Този вариант на контрацепция е необратим и е подходящ при двойки, които не желаят повече деца в бъдеще. Подлежи на сериозно семейно планиране, тъй като взимането на подобно решение не е никак лесна задача.

Хормонални методи на контрацепция

Предпочитат се хормонални препарати, съдържащи само прогестогени, каквито са например норетистерон, левоноргестрел, линестренол.

Информиран избор на подходящ метод за контрацепцияСъществуват различни лекарствени форми, които улесняват пациентите и предоставят достъпен и удобен за тях метод на приложение.

Различават се спирали, съдържащи левоноргестрел, перорални таблетки (най-често прилагани), инжекции с депо ефект, както и дермални лепенки (пластири), съдържащи само прогестогени.

Употребата на вътрематочна спирала се свързва с минимален риск от системни прояви и въздействия, в сравнение с таблетките и инжекциите, тъй като доставя хормоните директно в матката.

Всички тези препарати са с изключително висока ефективност, но имат един главен недостатък, а именно риск (макар и нисък) от негативно влияние върху процеса на образуване на кърмата.

В резултат от употребата им е възможно образуване на по-малко количество кърма, като малък процент от тях преминава през кръвно-млечната бариера и може да се излъчи в кърмата. Няма достатъчно изследвания в тази област, показващи наличие на късни ефекти върху кърмачето вследствие употреба на хормонални препарати, съдържащи прогестогени.

Като цяло този метод на защита е първи вариант на избор при наличие на противопоказания или невъзможност за използване на нехормоналните методи за контрацепция.

Препоръчва се започване на употребата им след шестата следродилна седмица, като е необходим прием всеки ден по едно и също време. Пропуснатият прием на една или повече таблетки може да причини кървенисто зацапване и да повиши риска от нежелано забременяване.

Употребата на комбинирани перорални контрацептиви, съдържащи прогестогени и естрогени, не се препоръчва по време на кърмене, особено през първите шест месеца.

Методът е подходящ при жени, които не кърмят по различни причини (медицински или не). Този тип контрацепция осигурява изключително висока степен на защита, но значително повлиява кърменето.

Препаратите водят до намаляване на количеството и промяна на състава на кърмата, което може да резултира в ранно отбиване на кърмачето.

Допълнителен риск е излъчването на малки концентрации в кърмата, като няма данни за ефектите върху бебето. Някои майки съобщават за повишена сънливост и раздразнителност от страна на кърмачето, но тези ефекти не са научно доказани. Възможни са различни по тежест ендокринни нарушения в дългосрочен план и влияние върху развитието на вторичните полови белези при децата.

Подробна информация може да намерите на:

Спешна контрацепция

Спешна контрацепцияПри необходимост от спешна контрацепция по време на кърмене може да се доверите на препаратите, налични в България, тъй като те съдържат само прогестогени (левоноргестрел).

Колкото по-рано след рисковия контакт (до 72 часа) приемете таблетките, толкова по-висока е степента на защита.

За намаляване на рисковете за бебето се препоръчва прием на таблетките след кърмене и преди най-голямата пауза за денонощието.

По данни на производителите употребата на препаратите не крие рискове за кърмачето, но не бива да се използват при вече настъпила бременност.

Алтернативен метод за спешна контрацепция е поставянето на медна спирала до 5 дни след рисковия контакт.

Подробна информация за различните видове контрацепция като цяло, предимствата и рисковете, свързани с употребата им, може да намерите в рздел Здравни проблеми:

Информираният избор на подходящ вариант за кърмене и контрацепция осигурява необходимата защита както на Вас, така и на Вашето бебе.

В случай, че имате колебания в избора на подходящ за Вас метод, се консултирайте с Вашия лекар.

5.0, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноНовиниСнимкиАлт. медицинаЛеченияЗдравни проблемиЛайфстайлБотаникаЗдравни съветиХранене при...ВидеоФизиология