Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Същински еудикоти (Core eudicots) Разред Caryophyllales Сем. Caryophyllaceae (Карамфилови) Хрущялка, Eдногодишна хрущялка

Хрущялка, Eдногодишна хрущялка

Сем. Caryophyllaceae (Карамфилови)

Хрущялка, Eдногодишна хрущялка - изображение

Хрущялка, Eдногодишна хрущялка (Scleranthus annuus) е вид малко, цъфтящо растение от семейството Карамфилови (Caryophyllaceae). Сред растенията на д-р Бах е известно като "Цветето на равновесието". От него съответно се приготвя един от цветните еликсири на Бах.

Едуард Бах за хрущялката: „За тези, които страдат, че не могат да направят избор между две неща, защото първо едното изглежда правилно, после – и другото. Те обикновено са тихи хора. Не са склонни да обсъждат грижите си с останалите“.

Устройство на хрущялка

клонче хрущялка

 

Билката израства на дължина до 15-25 см. Клончетата й растат в комбинация на изправен и полегнал вид. Те са твърди, оцветени в зелено в младите си части и в червеникаво по по-старите.

 

 

 

листа на хрущалка

 

 

Листата на хрущялката са игловидни или ланцетовидни, с остри и твърди върхове. Те са приседнали, слети в основата си, разположени срещуположно по двойки около стъблото. Листният ръб е цял. Основата им е посипана с власинки. Оцветени са в ярко зелено.

 

 

 

цвят на хрущялка

 

 

Цветовете на растението се развиват по двойки или на малки групи до 5 на брой в тях в пазвите на листата. Имат форма на камбанка с пет венчелистчета, големина около 3-4 мм в диаметър и зелено оцветяване. Хрущялката цъфти от юни до септември месец.

 

 

 

плод на хрущялка

 

 

Образува плодове с големина от 2 до 4 мм. Всяко плодче притежава чашкоподобна, лобирана обвивка. Връхчетата на всяко лобче са извити навътре, а самите дялове се развиват възходящо.

 

 

 

Разпространение на хрущялка

туфа хрущялка

 

Тя е родена в Европа, Азия и Северна Африка. Вирее в умерения климатичен пояс, а на много места в него е известна като интродуциран вид и плевел. Расте на различни места, често и в разрушени постройки, скали, ливади, пясъчни зони, обработваема земя, пустош, улици, крайпътни банкети.

 

Използваема част на хрущялка

Цветовете на растението са неговата използваема част, от която се прави средство за защита - цветен еликсир на д-р Бах.

Химичен състав на хрущялка

Хрущялката съдържа разнообразие от екдистероиди, наричани още фитоекдистероиди.

Лечебни свойства и приложение на хрущялка

Хрущялката като цветен еликсир на д-р Бах:

хрущялкаБилката е предназначена за хора, които изпитват несигурност, нерешителни са, колебливи и с наличие на душевен дисбаланс (вътрешна неуравновесеност). Характерно е, че човекът се колебае между две крайности. Мненията и настроенията му се променят внезапно в пълната противоположност, от плач в смях, от радост в униние. Хора, демонстриращи такава душевна неуравновесеност се смятат за ненадеждни при назначаването им на работа или предпочитането им за участие в някакво друго дело. Други признаци, които те показват са: изпадане в нервни кризи, липса на концентрация, при диалог прескачане от тема в тема, рязка и неадекватна жестикулация, при вътрешен конфликт се опитват сами да решат проблема и не обичат да се съветват с околните. Те са или много активни или бездействат, изпитват физически болки на различни места по тялото, колебания на телесната температура, проблеми с равновесието, страдание от болест на пътуването когато са на път с независимо какво превозно средство, рязка смяна на състояние на гладуване с повишаване на апетита, редуване на запек с диария, съпроводена бременност от повръщане и редица други дискомфорти.

Употребата на цветното средство за защита от хрущялка, стабилизира организма от вътрешно раздвоение до вътрешно равновесие. Човекът става по-концентриран и решителен, запазва вътрешното си равновесие при всички ситуации. Става гъвкав и открива все повече възможности в живота си. Взема бързи и точни решения. Присъствието му действа успокояващо върху околните. Тази лекота се дължи на придобитата голяма вътрешна сила.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаФизиологияЛюбопитноКлинични пътекиЗдравни съветиАлт. медицинаИсторияЛайфстайл