Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на органите на кръвообращението Болести на артериите, артериолите и капилярите Аневризма и дисекация на аортата Дисекация на (всяка част на) аортата

Дисекация на (всяка част на) аортата МКБ I71.0

Дисекация на (всяка част на) аортата МКБ I71.0 - изображение

Дисекация на аортата представлява състояние, при което кръвта внезапно навлиза през отвърстие в интимата в аортната стена и я разслоява предимно по посока на кръвотока.

Причини за възникване на дисекация на (всяка част на) аортата може да бъдат артериална хипертония и тежка атеросклероза (в около 2/3 от случаите); кистична медионекроза на аортата (среща се по-често при млади хора), синдром на Marfan (наследствено обусловена непълноценност на съединителната тъкан), аортна коарктация, резултат от нарушения в ембриогенезата; луетичен мезаортит - характерна особеност на третичния луес.

Клиничната картина при дисекация на аортата е доста разнообразна. Пациентите се оплакват най-често от ретростернална болка (болка зад гръдната кост) - характерна е за дисекация в асцендентната аорта; ретростернална болка с ирадиация към шията и долната челюст - при дисекация в областта на аортната дъга; болка предимно в интерскапуларната област (между лопатките) на гърба - при начална дисекация под лявата подключична артерия. Болката обикновено не се повлиява от нитроглицеринови медикаменти и аналгетици. Повторна поява на болката, след като е била изчезнала за известно време, и ново влошаване на състоянието след период на стабилизация са особено опасни симптоми.

Известно време след болката настъпва шоково състояние, придружено от симптоми като хипотония (ниско кръвното налягане), тахикардия (сърдечната честота над 100 удара/минута), филиформен пулс, прилошаване, пребледняване, изпотяване, компресионни симптоми (дрезгав глас, кашлица или дисфагия), понякога настъпва нарушение на съзнанието (мозъчна исхемия).0

Диагнозата при дисекация на аортата се поставя след добре проведена анамнеза по данни на пациента и неговите оплаквания, след провеждането на физикален и инструментален преглед. От физикалния преглед при аускултация (преслушване) на сърцето се установява систоличен шум, периферно от дисекацията на каротидната или подключичната артерия, на гърба между лопатките или на коремната аорта. Възможно е да се наблюдава изчезване на пулса и асиметрия на артериалното налягане на някоя от магистралните артерии на крайниците със или без поява на систоличен шум.

От инструменталните изследвания се извършват рентгенография на гръден кош - дава информация за разширение на медиастиналната сянка; ехокардиография (ЕхоКГ) - установява наличието на двоен аортен лумен на аортната дъга или на коремната аорта; компютърната томография с контраст; дигитална аортография.

Диференциална диагноза при дисекация на (всяка част на) аортата се прави с белодробна тромбоемболия; нарастваща истинска аортна аневризма; артериална емболия (тромбоза) и други.

Лечението при дисекацията на аортата е оперативно. Операцията се извършва по спешност, поради бързото влошаване състоянието на пациента. Интервенцията се извършва в кардиохирургични центрове с изкуствено кръвообращение, хипотермия (понижаване на телесната температура), кардиоплегия, специфична реанимация и оперативна техника.

4.0, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Дисекация на (всяка част на) аортата МКБ I71.0

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Дисекация на (всяка част на) аортата МКБ I71.0

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия