Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Инфекциозни болести, характерни за перинаталния период Други вродени инфекциозни и паразитни болести Друга вродена малария

Друга вродена малария МКБ P37.4

Друга вродена малария МКБ P37.4 - изображение

Можем да кажем, че една малария е вродена, когато се открият маларийни паразити в намазка от периферна кръв на новороденото от 24 часа до 7 дни от раждането му. Към рубриката друга вродена малария спада маларията, причинена от Plasmodium vivax, Plasmodium ovale и Plasmodium malariae.

Заразяването на става като болната майка предаде инфекцията на бебето през плацентата. Вродената малария се среща рядко, тъй като плацентата предпазва детето, тя играе ролята на защитна бариера. В някои случаи обаче, тя се заразява с множество маларийни плазмодии и маларията се предава на плода по време на бременността.

Клинично проявена вродена малария се среща рядко в ендемичните области, в които майчините антитела са високи. Обикновено се появяват симптоми на 10-ия до 30-ия ден след раждането. Най-честите клинични характеристики в 80% от случаите са треска, анемия и спленомегалия. Други признаци и симптоми включват: хепатомегалия, жълтеница, повръщане, редки изпражнения, отказ от храна, неспокойствие, нарушения в съзнанието, цианоза може да се появи, респираторен дистрес и други.

Диагнозата често се пропуска, особено при новородени с безсимптомно протичане на заболяването. Взема се кръв най-често от пръста и се прави натривка на предметно стъкло, обработва се материала и се оцветява. Диагнозата се доказва чрез откриването на паразита в еритроцитите. Лабораторните изследвания също помагат за поставянето на диагнозата. Кръвната картина показва хемолитична анемия (ниско ниво на Hb), нарушена чернодробна функция и други.

Лечението на друга вродена малария се провежда с 4-аминохинолони по различни схеми, в някои случаи може да се прилага 8-аминохинолони. Недоносените новородени (преди 34 седмици), които имат прояви на респираторен дистрес синдром, изискват непрекъсната вентилация с положително налягане.

3.5, 8 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Друга вродена малария МКБ P37.4

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО