Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини Токсично въздействие на вещества, предимно с нелекарствен произход Токсичен ефект от контакт с отровни животни Отрова от скорпион

Отрова от скорпион МКБ T63.2

Отрова от скорпион МКБ T63.2 - изображение

Скорпионите са хищнически членестоноги животни с осем крака, главогръд и сегментирано коремче, което завършва с жило. Жилото е свързано с отровни жлези, които секретират токсините.

Скорпионите са широко разпространени по всички континенти с изключение на Антрактида. Те са пригодени да оцелеят в голямо разнообразие от местообитания, включително тропическите гори, пасища, савана, гори в умерения климат, пещери, а дори и покрити със сняг планини.

Съществуват около 1500 вида скорпиони, като 25 вида от тях секретират отрова, способна да убие човек. Повечето отровни скорпиони принадлежат към семейство Buthidae и са представени от родовете Androctonus, Buthus, Mesobuthus, Buthotus, Parabuthus и Leirus, намиращи се в Северна Африка, Азия, Близкия Изток и Индия.

Отрова от скорпион е смес от съединения - невротоксини, ензимни инхибитори и т.н., които проявяват широк спектър от биологични свойства и действия, както и токсичност и фармакокинетични и фармакодинамични характеристики. Тези отрови са свързани с висока заболеваемост и смъртност, особено сред децата.

Жертвите на интоксикация с отрова от скорпион страдат от различни патологии, включващи основно симпатикова и парасимпатикова стимулация, както и централните прояви като раздразнителност, хипертермия, повръщане, обилно слюноотделяне, тремор и конвулсии. Клиничните признаци и симптоми са свързани с прекомерен системен възпалителен отговор към ужилването.

Въпреки че патофизиологията на интоксикацията е сложна и все още не е напълно изяснена, известно е, че отровата и имунните отговори предизвикат освобождаване на възпалителни медиатори, които се осъществява главно чрез цитокини. При значително системно възпаление, резултат от инжектиране на висока доза отрова, увеличаването на производството на проинфламаторни цитокини значително допринася за имунологичен дисбаланс, множествена органна дисфункция и смърт. Цитокините инициират каскада от събития, които водят до признаци на заболяване като повишена температура, както и физиологични процеси в пострадалия като активиране на вазодилатация, хипотония и повишена пропускливост на кръвоносните съдове.

Инциденти, причинени от ужилване от скорпион, са относително често събитие в субтропичните и тропически страни и могат да предизвикат смъртоносно отравяне при хора, особено при деца.

Признаците на интоксикация с отрова от скорпион се определят от: вида на скорпиона, състава на отровата и физиологична реакция на жертвата на отровата. Симптомите на ужилването се проявяват непосредствено няколко минути след ужилването и обикновено прогресират до максимална тежест в рамките на 5 часа. В този период значителното освобождаване на невротрансмитери води до изпотяване, гадене и повръщане.

При жертвите обикновено често се наблюдава мидриаза, нистагъм, хиперсаливация, дисфагия и безпокойство. Те могат да проявяват признаци и симптоми, свързани с централната нервна система, стимулиране на вегетативната нервна система и в някои случаи дихателна и сърдечна недостатъчност и дори смърт.

Жертвите на отрова от скорпион, при които отравянето причинява полиорганна недостатъчност, се характеризират с промени в хормоналната среда със значително освобождаване на катехоламини, глюкагон, кортизол, ангиотензин-II и с ниски нива на инсулин и увеличено ниво на кръвната захар.

Локално доказателство за ужилване може да бъде минимално или липсващо при приблизително 50% от случаите на невротоксични ужилвания от скорпиони. Възможно е да има сърбеж, зачервяване, оток.

Признаците на централната нервна система включват: хипертермия, тахипнея, тахикардия, хипертония, аритмия, оток, хипергликемия, обилно изпотяване, пилоерекция, свръхвъзбудимост, бронхоспазъм, повишено слюноотделяне и сълзене, повишено уриниране, приапизъм, дисфагия, повръщане, мускулен спазъм, парализа и гърчове.

Съществуват три степени на интоксикация с отрова от скорпион:

  • леко отравяне - само местни симптоми, локална болка и усещане за парене
  • умерено отравяне - локални и системни признаци
  • тежко отравяне - локални и системни прояви, както и сърдечно-съдов шок, дихателна недостатъчност, остър белодробен оток, хипертермия и неврологични симптоми като приапизъм, конвулсии и кома

Смъртоносен ловуващ скорпион Смъртоносният ловуващ скорпион е един от най-смъртоносните скорпиони в света. Опашката му е пълна с мощна отрова - смес от невротоксини с ниска летална доза. Ужилване от този скорпион е изключително болезнено, но обикновено не убива здрав възрастен човек. Малки деца, възрастни хора, болни (например със сърдечно-съдови заболявания или с алергични реакции) са изложени на много по-голям риск. Ако ужилването се окаже с летален изход, причината за смъртта обикновено е белодробен оток.

Медицинско използване на отрова от скорпион Токсините в отровата на опасните скорпиони са много полезни за медицината и лечението. Някои от тях мога да се използват като потенциални имуносупресори за лечение на автоимунни заболявания (като ревматоиден артрит, възпалително заболяване на червата и множествена склероза), за лечение на някои видове рак, в дерматологията, като антималарийни лекарства.

 

 

 

Още информация може да прочетете тук:

3.4, 10 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Отрова от скорпион МКБ T63.2

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО