Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини Токсично въздействие на вещества, предимно с нелекарствен произход Токсичен ефект от контакт с отровни животни Отрова от паяк

Отрова от паяк МКБ T63.3

Отрова от паяк МКБ T63.3 - изображение

Паяците са вид артроподи, които имат осем крака, паяжинна жлеза на коремчето и челюсти със зъби, чрез които инжектират отрова. Те са широко разпространени по всички континенти с изключение на Антарктида.

Паяците са активни ловци и разчитат предимно на техните ухапвания да парализират и убиват плячката, преди да я консумират. Те хапят и при самозащита.

Ефектът от ухапване на хора зависи от: токсичността и количеството на отровата; вида, възрастта и пола на паяка и от възрастта и здравословното състояние на пострадалия. Около 98% от ухапванията, нанесени от видове паяци, нямат сериозни медицински последствия.

Някои ухапвания са интоксикирани с отрова от паяк, която включва некротични агенти, невротоксини и агенти като серотонин. Само около 200 вида от над 40 000 известни видове имат сериозни потенциално смъртоносни ухапвания. В повечето случаи на ухапване главният проблем е отровата, въпреки че в някои случаи медицински незначителните паяци могат да пренесат инфекциозни заболявания.

Паяците се считат за опасни притежатели на отрова, която е достатъчно токсична за хората, така че едно ухапване може да причини сериозни здравословни проблеми.

Ухапвания от паяк могат да бъдат погрешно диагностицирани. Много други състояния - инфекциозни и неинфекциозни, могат да бъдат объркани с ухапвания от паяк.

Отровата на паяка има два основни механизма:

 • невротоксичен - атакува нервната система
 • некротичен - атакува тъканите при ухапване, в някой случаи - жизненоважни органи и системи

По-голямата част от паяците, причиняващи сериозни ухапвания, притежават невротоксична отрова, като специфичният начин, по който е атакувана нервната система варира според вида на паяка. Невротоксините в отровата могат да причинят виене на свят, затруднено дишане, гадене, замъглено виждане, мускулна ригидност и др.

Отровата на паяка черната вдовица съдържа съставки, известни като латротоксини, които причиняват освобождаването на невротрансмитера ацетилхолин, стимулирайки мускулни контракции. Това може да повлияе на тялото по различни начини, включително и причиняване на болезнени коремни спазми, както и нарушаване на дишането и други системни ефекти.

Отровата на бразилския скитащ паяк е мощен невротоксин, който атакува много видове йонни канали. Отровата му съдържа и високи нива на серотонин, което прави интоксикацията особено болезнена.

Паяците, известни с некротична отрова, са открити в семейството Sicariidae - семейство, което включва както паяка отшелник, така и шестоокия пясъчен паяк. Паяците от това семейство притежават дермонекротичния агент сфингомиелиназа D. Някои видове от това семейство са по-отровни от други. Според едно проучване отровата на чилийския отшелник и няколко вида шестооки пясъчни паяци, характерни за Южна Африка, съдържат повече токсично вещество отколкото други паяци от същото семейство като например кафявия отшелник.

Ухапване от паяци от това семейство може да доведе до симптоми, вариращи от малки локални реакции до тежки дермонекротични лезии, както и тежки системни реакции като бъбречна недостатъчност, а в някои случаи и смърт. Дори при липса на системни реакции сериозни ухапвания от паяци от семейство Sicariidae могат да образуват некротична язва, която да унищожи мека тъкан и може да отнеме месеци, много рядко години, да се излекува, оставяйки дълбоки белези. Увредената тъкан може да стане гангренозна.

Ухапванията обикновено са болезнени и сърбящи в рамките на 2-8 часа след ухапването, след което се развива некроза през следващите няколко дни. Сериозни системни реакции могат да настъпят преди некрозата, защото отровата се разпространява по цялото тяло за минута.

Леките симптоми включват: гадене, повръщане, повишена температура, обриви и мускулни и ставни болки. Рядко възникват по-тежки ефекти като например включително хемолиза, тромбоцитопения и дисеминирана интраваскуларна коагулация.

Изследват се потенциални медицински приложения на отрова от паяк: за лечение на сърдечна аритмия, болест на Алцхаймер, инсулт и еректилна дисфункция.

Често се задава въпроса какъв вид паяк е "най-опасен" в света. Отговорът на този въпрос не е толкова лесен, тъй като има много неща, които трябва да бъдат взети предвид при определяне на размера на опасността от ухапвания от паяци:

 • дали ухапването от паяка е "сухо", тоест кожата е пробита, но малко или никаква отрова е инжектирана в жертвата - в такъв случай се проявява малък или никакъв опасен потенциал за вреда
 • в някои случаи са докладвани ухапвания от паяци, които се считат за безвредни, но са причинили алергични реакции при някои хора, включително и анафилактичен шок - опасно за живота състояние
 • много паяци, известни като опасни, са рядко срещани, или не са агресивни, което ги прави малко вероятно да хапят въпреки високата токсичност на отровата им
 • малко се знае за токсичността на много паяци поради редките случаи на ухапвания; списъкът на отровните паяци се ограничава до тези, които са свързани с медицински събития при хората или които по друг начин са широко проучени

Трябва също да се отбележи, че за здрави възрастни хора ухапване от дори най-токсичните паяци в списъка може да изисква часове преди настъпване на смъртта, и ако своевременно подходящо спешно медицинско лечение се приложи, се очаква жертвата да се възстанови. При малки деца количеството на разпространената отрова в тялото е много по-концентрирана в сравнение с възрастен човек. Има най-малко един регистриран случай на смърт на дете, настъпила 15 минути след ухапване.

Ухапванията от паяци, документирани като най-опасни за хората, са тези от бразилския скитащ паяк и сиднейски тунело-паяжения паяк. Тези паяци са потенциално по-опасни от паяка черната вдовица, защото имат по-дълги зъби и могат да инжектират големи количества отрова на по-голяма дълбочина.

Ухапвания от рода Latrodectus (най-известният паяк от този род е черната вдовица) причиняват повече смъртни случаи годишно в сравнение с други видове паяци. Тъй като те не са много големи, те са много по-трудни за откриване отколкото големия бразилския скитащ паяк или тарантулата. В сравнение с много други видове паяци зъбите им не са много големи.

Като цяло локалните ефекти на отрова от паяк при ухапване се проявяват с:

 • зачервяване
 • оток
 • сърбеж
 • болка
 • скованост / изтръпване
 • обезцветяване около ухапването

Често срещаните системни реакции на отрова от паяк при ухапване включват:

 • изпотяване
 • втрисане / треска
 • главоболие
 • болки в тялото
 • абдоминална болка, гадене или повръщане
 • скованост или болки в ставите
 • мускулни спазми
 • ускорен пулс
 • затруднено дишане или преглъщане
 • тъканна смърт (некроза)
 • замайване, нарушения в говора
 • изтощение
 • гърчове

Възможни симптоми при ухапване от паяк

 

Най-опасните паяци в света:


Бразилски скитащ паяк Бразилският скитащ паяк се счита за най-отровният паяк. Тези паяци са често срещани в Южна и Централна Америка. Отровата на тези паяци съдържа мощен невротоксин. В голямо количество този невротоксин причинява загуба на контрол над мускулите и проблеми с дишането, което води до парализа и евентуално задушаване. Друг токсичен ефект е появата на приапизъм - болезнена ерекция, която може да продължи дни и причинява импотентност при мъжете. Има докладвани смъртни случаи дори след прилагане на противоотрова.

Шестоок пясъчен паякШестоокият пясъчен паяк се среща често в пустинята и други пясъчни места в Африка и Южна Азия. Отровата на този паяк е много силна с мощен хемолитичен / некротоксичен ефект, който причинява дисеминирана интравазална коагулация и тъканна деструкция. Няма противоотрова.

 

 

Сиднейски тунело-паяжен паякСиднейският тунело-паяжен паяк произвежда отрова, която съдържа атракотоксин, инхибиращ йонни канали. По-леките токсични ефекти се проявяват с повишена температура, повръщане, треперене. При по-тежките случаи 10-15 минути след ухапване може да се развият проблеми с дишането, които могат да доведат до кома. Среща се в Австралия.

 

 

Черна вдовицаЧерната вдовица се среща основно в Америка. Ухапването от този паяк инжектира в жертвата латротоксин, който причинява спазми на мускулите, временна парализа, а в някои случаи смърт.

 

 

 

 

Червеногръб паяк Червеногръбият паяк инжектира невротоксична отрова, която причинява повръщане, слабост в мускулите, болка, треска, гадене, изпотяване, кожна инфекция, главоболие. Редките смъртни случаи се дължат на спиране на дишането. Обитава Австралия.

 

 

 

 

Чилийски отшелникЧилийският отшелник се счита за най-опасния вид от паяците отшелници. Ухапване от този паяк може да доведе до повишена температура, повръщане, втрисане, заедно със зачервяване около ухапването и подуване. Развива се тъканна некроза около раната. Токсичният ефект засяга значително бъбреците, причинявайки бъбречна недостатъчност.

 

 

Миши паякМишият паяк се среща основно в Австралия. Симптомите след ухапване от този паяк приличат много на тези при ухапване от сиднейския тунело-паяжен паяк. Мишият паяк се счита за много опасен, въпреки че има малко регистрирани случаи на ухапване. Често ухапването от мишия паяк е сухо - не инжектира отрова.

 

 

 

 

Китайски паяк / Земен тигърКитайският паяк се име, с което се наричат тези тарантули, които се намират в Китай и Виетнам. Този вид паяк е известен и като земен тигър. Леталната доза е много ниска. Има документиран смъртен случай в резултат на отровата му.

 

 

 

Индийска орнаментна тарантулаИндийската орнаментна тарантула обитава Югоизточна Индия. Този вид декоративна тарантула е всъщност един от най-отровните паяци в света. Отровата предизвиква силна болка, а в тежки случаи - кома.

 

 

 

 

Жълтоторбест паяк Жълтоторбестия паяк инжектира некротоксична отрова, причиняваща образуване на некротични лезии. Една от опасностите при ухапването от този паяк е развитие на резистентни на метицилин Staphylococcus aureus инфекции, които могат да бъдат много сериозни. Среща се в Европа, Австралия, Америка, Япония, Южна Африка.

 

Още информация може да прочетете тук:

3.3, 12 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Отрова от паяк МКБ T63.3

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО