Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини Токсично въздействие на вещества, предимно с нелекарствен произход Токсичен ефект от контакт с отровни животни Токсичен ефект от контакт с други морски животни

Токсичен ефект от контакт с други морски животни МКБ T63.6

Токсичен ефект от контакт с други морски животни МКБ T63.6 - изображение

Ужилване от морско животно се случва най-често случайно. Токсичен ефект от контакт с други морски животни вследствие на ужилване може да се характеризира с: усещане за парене, силна болка, сърбеж, зачервяване, оток или изтръпване на засегнатото място; гадене и повръщане; главоболие; повишена температура, втрисане, повишено изпотяване; слабост, умора, мускулни болки; затруднено дишане; по-рядко - тежки прояви като респираторен или сърдечен арест; парализа; кома, смърт.

Медуза морска осаМедузите са свободно плуващи неагресивни морски животни с пипала. Тези пипала са покрити с торбички (нематоцисти), които са пълни с отрова, която може да причини изключително болезнено понякога заплашващо живота ужилване. Тежестта на реакции към ужилвания от медузи зависи от редица фактори като например вида и размера на медузата, възрастта и здравословното състояние на пострадалия, продължителността на експозицията, както и областта на засегнатата кожа. Честите локални признаци и симптоми включват:

 • незабавна интензивна остра пареща болка и зачервяване на кожата
 • сърбеж и обрив на засегнатото място
 • нерационално поведение поради болката
 • изтръпване и мравучкане
 • пулсираща болка, която може да се разпространи нагоре по крака или от ръката към торса

Тежки ужилвания от медузи могат да засегнат множество системи в организма (системни реакции). Тези реакции могат да се появят бързо или няколко часа след ужилване. Признаци и симптоми на тежки ужилвания от медузи могат да включват:

 • гадене, повръщане, диария, коремна болка
 • главоболие и световъртеж
 • слабост
 • скованост / изтръпване и мускулни спазми
 • затруднено дишане
 • неравномерен сърдечен пулс
 • кома
 • при по-тежки случаи - респираторен и сърдечен арест

Медузата морска оса се отличава с изключително мощна отрова и е сред най-отровните създания в света. Счита се, че отровата увеличава пропускливостта на клетките толкова, че се получава изтичане на калий, което води до хиперкалиемия, която от своя страна може да доведе до сърдечно-съдов колапс и смърт в рамките на 2-5 минути. Обитават най-вече водите на Австралия. Ефектът от ужилване от морска оса включва и невротоксично действие - може да причини тежък респираторен дистрес.

Морски анемонииМорските анемонии са хищни животни - полипи, които обикновено имат големи пипала. Всяко пипало е покрито с хиляди малки жилещи капсули, наречени нематоцисти, съдържащи парализираща отрова. Тя съдържа палитоксин, който е изключително мощен. Болката е незабавна при ужилване и може да бъде тежка. Сърбеж, обрив и зачервяване на кожата на засегнатото място са често срещани. Системните прояви включват: слабост, гадене, главоболие, мускулна болка и спазми, сълзене и секреция от носа, повишено изпотяване, промени в честотата на пулса и плеврална болка в гърдите.

Мрамориран конусовиден охлювПредставители на токсични морски животни с раковина или броня (твърда покривка - рак, стрида и др.) са някои видове морски охлюви и морски таралежи. Морските конусовидни охлюви живеят в Индийския и Тихия океан, Карибско и Червено море, по крайбрежието на Флорида. Те не са агресивни. Ужилвания обикновено се случват на водолази в дълбоките рифове. Малко вероятно е да има конусовидни охлюви в плитките води. Повечето ужилвания са по ръцете и пръстите при докосване на охлюва. Леките ужилвания са подобни на ужилване от оса или пчела с локализирано парене в засегната област. Възможно е също да се появи скованост и изтръпване на ранената област. Някои симптоми в резултат на токсичен ефект от контакт с други морски животни поради ужилване от конусовиден охлюв могат да прогресират и да се развие цианоза (посиняване на мястото поради намален приток на кръв), а както и изтръпване или мравучкане, включващо целия крайник. При тежките случаи има цялостно изтръпване на крайниците, което прогресира до областта около устата (периорално) и след това по цялото тяло. Възможна е поява на парализа, водеща до парализа на диафрагмата, което прекратява дихателните движение и способност. При по-тежки случаи може да възникнат кома и смърт, когато диафрагмата се парализира. Други симптоми, които могат да възникнат, включват: припадък (синкоп), сърбеж, загуба на координация, сърдечна недостатъчност, затруднен говор, затруднено дишане и двойно виждане. Симптомите могат да започнат в рамките на минути или да отнеме дни да се появят. Мраморираният конусовиден охлюв се счита за едно от най-отровните животни в света.

Морски таралежМорските таралежи са малко бодливи кълбовидни животни. Те са неагресивни морски животни, срещащи се в целия свят. Живеят в плитки, каменисти дъна. Човешкият контакт с морски таралежи е случайно или умишлено. Хората случайно стъпват върху тях в плитки води или умишлено вземат таралежа, без да подозират нараняване от бодли. Прободно нараняване от морски таралеж може да причини подуване и зачервяване около мястото, което може да доведе до силна болка и инфекция. Тежка пареща болка може да продължава часове. Токсини от отровата могат да предизвикат ефекти в целия организъм като гадене, повръщане, умора, слабост, мускулна болка, парализа, ниско кръвно налягане. При по-тежките случаи може да възникне респираторен дистрес, шок или загуба на съзнание. Ужилване от отровен морски таралеж може да бъде фатално, въпреки че това се случва рядко.

Морска звездаМорските звезди са бодлокожи, срещащи се във всички световни океани - от тропиците до минусови полярни води. Силна болка, сърбеж, подуване, затопляне и зачервяване могат да се появят при ужилване на морска звезда. По-тежък токсичен ефект от контакт с други морски животни поради ужилване от морска звезда включва: скованост, изтръпване, слабост, гадене, повръщане, ставни болки, главоболие, затруднено дишане и в редки случаи парализа.

Още информация може да прочетете тук:

4.0, 10 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Токсичен ефект от контакт с други морски животни МКБ T63.6

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Токсичен ефект от контакт с други морски животни МКБ T63.6

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО