Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Спондилопатии Спондилоза Други спондилози с миелопатия

Други спондилози с миелопатия МКБ M47.1

Други спондилози с миелопатия МКБ M47.1 - изображение

Гръбначният стълб е механичната основа на опорно-двигателната система. Гръбначният стълб е изграден от 33 прешлена и има S-образна форма. Тази форма осигурява опора и разпределя равномерно тежестта.

други спондилози с миелопатияПрешлените представляват основната структурна единица на гръбнака, като различните отдели на гръбнака имат различен брой прешлени:

 • Шиен отдел — този отдел на гръбнака е изграден от 7 прешлена. Прешлените в гръбначния стълб имат сходна анатомична структура, единствено първите два шийни (наречени атлас и аксис) са различни. Различното анатомично устройство на атласа и аксиса позволяват съединяването на черепа с гръбначния стълб
 • Гръден отдел — торакалният отдел е съставен от 12 прешлена
 • Поясен отдел — лумбалният отдел е изграден от 5 прешлена
 • Кръстцова кост и опашна кост — броят прешлените, изграждащи тези отдели на гръбнака е вариабилен

Дегенеративно изменение в гръбначните прешлени се определя като спондилоза, а с ангажирането на гръбначния мозък, спондилозата се определя като други спондилози с миелопатия.

Всички прешлени обединени в единство заграждат пространство, през което преминава гръбначният мозък. Костният канал защитава гръбначния мозък от травматизъм. Гръбначният мозък е част от центаланата нервна система. Започва от големия тилен отвор, преминава през костния канал на прешлените и завършва в поясната област. Но гръбначният мозък не заема цялата празника на костния канал и съответно по този начин не се травмира при движенията на гръбнака.

Миелопатия е общ термин, чрез който се обозначават заболяванията на гръбначния мозък. Но когато се касае за спондилоза, то етиологията на други спондилози с миелопатия разглежда причините за възникване на дегенеративните заболявания. Болестта възниква при:

 • Остеофити — разрастването на доброкачествена костна структура притиска гръбначния мозък
 • Остеопороза — метаболитно заболяване, характеризиращо се с деформативни изменения на прешлените
 • Дегенеративни помени в междупрешленните дискове
 • Дискова херния на шийни, торакални и лумбални прешлени
 • Възпалителни заболявания като костна туберкулоза или остеомиелит на гръбначния стълб
 • Вродени или придобити аномалии на прешлените
 • Анкилозиращ спондилит
 • Травматична спондилопатия
 • Фрактури на гръбначния стълб
други спондилози с миелопатия

Компресията на гръбначния мозък най-често настъпва при изкълчване на гръбначния стълб, в резултат на счупвания на костни фрагменти от различни места на прешлените. Те водят до притискане на гръбначния мозък в съответната област. Притискане на гръбначния мозък настъпва остро в момента на травмата или постепенно, когато се дължи на хематом.

Други спондилози с миелопатия клинично се представя:

 • Изтръпване на ръцете и пръстите
 • Слабост в ръцете
 • Нарушена хватателна възможност
 • Нарушена кординация
 • Световъртеж
 • Загуба на финни двигателни умения
 • Болка или скованост на врата

Може да се наблюдава частично анатомично прекъсване на гръбначния стълб — прекъсват се само някои проводникови пътища. При засягане на първите четири шийни сегмента се засягат движенията на четирите крайника (настъпва парализата им), а също и на мускулатурата на гръдния кош и диафрагмата. При засягане на долните шийни сегмента и първия гръден се получават двигателни разтройства в горните и долните крайници, с по-ниско разположение на сетивните разтройства.

При пълно прекъсване на проводимостта на гръбначния мозък настъпва най-тежката повреда, която се характеризира с парализа на мускулатурата, инервирана от гръбначномозъчните сегменти на ниво на поражението и дистално от него. При пълно прекъсване на функцията на гръбначния мозък се развиват много тежки тропични разтройства, декубитални рани, уроинфекция, водеща до септично състояние и смърт.

Диагностичен алгоритъмдруги спондилози с миелопатия

 • Анамнеза и физикален преглед

Анамнезата представлява насочен лекарски разпит. Чрез лекарския разпит, лекуващият лекар събира данни за сегашните оплаквания, фамилната обремененост и медицинската история. След снемането на анамнеза лекарят преминава към щателен физикален преглед. Акцент на физикалния преглед е опорно-двигателната система. Гръбначният стълб се оглежда за видими аномалии, определя се неговата подвижност. Извършва се неврологичен статус. От неврологичния статус се търсят промени в рефлексите, слабост в ръцете, проблеми при ходене, мускулна атрофия и много други.

 • Параклинични и инструментални изследвания

Кръвните изследвания се променят спрямо етиологията на болестта. При сенилни промени на прешлените лабораторните изследвания са без промяна. При възпалителна етиология се повишават левкоцитите, С-реактивния протеин. Автоимунно заболяване е суспектно при позитивиране на антинуклеарните антитела.

други спондилози с миелопатияКонвенционален визуализиращ метод е рентгеновото изследване на гръбначния стълб. Чрез рентгеновите лъчи се визуализират плътни анатомични структури като кости. Посредством ядрено-магнитния резонанс могат да се наблюдават промени в меките тъкани, включително компресия на междупрешленните дискове. Друг визуализиращ метод е компютърната томография. Въвеждане на контрастна материя в субарахноидалното пространство с последващо извършване на рентгенови снимки. Лубмалната пункция е диагностична процедура, чрез която се извлича минимално количество ликвор. Ликворът се подлага на цитологична диагностика, микроскопско изследване и микробиологични тестове. 

Лечението на други спондилози с миелопатия в повечето случаи е оперативно и се осъществява от специалист неврохирург. Декомпресията на гръбначния мозък може да доведе до възстановяване нормалните функции на болния, стига да не са настъпили необратими усложнения. Навременната и адекватна терапевтична намеса е от основно значение за благоприятен изход от заболяването.

4.0, 6 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ


https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/cervical-spondylotic-myelopathy-spinal-cord-compression/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия