Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Спондилопатии Други възпалителни спондилопатии Остеомиелит на гръбначния стълб

Остеомиелит на гръбначния стълб МКБ M46.2

Остеомиелит на гръбначния стълб МКБ M46.2 - изображение

Остеомиелит на гръбначния стълб представлява заболяване, което се характеризира с инфекция на прешелените. Това е рядко костно заболяване, като само 2-4% от всички костни инфекции се падат на остеомиелит на гръбначния стълб. Инфекцията може да бъде класифицирана като остра или хронична, в зависимост от протичането на заболяването, като при острите форми, обикновенно се наблюдава по-благоприятен изход от заболяването в сравнение с хроничните.

Остеомиелит на гръбначния стълб обикновено засяга два прешлена и междупрешления диск, което предизвиква стеняване на междупрешленото пространство. Въпреки, че това заболяване се среща почти във всички възрасти, най-често се наблюдава при малки деца и възрастни пациенти. Прогнозата зависи от това дали инфекцията засяга само гръбнака, времето от започване на симптомите и лечението, и какъв е използвания подход при лечение на заболяването.

Причината за възникването на остеомиелит на гръбначния стълб най-често представлява бактериална инфекция, с известно или неизвестно огнище, която по хематогенен път се разпространява в организма и засяга прешелените на гръбначния стълб. Най-често срещаният микроорганизъм е стафилококус ауреус. Streptococcus equisimilis също могат да предизвикат остеомиелит на гръбначния стълб, въпреки по-малката си вирулентност.

Клиничната картина при остеомиелит на гръбначния стълб включва треска, подуване в засегнатия отдел на гръбначния стълб, слабост на гръбнака и заобикалящите го мускули, епизоди на нощно изпотяване, трудно преминаване от станало в седнало положение. Освен това, персистираща болка в гърба и мускулни спазми могат да бъдат толкова изразени, че да накарат пациентът да избягва всякакъв вид движения. Симптомите на заболяването варират в големи граници при различните пациенти, като при някои от тях може да липсва вискоата температура. Поява на неврологичен дефицит е признак за напреднал стадий на заболяването.

Диагнозата остеомиелит на гръбначния стълб се поставя посредством анамнестични и клинични данни, които се снемат от лекар специалист. От инструменталните методи на изследване се прилага рентгенография или компютърна томография.

Лечението на остеомиелит на гръбначния стълб се извършва посредством широкоспектърни антибиотици, нестероидни противовъзпалителни средства и глюкокортикоиди. При неуспешно консервативно лечение се прибягва към оперативна намеса.

3.8, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия