Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Asterales Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни) Триделна амброзия, Гигантска амброзия

Триделна амброзия, Гигантска амброзия

Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни)

Триделна амброзия, Гигантска амброзия - изображение

Триделна амброзия, Гигантска амброзия (Ambrosia trifida) е вид цъфтящо, едногодишно, храстовидно растение, което се отнася към семейство Сложноцветни (Compositae, Asteraceae). В родният й ареал на разпространение е известна още с имената buffaloweed, horseweed, kinghead, голяма амброзия, тексаска голяма амброзия, висока амброзия, кръвна амброзия, целогодишна амброзия.

Семена от триделна амброзия са намерени при археологически разкопки в различни обекти. Оказва се, че са 4-5 пъти по-големи от тези, които днес произвежда растението.

Устройство на триделна амброзия

стъбла на триделна амброзия

 

 

Билката израства на височина до 2 метра, като са известни видове, които са достигнали 6 метра при растеж на богати на хранителни вещества и влага почви. Развива големи клони и широка храстовидна растителност. Покрито е с власинки и се определя като грубо растение. В основата стъблата на амброзията са жилави и набраздени, като тази структура става по-фина по-нагоре по клончетата.

 

 

 

листа на триделна амброзияЛистата на растението са в повечето случаи срещуположно разположени по клоните. Формата на листната петура е разнообразна, като най-често срещаната е три-петделна. Всяко листно делче може да има овална, копиевидна, заострена или линиевидна форма.Тя може да достигне дължина до 25 см и ширина от 20 см. Листните дръжки са дълги само няколко сантиметра и са със жлезиста и груба текстура. Листният ръб е назъбен.

цветове на триделна амброзия

 

Билката е еднодомно растение -  на едно растение се развиват и мъжки и женски цветчета. Вторите са струпани в основата на съцветието, а първите в неговия край. Самото съцветие предствалява шип с възходящ растеж. Цветовете имат от жълтеникав до зеленикав цвят, а цъфтежът им се случва през месеците август и септември.

 

 

 

семена на триделна амброзия

 

Плодчетата са с конусовидно-овална форма, притежаващи шипове с няколко милиметра дължина. Имат къс коничен връх и са 6-оребрени. Всяко оребряване завършва със съответното шипче.

 

Разпространение на триделна амброзия

плодове на триделна амброзияРодина на този вид амброзия е Северна Америка. Внесена е в Европа и Азия, като на тези континенти в повечето случаи се смята за плевел. Лесно се разпространява заради устройството на плодовете си - притежаващи шипове. Инвазивният модел на виреене на билката често измества местни растителни видове или заради големината на растежа си създава сенчести, неблагоприятни условия за развитието на същите.

Използваема част на триделна амброзия

Употребява се полученото от семената масло, листата, клоните и плодовете на растението.

Химичен състав на триделна амброзия

Семената на триделната амброзия съдържат голямо количество протеини и мазнини. Служат за харана на хора и животни.

Някои от съединенията в Ambrosia trifida са отровни, например: сърдечни гликозиди, алкалоиди, лактони, етерични масла. В експеримент от етеричните масла на билката, чрез парна дестилация са идентифицирани тридесет и пет съединения.

Лечебни свойства и приложение на триделна амброзия

цветен прашец на триделна амброзияЦветният прашец се явява един от основните растителни алергени за хората, живеещи в ареалите на разпространение на триделната амброзия. Цветният прашец от Ambrosia trifida е основна причина за сенна хрема и други алергии. Той се събират с търговска цел и производство на фармацевтични препарати за лечение на алергии към самото растение.

Твърди се, че гигантската амброзия има нисък капацитет за развитие на сенсибилизиращ дерматит, съответно при контакт с нея.

Местните американски жители  - индианците, прилагат растението по множество начини в техните лечебни методи. Чероки го използва като средство при ужилване от насекоми, при копривна треска, висока температура и пневмония, а ирокезите за лечение на диария.

Свойства на триделна амброзия:

  • леко стимулиращо;
  • стягащо;
  • кръвоспиращо;
  • антисептично;
  • адстрингентно.

триделна амброзияЛистата притежават стягащо, повръщателно и антипиретично действие. Под формата на лапи се прилагат локално при ухапвания от насекоми и редица кожни лезии. А чай приготвен от тях се използва за лечение на пневмония, треска, гадене, чревни спазми, диария и слизести изпражнения. Сокът от увехнали листа е дезинфектант и се прилага при инфекции на пръстите на краката. Чай от корените се използва при менструални смущения и инсулт.

Етеричното масло е с доказани бактерицидно и фунгицидно действие срещу шест бактериални щама и два гъбични щама. То се използва и в дифузни методи с агар.

Употреба на отвара от триделна амброзия:

Триделната амброзия помага при оплаквания от страна на половата система при жената. Отвара от листата й е полезна за локално приложение при бяло течение, пролапс на матката, хронична гонорея. Под формата на капки може да се използва в офталмологията, а при възпаление на устата с отварата могат да се правят гаргари. Като средство при непостоянно слюноотделяне, може да се използван на всеки половин час, како измиването на устната кухина трябва да се прави бързо и ефикасно. Отлично средство е за употреба при зловонни и граниви инфекциозни процеси. Вътрешно, отвара е полезна при треска, придружена от гноеродни процеси в тялото, диария и дизентерия. Успешно се използва при кървене от носа и други хеморагии, където потокът на кървене е слаб. Тя също така е прилагана за облекчаване на болки, при истерия и други нервни разстройства.

Други употреби на гигантската амброзия:

плодови главички на триделна амброзия

 

Тя се използва успешно като компостен активатор и съставка в градинския листен мулч.

От смачкани плодови главички се получава червено багрило, което може да оцвети кожата в съответния цвят. Аборигените я използват, за да правят коноп и въжета.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаФизиологияНовиниЛюбопитноСнимкиЛеченияИсторияАлт. медицинаХранене при...Здравни съветиКлинични пътекиИзследванияСимптомиЗаболявания (МКБ)Здравни проблеми