Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Други болести на храносмилателните органи Нарушена резорбция в червата Тропическо шпру

Тропическо шпру МКБ K90.1

Тропическо шпру МКБ K90.1 - изображение

Тропическото шпру е заболяване на тънките черва. Засяга хора, пребивавали в епидемичните области повече от 2 седмици или живеещи там. Заболяването се среща в тропическите страни като Индия, Филипините, Куба, Южна Азия, Хаити и др.

Тропическо шпру включва:

  • Шпру БДУ;
  • Тропическа стеаторея.

Причините за възникване на тропическо шпру не са изяснени. Дискутира се ролята на дефицитите на фолиева киселина, витамин Б12, както и недостигът на протеини в храната на заболелите. Предполага се, че може да бъде причинено и от бактерии, вируси, амеба или паразитни инфекции.

Клинична картина на тропическо шпру
Клиничната картина започва с епизод на остра диария, която става по-лека и хронифицира след една седмица. През следващите 2-4 месеца се развива малабсорбция, стеаторея (често лошо миришещи и белезникави на цвят изхождания), крампи, умора, загуба на тегло и недохранване. Ако заболяването не се лекува могат да се появят хранителен и витаминен дефицит с характерните симптоми. Дефицит на витамин А води до хиперкератоза и лющене на кожата, недостиг на витамин Б12 и фолиева киселина води до анемия, недостиг на витамин Д до лесно насиняване, дефицит на витамин Д и калций се изявява със спазми, болка по костите и парестезии.

Физикалният преглед установява отслабване на тегло до кахексия, намаляване на мускулната маса, отоци по крайниците, изпъкнал корем, потъмняване на кожата на места, изложени на слънце, нокти с напречни набраздявания, глосит.

Лабораторните изследвания показват анемия с хиперсегментация на полиморфонуклеарните левкоцити, хипоалбуминемия (намаляване на албумините в кръвта), хипохолестеролемия (намаляване на холестерола в кръвта) и по-рядко хипокалиемия и хипокалциемия.

Диагноза на тропическо шпру
Тропическо шпру трябва да се подозира при хора, пребивавали повече от 2 седмици в ендемичните райони. Ендоскопското изследване установява изгладен чревни гънки и възпаление на чревната лигавица. Хистологичното изследване установява субтотална до тотална атрофия и нарастване на възпалителния инфилтрат в тънкочревната лигавица. Атрофията е дифузна, като обхваща лигавицата от пилора на стомаха до илеоцекалната клапа.

Лечение на тропическо шпру
Лечението се провежда се ежедневно прилагане на фолиева киселина. Това подобрява апетита и самочувствието на пациента. Това лечение има временен ефект. Повлияването на диарията настъпва по-бавно. Прилага се и витамин Б12 парентерално, веднъж седмично, в продължение на няколко седмици. Също се замества и намалените витамин Д и калций. Пълно излекуване се постига с антибактериални средства в продължение на 3 до 6 месеца.

3.3, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Тропическо шпру МКБ K90.1

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия