Начало Медицинска енциклопедия Лечения Изкуствен панкреас

Изкуствен панкреас

Изкуствен панкреас - изображение

Изкуствен панкреас е технология, разработена да помогне на хора с диабет и автоматично да контролира нивото на кръвната захар.

Тази система осигурява функционален заместител на ендокринната (хормоналната) част на панкреаса.

Целта на изкуственият панкреас е да:

  • осигури добър контрол на кръвната захар, диабета и усложненията на диабета
  • подобри на заместителното лечение с инсулин

Инженери от Бостънския университет са разработили затворена изкуствена система за глюкозен контрол, с който се измерва концентрацията на кръвната захар и се доставя подкожно както бързодействащ инсулин и глюкагон (за повишаване на глюкозата в кръвта, ако е необходимо). Цялата система е контролирана от  компютърен алгоритъм.

Изкуственият панкреас автоматично прави решение за доставка на инсулин и глюкагон и дозиране на всеки пет минути.

Постигането и поддържането на близки до нормалните концентрации на глюкоза в кръвта са от решаващо значение за здравето на хората с диабет.

Инсулиновата помпа е устройство, което действа по подобен начин и се прилага за лечение на диабет.

Развитието на устройство за доставка на инсулин, която да отговаря на глюкозните концентрации и да се  избегнат както високото, така  и ниското ниво на кръвната глюкоза, наречено изкуствен панкреас, е цел за дългосрочна терапия на диабет.

3.0, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алт. медицинаЛеченияНовиниФизиологияЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиИзследванияБотаникаРецептиИсторияХранене при...Нормативни актовеЛайфстайлПсихологияПатологияСпортКлинични пътекиСъставкиЕ-тата в хранитеИнтервютаДиетиВидеоАнкетиТестовеХрани и ястияОрганизацииЗаведенияЗдравни проблемиСпециалистиПроизводители