Начало Медицинска енциклопедия Лечения Иновации в медицината: Скенер за състава на хранителните продукти Помощни средства и медицински изделия

Иновации в медицината: Скенер за състава на хранителните продукти

Иновации в медицината: Скенер за състава на хранителните продукти - изображение

Световният технологичен напредък и съвременната модернизация се стремят да облекчат съществуването ни по различни начини.

Особено значими постижения са налице в медицината, като се инвестират средства и се провеждат задълбочени изследвания за създаване на различни нови медикаменти, апарати за изследване, оперативни техники.

Главната цел за най-често срещаните, наричани още социално значими заболявания (захарен диабет, артериална хипертония), които засягат голям процент от населението. Целта е създаване на продукти, които максимално да улеснят пациентите и техния социален и личен живот, да подобрят качеството им на живот и да намалят разходите за медицински консумативи и посещение при лекаря (както и престой в болницата).

За съжаление едновременно с модернизацията на медицината се "модернизира" и производството на хранителните продукти, като все по-често ставаме свидетели на скандали с фирми, произвеждащи биопродукти, съдържащи ГМО, все по-чести случаи на хранителни алергии, липса на съдържащите се по подразбиране полезни субстанции в храните (витамини и минерали), поради ускорен процес на производство на плодовете и зеленчуците например.

Много фирми не отбелязват на етикетите на продуктите съдържащите се в тях потенциално алергични субстанции и много често се опитват да ни пробутат полезни на пръв поглед продукти, съдържащи в действителност две трети от Менделеевата таблица.

Манипулациите в хранителната индустрия са една от причините за епидемията от пациенти със затлъстяване, главоломно нарастващия брой на болни от захарен диабет тип 2 (известен още като неинсулинозависим диабет) и зачестяващите случаи на алергии към множество хранителни продукти.

Канадска фирма обединява тези две главни и основополагащи за нейния продукт становища и създава устройство, способно при доближаване до хранителните продукти да посочи състава им, показвайки съдържанието на мазнини, въглехидрати, белтъци, калории, както и наличието на възможни алергени и токсични субстанции.

Иновации в медицината: Скенер за състава на хранителните продукти

Знаем ли какво консумирамеЗнаем ли какво ядем? Знаем ли какво точно се съдържа в хранителните продукти, които ежедневно консумираме? Редица заболявания стартират от неправилно и небалансирано хранене, недостатъчен внос на определени витамини, минерали и необходими за изпълнението на физиологичните процеси субстанции.

Пациентите, при които тази иновативна технология ще допринесе значително за облекчаване на ежедневието, са болните от захарен диабет, лицата с метаболитен синдром и затлъстяване, както и пациентите с различни хранителни алергии.

Малко статистика:

 • в световен мащаб всеки трети страда от наднормено тегло
 • през 2035 се очаква всеки втори човек да страда от захарен диабет
 • всеки трети човек има алергия към определен (или няколко различни) хранителен продукт
 • 5 % от децата в световен мащаб са с доказана хранителна алергия
 • броят на хранителните алергени нараства значително с модернизирането на процесите на производство на храните

И докато броенето на калориите изглежда сравнително лесна задача, подбирането на разнообразна и полезна храна на малко дето с хранителна алергия може да бъде истинско изпитание.

На помощ идва разработеното от канадската фирма TellSpec устройство, разчитащо безпогрешно състава на отделните хранителни продукти.

Първите екземпляри са създадени през 2015 година, а първите налични търговски модели са на пазара от 2016 година.

Скенер за състава на хранителните продуктиУредът осъществява своите ефекти с помощта на спектрометрията и специален алгоритъм, предаващ информацията посредством Bluetooth на Вашия смартфон.

Устройството се състои от три части, включващи спектрометрален скенер, алгоритъм и лесноразбираем интерфейс за телефона.

Необходимо е насочване на скенера към конкретния хранителен продукт, натискане на бутона до получаване на необходимия звуков сигнал, като информацията се обработва в рамките на няколко секунди.

Скенерът е ефективен и при хранителни продукти, покрити със стъклена или полиетиленова опаковка, което го прави особено полезен спътник дори в хранителните магазини за проверка на съдържанието на търсените от нас продукти. Така лесно може да проверите дали указаните на опаковката калории и мазнини са актуални и се вписват в диетата Ви и дали сладкишът съдържа фъстъци например, към които детето Ви е алергично.

Как точно осъществява своите ефекти скенерът за състава на хранителните продукти?

Светлината е съставена от малки частици, наречени фотони. При насочване на нискочестотния лазер на скенера към храната някои от фотоните се абсорбират (поглъщат), покачвайки енергийните нива на молекулите в хранителните продукти.

Скенер за хранителни продукти - действиеНискоенергийните фотони се отразяват обратно след това. Спектрометърът в скенера сортира тези фотони според тяхната дължина на вълната и ги преброява. Получените номера, формират спектър и описват химичното съдържание на хранителните продукти.

Спектърът се анализира спрямо базата данни, като информацията за съдържанието на алергени, токсини, хранителни вещества, калории и съставки на храната се прехвърля от базата данни към дисплея на Вашия смартфон.

Разработват се специални приложения, чиято основна цел е информиране на хората за състава на отделните хранителни продукти, както и на полезните и вредни агенти при различни метаболитни, бъбречни, чернодробни заболявания, по време на бременност, както и за подобряване на когнитивния статус и след различни инфекциозни и неинфекциозни заболявания за ускоряване на оздравителния период.

Основната цел е създаване на автентична система за контрол на състава на храните.

Основните предимства на тази иновативна технология се състоят в следното:

 • показва точното съдържание на калориите, за да можете да следите Вашия калориен баланс
 • отчита точното съдържание на въглехидратите и гликемичния индекс на хранителните продукти, което е особено полезно при пациентите с диабет и метаболитен синдром
 • регистрира нивата на съдържащите се транс мазнини, отговорни за повишението на нивата на холестерола и развитието на атеросклеротични промени в съдовете
 • отчита съдържанието на мазнини и белтъци
 • регистрира съдържащите се в хранителните продукти фибри
 • идентифицира съдържащи се в храната алергени, като например глутен, следи от яйца и други
 • помага за проследяване на приема на витамини, минерали и есенциални аминокиселини
 • удобна е за мониториране и проследяване на приема на различни токсични химикали, като например меркурий и намаляване на риска от прием на по-високи от считаните за безопасни нива
 • улеснява цялостния контрол над хранителните вещества, които приемаме ежедневно

Чести хранителни алергениТази информация става достъпна за пациента, като устройството е лесно за употреба, не е необходимо дори да четете упътването.

Идеята за създаването на уреда се ражда след като детето на един от създателите развива тежка алергия към голям брой хранителни съставки, което значително затруднява родителите в съставянето на разнообразно ежедневно меню.

Иновативната технология е особено полезна и необходима при следните групи пациенти:

 • ориентирани към здравословното хранене и здравословен начин на живот като цяло
 • хора с наднормено тегло или затлъстяване
 • пациенти с метаболитен синдром
 • при захарен диабет
 • при пациенти с хранителни алергии
 • при цьолиакия, известна още като глутенчувствителна ентеропатия
 • за осигуряване на пълноценно и безопасно хранене, особено в детска възраст
 • при различни хранителни разстройства
 • за проследяване на приема на хранителни вещества и есенциални субстанции при някои заболявания, като например муковисцидоза, синдром на малабсорбция с различна етиология (болест на Crohn, хроничен панкреатит, чернодробни увреждания)

Информираният избор на хранителните продукти е изключително важен за намаляване на риска от развитие на болестни състояния, свързани с храненето, профилактика и лечение на ендокринни и метаболитни заболявания, включително и алергии.

Тази малка част от съвременните иновации в медицината: скенер за състава на хранителните продукти, е голяма стъпка към осъществяване на информирания избор на хранителни продукти и възможността пациентите сами ефективно да контролират своя диетичен режим.

Този малък уред с джобни размери и тегло в рамките на 80 до 160 грама (в зависимост от модела) е верен съюзник в правилното хранене и здравословния начин на живот.

Инвестицията си заслужава само ако сте готови да промените някои от своите хранителни навици, защото след като узнаете съдържанието на любимите си храни най-вероятно ще се наложи да се преориентирате към други, по-малко вредни.

5.0, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниПроизводителиФизиологияСнимкиБотаникаИсторияЛайфстайлЗдравни съветиСоциални грижиСпортНормативни актовеЗаведенияХранене при...РецептиДиетиАнкетиСтатистически проучванияПсихологияЛеченияОрганизацииИнтервютаАлт. медицинаГеографияКлинични пътекиСпециалистиНаправления в медицинатаОбразованиеТестовеЛичностиОткрития