Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Инфекциозни болести, характерни за перинаталния период Други вродени инфекциозни и паразитни болести

Други вродени инфекциозни и паразитни болести МКБ P37

Други вродени инфекциозни  и паразитни болести МКБ P37 - изображение

Вродените болести са инфекции, които се предават от заразената майка на плода по време на интраутеринното развитие или по време на раждането. Причинителите на други вродени инфекциозни и паразитни болести могат да бъдат бактерии, вируси, гъбички, паразити.

Механизмът на предаване е трансплацентарен, възходящ или низходящ. Заразяването на плода може да стане в различни срокове на бременността. Когато инфектирането стане в ранните месеци обикновено заболяването протича по-тежко. Като усложнение може да се стигне до аборт, различни малформации, дори до смърт на плода.

Клиничната картина на вродените болести може да бъде различна. Някои паразити имат изразен тропизъм към нервната система като Toxoplasma gondii. Заболяването води до развитие на хидро- или микроцефалия, увреждат се очите, наблюдава се изоставане в психомоторното развитие. Други вродени инфекции се характеризират със засягане на кожата и лигавиците – при кандидоза и вродена листериоза. Прояви от страна на дихателната система: респираторен дистрес, пневмония – при вродена туберкулоза, листериоза и други.

Подробна информация за други вродени инфекциозни и паразитни болести можете да откриете при:

Диагнозата се поставя като се изолира причинителя на заболяването от различни биологични течности. Използват се различни специфични изследвания – ELISA, PCR. Ако е необходимо се прави рентгенография на белите дробове, мозъка (за откриване на калцификати при токсоплазмозата).

Лечението зависи от причинителя на заболяването. Вродената токсоплазмоза се лекува с Бисептол, Сулфадиазин съчетан с фолиева киселина, Пириметамин. Терапията на вродената туберкулоза e продължителна и се състои в прилагането на Изониазид, Рифампицин, Пиразинамид и Етамбутол. Лечението на неонаталната листериоза включва прилагане на антибиотици най-често от групата на пеницилините, аминогликозидите. Вродената малария се лекува с различни противомаларийни препарати. Кандидозата се третира с антимикотични препарати.

3.8, 4 гласа

ВИДОВЕ Други вродени инфекциозни и паразитни болести МКБ P37

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други вродени инфекциозни и паразитни болести МКБ P37

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки