Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Остеопатии и хондропатии Нарушения в плътността и структурата на костта Нарушения в целостта на костите

Нарушения в целостта на костите МКБ M84

Нарушения в целостта на костите МКБ M84 - изображение

Към нарушения в целостта на костите спадат лошо зараснала фрактура, незараснала фрактура (псевдоартроза), забавена консолидация при фрактура, стресови фрактури, некласифицирани другаде; патологична фрактура, некласифицирана другаде и други.

Причината за възникване на нарушения в целостта на костите, най-често са неадекватно лечение на фрактури или настъпили усложнения при провеждане на лечението. Оплакванията на болните варират в широки граници и зависят от засегнатата кост и тежестта на увреждането. Често срещани оплаквания са болка, деформация на костта, нарушени движения, подуване и други.

Диагнозата при нарушения в целостта на костите се поставя след добре снета анамнеза и подорбен преглед. Образните изследвания като рентгенография и ЯМР дават изключително точни данни за вида на увреждането и тежестта на заболяването.

Лечението на нарушения в целостта на костите може да бъде консервативно или хирургично. Рехабилитацията и физиотерапията играят много важна роля за бързото възстановяване на болните. От изключително значение за профилактика на тези заболявания е адекватно и пълноценно лечение на възникналите фрактури, както и навременно коригиране на настъпилите усложнения.

3.8, 6 гласа

ВИДОВЕ Нарушения в целостта на костите МКБ M84

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Нарушения в целостта на костите МКБ M84

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия