Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Новообразувания Злокачествени новообразувания Злокачествени новообразувания с неточно определени, вторични и неуточнени локализации Вторично злокачествено новообразувание с други локализации Вторично злокачествено новообразувание на кости и костен мозък

Вторично злокачествено новообразувание на кости и костен мозък МКБ C79.5

Вторично злокачествено новообразувание на кости и костен мозък МКБ C79.5 - изображение

Засягането от вторично злокачествено новообразувание на кости и костен мозък е състояние, което се среща относително често.

Разпространението на първичния тумор обикновено се осъществява чрез лимфната система и кръвообращението.

Подробна информация за анатомичното устройство на костите може да прочетете при:

Състоянието обикновено се асоциира с:

 • тумор на простатата
 • карцином на млечната жлеза
 • рак на белия дроб
 • бъбречен тумор
 • карцином на щитовидната жлеза
 • меланом

Вторичните лезии в костите се срещат много по-често от първичните карциноми. Могат да засегнат всяка кост от скелета и да се проявят като единични или множествени лезии.

Рядко се наблюдава безсимптомно протичане. Обикновено са налице болка в засегнатата кост, повишени нива на калции, изтъняване на костите, слабост.

Вторичните туморни лезии нарушават нормалния баланс между остеобластите и остеокластите, водят до остеолитични процеси и значимо повишават риска от фрактури. При част от пациентите е възможно първият признак да е фрактура на кост, предизвикана от минимална травма или без видима причина.

Повишените нива на калций водят до хиперкалциемия, която клинично се проявява с повръщане, болки в корема, запек, дехидратация.

Засягането на костния мозък резултира в понижаване на нивата на кръвните клетки и развитие на анемия, увеличен риск от кървене и лесно образуване на синини.

Засягането на костите на гръбначния стълб може да доведе до компресия на гръбначния мозък и свързаната с това състояние симптоматика.

Относително по-често се засягат дългите кости, особено на долните крайници, което често се проявява с болка, промяна в походката, фрактури и луксации в областта.

Диагнозата се базира на данните от редица изследвания. Физикалният преглед рядко показва някакви патологични отклонения.

Изследването на кръвта и урината е информативно за повишени нива на калция и наличието на анемия.

Метастази в кости и костен мозък - диагнозаС изключително голяма диагностична стойност са образните изследвания на костите, като рентгенография, компютърна томография, позитронно-емисионна томография и ядрено-магнитен резонанс.

Лечението на вторично злокачествено новообразувание на кости и костен мозък е комплексно и насочено основно към овладяване на симптоматиката.

Повишените нива на калций се повлияват добре от приложението на бифосфонати, а за овладяване на болката се прилагат болкоуспокояващи от групата на аналгетиците.

Лъчелечението и химиотерапията дават добри резултати при голяма част от болните.

Радикалното лечение се състои в изясняване, локализиране и отстраняване на първичното огнище.

Прогнозата се определя от редица фактори:

 • вида на първичния карцином
 • степента на засягане на костите и костния мозък
 • наличието на метастази в други органи и системи
 • терапевтичните възможности
 • възрастта и здравословното състоянието на пациента.

Основната профилактика на този тип неоплазми е в редовно проследяване на състоянието на онкологично болните пациенти.

4.8, 15 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Вторично злокачествено новообразувание на кости и костен мозък МКБ C79.5

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Вторично злокачествено новообразувание на кости и костен мозък МКБ C79.5

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия