Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини Токсично въздействие на вещества, предимно с нелекарствен произход Токсичен ефект от контакт с отровни животни

Токсичен ефект от контакт с отровни животни МКБ T63

Токсичен ефект от контакт с отровни животни МКБ T63 - изображение

Отровни животни са тези, които съдържат постоянно или периодично срещащо се вещество, което е токсично за хората и други видове животни. Дори в малки количества токсинът може да предизвика болезнени смущения, а понякога може да доведе и до смърт.

Съществуват около 5000 вида отровни животни:

  • около 20 едноклетъчни видове
  • около 100 мешести (медузи, анемонии, корали, хидри)
  • около 70 вида червеи
  • около 4000 видове членестоноги
  • около 90 вида мекотели
  • около 25 вида бодлокожи
  • около 500 вида риби
  • около 40 вида земноводни
  • около 100 вида влечуги
  • един вид бозайник

Най-добре проучените отровни животни са: змии, скорпиони, паяци, бръмбари, а най-малко изучени са: земноводни, риби, мекотели и мешести.

Някои видове имат специални секретиращи токсин жлези, а други съдържат токсични вещества в тъканта на тялото си. Някои от животните имат остро устройство, което улеснява въвеждането на отровата в тялото на жертвата (например при рибите са шипове по перките, при мешестите жилещи клетки и др.). При много животни отровните жлези са свързани с устата, а отровата се въвежда в тялото на жертвата чрез ухапване или ужилване. При отровните животни отровата служи като средство за защита или нападение.

Отровните животни с жлези без специализирано устройство като земноводните (саламандри, жаби) жлезите са разположени в различни части на кожата. Когато животното е предизвикано, отровата се секретира върху повърхността на кожата и действа върху лигавицата на жертвата - начин за оказване на токсичен ефект от контакт с отровни животни.

При отровни животни, които нямат специални отровни жлези, токсичността се причинява от свойствата на някои тъкани. Токсичността се проявява само когато тези животни са изядени от други. Токсични части на тялото могат да включват полови жлези, яйцата на някои риби и кръвния серум.

Много вътрешни паразити също са отровни. Например паразитни кръгли червеи от рода Ancylostoma отделят токсични вещества, които разрушават еритроцитите.

При въвеждането в организма токсинът първоначално има локален ефект, и колкото повече той се абсорбира в тялото, толкова по-общо е неговото влияние върху организма. В някои случаи локалният ефект е много силен, а общият (системният) ефект слаб (ужилване от пчела), докато в други случаи е обратното (ухапване от кобра).

Локален токсичен ефект от контакт с отровни животни включва: подуване в близост до ухапването, болка, образуване на мехури и увреждане на тъканите (некроза).

Системният токсичен ефект от контакт с отровни животни обикновено включва влияние върху нервна система или сърдечно-съдовата система и се проявява с дихателен или сърдечно-съдов арест, възпаление на бъбреците и анормално бързо съсирване, понякога с фатален резултат. Например ухапване от женския паяк "черна вдовица" води до сериозни локални и общи реакции, като системните токсични ефекти включват възбуда, конвулсии и частична парализа, а понякога и смърт.

Ефектът на някои токсини е почти мигновен. Силата на действие на токсичен ефект от контакт с отровни животни зависи от естеството на токсина, въведеното количество и начина на въвеждане на токсина в организма. Отрова, навлязла директно в кръвта, обикновено действа много по-бързо, отколкото отрова, депозирана в тъкани, които имат малко кръвоносни съдове. Степента на отравяне зависи и от здравословното състояние, пола, възрастта и чувствителността на индивида.

Човек може да стане нечувствителен към определен токсин, когато се прилага в малки дози в продължение на дълъг период от време. Пчеларите понякога развиват толерантност към пчелна отрова. Малки дози от змийска отрова, пчелна отрова и токсини от някои други животни се използват за терапевтични цели.

Морска оса Отличието за "най-отровното животно в света" е на медузата морска оса. Тя е причинила няколко хиляди смъртни случаи. Нейните токсини атакуват сърцето, нервната система и клетки на кожата. Отровата на медузата морска оса е толкова силно изключително болезнена, че жертвата изпада веднага в шок и да удавя или умира от сърдечна недостатъчност, преди дори да достигне до брега. Оцелелите изпитват болки седмици след контакта с нея. Този вид медузи се срещат във водите около Азия и Австралия.

Кралска кобра Кралската кобра е най-дългата отровна змия. Едно ухапване може да предизвика смъртта на здрав възрастен човек в рамките на 15 минути. Отровата й е не е толкова токсична колкото на други отровни змии, но кралската кобра може да инжектира много повече отрова, което да доведе до едно от най-бързите настъпвания на смърт в резултат на ухапване от змия - обикновено 30-45 минути след интоксикация. Кралската кобра е доста разпространена - най-вече в Южна и Югоизточна Азия, като живее в гъсти планински гори.

Мраморен конусовиден морски охлюв Мраморният конусовиден морски охлюв е красиво, но много смъртоносно мекотело. Една капка от неговата отрова е достатъчно мощна, за да убие повече от 20 човека. Симптомите могат да започнат веднага или могат да се забавят с дни. Токсичните ефекти причиняват силна болка, подуване, скованост и изтръпване. Тежките случаи се проявяват с мускулна парализа, зрителни нарушения и дихателна недостатъчност. Не съществува противоотрова. Въпреки това само около 30 смъртни случая са били регистрирани от отравяне на мраморен конусовиден морски охлюв. Той използва "харпун", зареден с отрова, който чрез мускулната контракция инжектирате токсичното вещество.

Синьопръстенен октопод Синьопръстенният октопод е много малък - само с размерите на топка за голф, но неговата отрова е достатъчно мощна, за да убие човек. Токсичното вещество носи достатъчно отрова, за да убие 26 възрастни хора в рамките на минути, като няма противоотрова. Синьопръстенният октопод е признат като едно от най-отровните животни в света. Неговото безболезнено ухапване може да изглежда безвредно, но смъртоносни невротоксини причиняват веднага мускулна слабост, изтръпване, последвани от спиране на дишането и в крайна сметка смърт. Синьопръстенните октоподи могат да бъдат намерени в басейните на Тихия океан от Япония до Австралия.

Смъртоносен ловуващ скорпион Повечето скорпиони са относително безвредни за хората като ужилването причинява ефекти само на местно равнище (болки, изтръпване или подуване). Въпреки това смъртоносният ловуващ скорпион е много опасен вид, тъй като неговата отрова е силен коктейл от невротоксини, който причинява силна и непоносима болка, а след това треска, последвани от кома, гърчове, парализа и смърт. Тъй като ужилването от този скорпион е изключително болезнено, е малко вероятно да причини смърт на здрав възрастен човек. Малки деца, стари хора или хора с хронични заболявания (най-вече на сърдечно-съдовата система) са с най-голям риск. Този вид скорпиони са разпространени в Северна Африка и Близкия изток.

Каменна риба Каменната риба е най-токсичната риба в света. Нейната гръбната част е облицована с 13 бодли, които отделят отрова от две торбички, прикрепени към гръбначния стълб. Нейната отрова води до силна болка с възможен шок, парализа и тъканна смърт в зависимост от дълбочината на проникването. Нейната отрова причинява такава силна болка, че се казва, че жертвите на жилото й искат засегнатия крайник да бъде ампутиран. Каменните риби живеят над Тропика на Козирога, често се срещат в плитките тропически морски води на Тихия и Индийския океан.

Бразилски скитащ паяк Бразилският скитащ паяк, наричан още бананов паяк, е отговорен за повечето смъртни случаи в резултат на ухапване от паяк. Счита се, че има най-мощната невротоксична отрова от всички видове паяци. Те са особено опасни и поради "скитащия" си характер. Те често се крият през деня в гъсто населени райони в домове, дрехи, обувки и коли. Неговото отровно ухапване причинява не само силна болка, но отровата на паяка може да предизвика приапизъм - болезнена ерекция с продължителност на много часове, която води до импотентност. Ухапването от този паяк може да предизвика и широко разпространена некроза на тъканите.

Континентален тайпан Отличието за "най-отровна змия в света" е за континенталния тайпан на Австралия. Само едно ухапване от тази змия съдържа достатъчно отрова да убие 100 възрастни хора. Изключително невротоксичната отрова на тази смия може да убие възрастен човек за 45 минути. Няма известни документирани човешки смъртни случаи, тъй като змията живее скрито, а всички известни ухапвания са били излекувани с противоотрова.

 

Жаба стрела Жабата стрела е сред най-отровните животни на земята, чиято отрова съдържа достатъчно токсини, за да убие 10 възрастни хора. Отровната жаба стрела пази своята отрова в кожата си и може да убие всеки, който я докосне.

 

 

 

 

 

Риба балон Месото на някои видове риба балон е деликатес в Япония и Корея, но кожата и някои органи на тези риби са много отровни за хората. Отровата на рибата балон причинява бърза смърт. Отравянето причинява нежизнеспособност на езика и устните, виене на свят, повръщане, ускорен сърдечен ритъм, затруднено дишане и мускулна парализа. Жертвите умират от задушаване, както диафрагмалните мускули са парализирани. Повечето от жертвите умират след 4 до 24 часа. Не е известен антидот, повечето смъртни случаи от риба балон се случват, когато необучени хора хващат или подготвят рибата.

Още информация може да прочетете тук:

3.9, 9 гласа

ВИДОВЕ Токсичен ефект от контакт с отровни животни МКБ T63

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Токсичен ефект от контакт с отровни животни МКБ T63

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Токсичен ефект от контакт с отровни животни МКБ T63

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО