Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Спондилопатии Спондилоза Други спондилози с миелопатия

Други спондилози с миелопатия МКБ M47.1

Други спондилози с миелопатия МКБ M47.1 - изображение

Към другите спондилози с миелопатия спадат спондилозите, предизвикващи компресия на гръбначния мозък.

Компресията на гръбначния мозък най-често настъпва при изкълчване на гръбначния стълб, в резултат на счупвания на костни фрагменти от различни места на прешлените. Те водят до притискане на гръбначния мозък в съответната област. Притискане на гръбначния мозък настъпва остро в момента на травмата или постепенно, когато се дължи на хематом.

Може да се наблюдава частично анатомично прекъсване на гръбначния стълб - прекъсват се само някои проводникови пътища. При засягане на първите четири шийни сегмента се засягат движенията на четирите крайника (настъпва парализата им), а също и на мускулатурата на гръдния кош и диафрагмата. При засягане на долните шийни сегмента и първия гръден се получават двигателни разтройства в горните и долните крайници, с по-ниско разположение на сетивните разтройства.

При пълно прекъсване на проводимостта на гръбначния мозък настъпва най-тежката повреда, която се характеризира с парализа на мускулатурата, инервирана от гръбначно-мозъчните сегменти на ниво на поражението и дистално от него. При пълно прекъсване на функцията на гръбначния мозък се развиват много тежки трофични разтройства, декубитални рани, уроинфекция, водеща до септично състояние и смърт.

Лечението на други спондилози с миелопатия в повечето случаи е оперративно и се осъществява от специалист неврохирург. Декомпресията на гръбначния мозък може да доведе до възстановяване нормалните функции на болния, стига да не са настъпили необратими усложнения. Навременната и адекватна терапевтична намеса е от основно значение за благоприятен изход от заболяването.

3.5, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия