Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини Други и неуточнени ефекти от въздействие на външни причини Вредно въздействие от топлина и светлина

Вредно въздействие от топлина и светлина МКБ T67

Вредно въздействие от топлина  и светлина МКБ T67 - изображение

Заболявания, свързани с висока околна температура, са спектър от нарушения на здравето, дължащи се на излагане на вредно въздействие от топлина и светлина. Те включват леки състояния, като топлинни крампи, топлинен синкоп, топлинно изтощение, както и по-тежко състояние, известно като топлинен удар.

Топлинен и слънчев удар мкб T67.0 представлява животозастрашаващо спешно състояние с висока смъртност, при което телесната температура на пострадалия е по-висока от 40,6ºС в резултат на излагане на топлина от околната среда с липса на терморегулация. Топлинният удар обикновено започва като внезапен колапс и не е задължително да бъде предхождан от топлинни крампи или топлинно изтощение. В някои случаи по време на работа топлинният удар се смята погрешно за сърдечен удар. Поради това е много важно да се разпознаят признаците и симптомите. Ранните симптоми на топлинния удар включват: повишена телесна температура; явна липса на изпотяване; зачервена суха или гореща кожа; ускорен пулс; затруднено дишане; свити зеници; всички или някакъв симптом на топлинно изтощение като световъртеж, главоболие, гадене, повръщане или объркване; поведенчески промени; високо кръвно налягане. Симптомите в прогрес могат да се проявят с: конвулсии, колапс, загуба на съзнание. От жизненоважно значение е да се намали телесната температура на пострадалия. Жертвата се поставя на хладно място и се охлажда с вода. Търси се спешна медицинска помощ.

Топлинен синкоп мкб T67.1 представлява припадък в резултат на вредно въздействие от топлина и светлина. При опит на тялото за охлаждане настъпва кожна вазодилатация, която произвежда ортостатична хипотония. Нормалните психични функции се възстановяват веднага след възвръщане на съзнанието. Признаците на топлинен синкоп включват: отпадналост, главоболие, световъртеж, ускорена сърдечна честота, гадене и повръщане, тревожност, краткотрайна загуба на съзнание. Лечението е подобно на това при други видове синкопи. Пациентът се поставя в хладна околна среда и се хидратира.

Топлинен гърч мкб T67.2 представлява болки и крампи в мускулите, които се случват по време на тежки физически натоварвания в горещо време. Обикновено неволевите спазми засягат основните мускули на ръцете, краката или корема. Причината за появата е недостиг на сол след обилно потене, обикновено след енергични упражнения, особено когато загубената течност се заменя само с вода. Топлинните спазми често се появяват след активната дейност по време на почивката. Въпреки че тези крампи могат да бъдат много болезнени, те обикновено не причиняват трайно увреждане. Основното лечение е хидратация и почивка на хладно място.

Изтощение от топлина, обезводняване мкб T67.3, Изтощение от топлина, дължащо се на загуба на соли в организма мкб T67.4 и Изтощение от топлина, неуточнено мкб T67.5 са разновидности на топлинно изтощение, което е по-сериозно състояние от топлинните крампи. Това заболяване е често срещано и е резултат от изчерпването на сол и вода след продължителна активна дейност в гореща среда. Симптомите на наличие на топлинно изтощение включват: зачервяване на лицето, студена и влажна кожа, хипервентилация, главоболие, виене на свят, гадене, умора, жажда, слабост, ускорен пулс, мускулни спазми. Възможно е появата на топлинно изтощение да е предупредителен сигнал за последващ топлинен удар. Лечението се състои от позициониране на пострадалия на хладно място, прием на повече течности, охлаждане на тялото, отстраняване на дрехи.

Преходна топлинна умора мкб T67.6 представлява предупреждение за развитие на топлинен стрес. Умората нарушава мисловните процеси и психичния статус. Освен това понижава капацитета на извършваната физическа активност. Лечението включва почивка в хладна среда и прием на повече течности.

Топлинен оток мкб T67.7 е самоограничаващо се явление, което възниква в резултат на вредно въздействие от топлина и светлина. Причината е вазодилатация на кръвоносните съдове и прекомерна секреция на алдостерон. Не е необходимо лечение.

Към Други въздействия от топлина и светлина мкб T67.8 спада обривът от топлина. Известен още като милиария, той възниква предимно при бебета, но може да се засегне и възрастни лица в горещ и влажен климат. Топлинен обрив се развива, когато потните канали са блокирани и потта е в капан от кожата. Симптомите варират от повърхностни мехури до дълбоки, червени подутини. Някои форми на топлинния обрив могат да бъдат силно сърбящи или да причиняват усещане на пробождания. Топлинният обрив обикновено преминава спонтанно.

Смърт от заболяване, причинено от вредно въздействие от топлина и светлина, е рядкост.

Рисковите фактори за поява на топлинно състояние включват:

  • Възраст (деца под 4-годишна възраст и лица над 65-годишна възраст)
  • Прием на алкохол или наркотици
  • Физическо или умствено увреждане
  • Извършване на дейности в горещо и влажно време
  • Прием на лекарства, които намаляват циркулаторния обем (диуретици), инхибират изпотяването (антихолинергични средства, симпатикомиметици, антидепресанти или антихистамини) или успокояват (невролептици, транквиланти или седативи)
  • Наличие на придружаващи заболявания - диабет, заболявания на сърцето, бъбреците, белите дробове
4.2, 5 гласа

ВИДОВЕ Вредно въздействие от топлина и светлина МКБ T67

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Вредно въздействие от топлина и светлина МКБ T67

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Вредно въздействие от топлина и светлина МКБ T67

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО