Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Еудикоти (Eudicots) Разред Ranunculales Сем. Ranunculaceae (Лютикови) Обичниче, Таликтрум Делавей

Обичниче, Таликтрум Делавей

Сем. Ranunculaceae (Лютикови)

Обичниче, Таликтрум Делавей - изображение

Таликтрум Делавей (Thalictrum delavayi) представлява многогодишно тревисто растение, което е вид обичниче, класифициращо се към семейство Лютикови (Ranunculaceae). Нарича се още Chinese meadow rue, Thalictrum dipterocarpum misapplied. На кирилица се назовава и само като обичниче.

таликтрум Делавей сорт

Името на рода идва от гръцката дума "thaliktron", която е използвана от Диоскорид, за да опише растенията в този род. Специфичният епитет "delavayi" в латинското название на този вид обичниче, е израз на почит към френския изследовател и ботаник от 19 век Père Jean Marie Delavay. Заедо със своя сорт "Hewitt's Double", двата вида таликтруми са спечелили наградата за красота на Кралското градинарско дружество.


Устройство на таликтрум Делавей

листа на таликтрум делавей

 

Растението разполага с плитка и слабо разклонена коренова система. Клончетата му са фини, оцветени в различни нюанси на зеленото, гъвкави. Израства на височина до 150 см и развива туфа с диаметър до 1 метър. Листата са дву- или триделни, с дълги дръжки и заоблени дялове.

 

цветя на таликтрим делавейЦветчетата му са малки, нежни, с големина около 2 см в диаметър, оцветени в нюанси на розовото и лилавото, събрани в съцветия рехави метлици. В контраст на оцветяването им тичинките им са кремаво-жълти. Цъфтежът се наблюдава в порядъка от юни до август месец. В определен момент от този период, цветоносните стъбълца придобиват лилаво-червено оцветяване.

Разпространение на обичниче

цветове на таликтрим делавей

Родина на вида е Китай. Слабо разпространено е у нас, като по-трудно успява да устой на зимния студ тук. Среща в по-голямата част на земното кълбо по протежението на потоци, сенчести планини и влажни ливади. Вирее на сянка и полусянка и обича рехава и богата на хранителни вещества почва.

 

Използваема част на таликтрум Делавей

таликтрум

Стойността на растението е декоративна и се прилага с такава цел, като живо цвете. Не е подходящо за употреба като рязан цвят.

Съществуват ограничени и неподкрепени от научниизследвания данни, които сочат, че в миналото индианците са използвали вида таликтрум като противоотрова при ухапвания от змии. Също така, отново те са го влагали в рецепта за приготвяне на билково вино. С това информацията за по-различно използване на растението, освен във флоралната декорация, се изчерпва.

 

Химичен състав на обичниче

До момента не са обособени данни за веществата, които се съдържат в този растителен вид.

Приложение на таликтрум Делавей

Не са известни медицински употреби на таликтрум Делавей.

цветна декорация с таликтрум делавейРехавата, фина и нежна структура на този вид обичниче, изключително добре се вписва и изпъква на фона на по-плътната растителност. Контрастът от меки цветове събрани в това растение, осигурява приказна гледка в градините почти през цялото лято. Със своята ефирност дава уникален флорален фон на заобикалящите го сгради и декоративни елементи. Прекрасно изглежда дори в ненатурализирани зони, като случайна растителност.

Още по темата:

3.5, 13 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.rhs.org.uk

http://www.finegardening.com

http://www.missouribotanicalgarden.org

https://en.wikipedia.org

http://www.henriettes-herb.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛайфстайл