Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Бъбречнокаменна болест Камък в бъбрека и в уретера Камък в пикочните пътища, неуточнен

Камък в пикочните пътища, неуточнен МКБ N20.9

Камък в пикочните пътища, неуточнен МКБ N20.9 - изображение

Наличието на конкремент по хода на отделителната система се означава като камък в пикочните пътища, неуточнен. Състоянието се нарича още нефролитиаза и е сравнително често срещано в нашата страна.

Според състава си камъните се подразделят на калциеви, оксалатни, цистеинови, уратни и фостфатни.

Към камък в пикочните пътища принадлежи калкулозен пиелонефрит.

Етиологията за развитието на камък в пикочните пътища, неуточнен е комплексна.

Някои рискови фактори за нефролитиаза са:

  • Фамилна анамнеза с камъни в пикочните пътища.
  • Вродена малформация на урогениталната система.
  • Прием на силно минерализирана вода.
  • Състояние на повишено отделяне на калций с урината (фрактура на кости, миеломна болест, остеопороза, костни тумори).
  • Инфекция на пикочната система.
  • Дехидратация на организма (намален прием на течности, повръщане, диария, профузно потене);
  • Притискане на урогениталната система от тумори или сраствания в съседство, бременност;
  • Метаболитни заболявания (захарен диабет, цистинурия, подагра) и други.

Клиничната изява на наличието на камък в пикочните пътища, неуточнен протича различно в зависимост от състоянието на камъка (покой или придвижване) и от локализацията му. При липса на движение на конкремента, нефролитиазата протича асимптомно или само с тъпа тежест в кръста.

Придвижването или заклещването на камък по хода на пикочните пътища предизвиква остра клинична картина, известна като бъбречна колика. Тя се изразява в остра болка в кръста, по хода на уретерите или ниско долу в корема, гадене, повръщане, висока температура, често уриниране, промяна в цвета на урината, болка при микция или дефекация и други.

Заклещването на камък в уретерите или уретрата може да доведе до задръжка на урината с увеличено налягане на горностоящите отдели от пикочната система.

Нарушеното и забавено отделяне на урината вследствие на наличния конкремент, често се последва от възникването на инфекция и развитието на калкулозен пиелонефрит.

Налице е болка в лумбалната област, гадене, повръщане, повишена температура, затруднено уриниране.

Диагнозата неуточнен камък в пикочните пътища се поставя въз основа на оплакванията на пациента и данните от лабораторните и образни изследвания

Прави се анализ на количеството, състава и утайка на урината. Важни образни изследвания са ехографията на отделителната система, нативната рентгенография на корема, компютърно - аксиалната томография и други. Освен това се проследяват серумните урея, креатинин, пикочна киселина, йони (калций, фосфор, цистеин) и други.

Лечението при камък в пикочните пътища, неуточнен цели овладяване на болковият синдром с аналгетици, спазмолитици, адекватен прием на течности, физиопроцедури (затопляне на кръста).

Препоръчва се приемът на билки с диуретичен ефект: мечо грозде, кора от бреза, хвойна и други. При симптоми за хидронефроза, пионефроза или често рецидивиране на кризите се предприема хирургично лечение (поставяне на уретрален или уретерален катетър, екстракорпорална литотрипсия).

4.0, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Камък в пикочните пътища, неуточнен МКБ N20.9

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Камък в пикочните пътища, неуточнен МКБ N20.9

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Камък в пикочните пътища, неуточнен МКБ N20.9

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия