Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Други дегенеративни болести на централната нервна система Болест на Алцхаймер Други форми на болестта на Алцхаймер

Други форми на болестта на Алцхаймер МКБ G30.8

Други форми на болестта на Алцхаймер МКБ G30.8 - изображение

В рубриката други форми на болестта на Алцхаймер се включват състояния, които се характеризират с когнитивен дефицит, водещ до значителна социална дезадаптация. Болестта спада към т.нар. тау-патии - невродегенеративни заболявания, свързани с патологична агрегация на тау-протеин в неврофибрилерни възли.

Етиологията на заболяването е неизвестна, характерна е наследствената предразположеност и унаследяване по автозомо-доминантен път, но са възможни и спорадични случаи. Някои последни изследвания показват, че за появата на заболяването има роля влиянието на алуминиеви йони, като в момента тече проучване върху ролята на антиперспирантите, съдържащи алуминиев трихлорид.

Клиничната картина е с нетипично начало на повишена разсеяност, често забравяне на дейности, извършени по-рано през деня или през предходните дни. Симптомите биват по-често забелязани от близките на засегнатите, които не им отдават особено значение, отдавайки ги на типичното за възрастта забравяне. Най-манифестен симптом на заболяването е деменцията - типично е ранното начало - към 50 годишна възраст. С прогресиране на невродегенеративните процеси настъпва цялостна деградация на личността, като е много типична загубата на спомени. Съгласно закона на Рибо - първо изчезват най-скорошните спомени, последни са спомените от детството. Това дезориентира пациентите и те често си мислят, че са деца, което води до още по-голямо объркване, съчетано с агресия и страх. Пациентите често сменят настроението - от неподходящо вулгарно поведение до апатия. В крайните етапи на болестта са ало- и аутодезориентирани - не познават близките си, не знаят собственото си име, както и къде се намират.

Стадиите на болестта включват:

  • преклиничен
  • лек
  • умерен
  • тежък

В напредналия стадий на болестта болните са абсолютно зависими от чуждо обгрижване и често са обездвижени.

Диференциална диагноза се прави с други таупатии, психиатрични заболявания, сенилни промени, енцефалопатия от различно естество, ендокринопатии, недоимъчни заболявания, като дефицит на витамини от група В, прионови болести, невросифилис и други.

Диагнозата на други форми на болестта на Алцхаймер се поставя съвместно от невролог и психиатър. Основен критерий за диагноза е когнитивният дефицит и двигателната функция. За окончателната диагноза от значение са и типичните за болестта компютърно-томографски данни за сенилни плаки и двустранна мозъчна атрофия.

Лечението е по-скоро симптоматично. Важна роля в обгрижването на пациентите заема рехабилитацията.

Прогнозата не е обнадеждаваща, смъртта настъпва средно след 5-7 години.

3.1, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други форми на болестта на Алцхаймер МКБ G30.8

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО