Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Клон Комелиниди (Commelinids) Разред Commelinales Сем. Commelinaceae Цианотис арахноидея

Цианотис арахноидея

Сем. Commelinaceae

Цианотис арахноидея - изображение

Цианотис арахноидея (Cyanotis arachnoidea) представлява лечебно растение, което e изключително рядко срещано. Отнася се към семейство Commelinaceae.

Устройство на цианотис арахноидея

цианотис арахноидеяГлавното стъбло на растението не е дълго. Под листната розетка прорастват други влачещи, дълги стъбла. Цялото растение е покрито с бели, гъсти, подобни на памук власинки. Листата му са с размери 20 х 1,5 см. Стъблестите такива са много по-малки, яйцевидни до линейно-ланцетни, памучно накъдрени. Образува терминални класовидни съцветия, с дължина на цветната дръжка от 4 см. Прицветниците са с размери от 1,7 х 1 см, яйцевидни, остри, покрити с власинки, извити, гребеновидни. В едно съцветие са разположени 10-25 двойки цветове, с размери 6 х 1,5 мм, изглеждащи като плътно памучно власинково образования, оцветени в светло синьо. Плодовете представляват капсули, с дължина 2,5 мм, продълговата форма, покрити отново с власинки, съдържащи черни семена.

Разпространение на цианотис арахноидея

Родното място на разпространение на цианотис арахноидея са полуостровна Индия и Шри Ланка. Билката расте около потоци, влажни клисури и скали, до морско равнище от 2700 метра.

Използваема част на цианотис арахноидея

Употребяват се корените на растението.

Химичен състав на цианотис арахноидея

От растението са изолирани четири фитоекдистероида, които се оказват биоактивните му вещества.

Лечебни свойства и приложение на цианотис арахноидея

екстракт от цианотис арахноидеяКорените на растението се използват като средство за стимулиране на кръвообращението, като релаксант на мускулите и ставите, както и за облекчаване на ревматоиден артрит. Приема се под формата на хранителна добавка, която е на разположение в аптечните мрежи.

Два фитоекдистероида - дакрихинанстерон и калонистерон, изолирани от растението, се оказват биоактивни съединения, присъстващи в значителни количества в търговски екстракти, широко използвани в състава на хранителни добавки.

С екстракт от цианотис арахноидея се фалшифицират хранителни добавки, за които се твърди, че съдържат екстракт от спанак. В цианотис се съдържат в пъти повече количества от фитоекдистероиди, отколкото в спанака. Така някои производители на хранителни добавки подчертават че в техните продукти е вложен спаначен екстракт, но в действителност е заместен с такъв от цианотис арахноидея.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.flowersofindia.net/catalog/slides/Grass%20of%20the%20Dew.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5144001/
https://www.researchgate.net/publication/9021085_Phytoecdysteroid_constituents_from_Cyanotis_arachnoidea
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1570023216312776
https://indiabiodiversity.org/species/show/229423

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиИсторияВидеоЛюбопитноНовиниИнтервютаИзследванияАлт. медицинаБотаникаЛеченияСпециалистиАнкетиПатологияФизиологияЛайфстайлКлинични пътеки