Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Еудикоти (Eudicots) Разред Ranunculales Сем. Ranunculaceae (Лютикови) Обичниче, Таликтрум Делавей

Обичниче, Таликтрум Делавей

Сем. Ranunculaceae (Лютикови)

Обичниче, Таликтрум Делавей - изображение

Таликтрум Делавей (Thalictrum delavayi) представлява многогодишно тревисто растение, което е вид обичниче, класифициращо се към семейство Лютикови (Ranunculaceae). Нарича се още Chinese meadow rue, Thalictrum dipterocarpum misapplied. На кирилица се назовава и само като обичниче.

таликтрум Делавей сорт

Името на рода идва от гръцката дума "thaliktron", която е използвана от Диоскорид, за да опише растенията в този род. Специфичният епитет "delavayi" в латинското название на този вид обичниче, е израз на почит към френския изследовател и ботаник от 19 век Père Jean Marie Delavay. Заедо със своя сорт "Hewitt's Double", двата вида таликтруми са спечелили наградата за красота на Кралското градинарско дружество.


Устройство на таликтрум Делавей:

листа на таликтрум делавей

 

Растението разполага с плитка и слабо разклонена коренова система. Клончетата му са фини, оцветени в различни нюанси на зеленото, гъвкави. Израства на височина до 150 см и развива туфа с диаметър до 1 метър. Листата са дву- или триделни, с дълги дръжки и заоблени дялове.

 

цветя на таликтрим делавейЦветчетата му са малки, нежни, с големина около 2 см в диаметър, оцветени в нюанси на розовото и лилавото, събрани в съцветия рехави метлици. В контраст на оцветяването им тичинките им са кремаво-жълти. Цъфтежът се наблюдава в порядъка от юни до август месец. В определен момент от този период, цветоносните стъбълца придобиват лилаво-червено оцветяване.

 

Разпространение на обичниче

цветове на таликтрим делавей

Родина на вида е Китай. Слабо разпространено е у нас, като по-трудно успява да устой на зимния студ тук. Среща в по-голямата част на земното кълбо по протежението на потоци, сенчести планини и влажни ливади. Вирее на сянка и полусянка и обича рехава и богата на хранителни вещества почва.

 

 

Използваема част на таликтрум Делавей

таликтрум

Стойността на растението е декоративна и се прилага с такава цел, като живо цвете. Не е подходящо за употреба като рязан цвят.

Съществуват ограничени и неподкрепени от научниизследвания данни, които сочат, че в миналото индианците са използвали вида таликтрум като противоотрова при ухапвания от змии. Също така, отново те са го влагали в рецепта за приготвяне на билково вино. С това информацията за по-различно използване на растението, освен във флоралната декорация, се изчерпва.

 

 

Химичен състав на обичниче

До момента не са обособени данни за веществата, които се съдържат в този растителен вид.

Приложение на таликтрум Делавей

Не са известни медицински употреби на таликтрум Делавей.

цветна декорация с таликтрум делавейРехавата, фина и нежна структура на този вид обичниче, изключително добре се вписва и изпъква на фона на по-плътната растителност. Контрастът от меки цветове събрани в това растение, осигурява приказна гледка в градините почти през цялото лято. Със своята ефирност дава уникален флорален фон на заобикалящите го сгради и декоративни елементи. Прекрасно изглежда дори в ненатурализирани зони, като случайна растителност.

Още по темата:

3.5, 13 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.rhs.org.uk

http://www.finegardening.com

http://www.missouribotanicalgarden.org

https://en.wikipedia.org

http://www.henriettes-herb.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛайфстайл