Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Gentianales Сем. Rubiaceae (Брошови) Таитянска гардения, Тиаре

Таитянска гардения, Тиаре

Сем. Rubiaceae (Брошови)

Таитянска гардения, Тиаре - изображение

Таитянска гардения, Тиаре (Gardenia taitensis, Gardenia weissichii, Tahitian gardenias, Tiare, Tiare Tahiti) представлява тревисто, многогдишно растение, която се отнася към семейство Брошови (Rubiaceae). Тя е символ на Френска Полинезия.

Устройство на тиаре

листа тиаре

 

 

Таитянската гардения достига височина до 4 метра. Има лъскави, тъмнозелени, овални листа, дълги 5-16 см, срещуположно разположени по стъблото.

 

 

 

цвят тиаре

 

Цъфти в големи бели цветове, като всяко цветче се състои от 5 до 9 венчелистчета. Всяко от тях е с дължина от 2 до 4 см, има леко увит вид, а насочеността в подредбата им следва разтварянето на пъпките. Мъжките растения се отглеждат селективно и размножават чрез резници, тъй като произвеждат по-голям брой цветя, но не и семена.

 

 

Разпространение на таитянска гардения

Родният ареал на разпространение на растението е установен по най-крайните земи на югоизточна Азия по високопланинските брегове на Меланезия и Полинезия. Пренесено е на Хавайските острови и Френска Полинезия. Археологически доказателства показват, че е родено в Нова Гвинея и Соломоновите острови и се разпространява на изток през Южния Пасифик, като достига островите Таити.

Използваема част на тиаре

Употребяват се цветовете на тиаре.

Химичен състав на тиаре

Веществата с най-голямо значение в таитянската гардения са етеричните масла.

Приложение на тиаре

Таитянската гардения се използва за производство на козметично масло, наречено монои (Monoi de Tahiti) - традиционен природен продукт, произведен чрез накисване цветовете на гарденията в богато, пречистено кокосово масло. Престоявайки в него от тях се екстрахират и запазват полезните вещества. Маслото е хипоалергично, използващо се за хидратиране на кожата и косата, както и за масаж на бебета. Втечнява се при температура от 25 градуса, а при 20 става твърдо.

monoi"Monoi" е древна таитянски дума, означаваща "с аромат на масло" и продуктът е част от отдавна установена козметична практика сред таитянските жители. Таитянките ежедневно използват монои за хидратация на тялото и подхранване на косата им. То е част от състава на лечебни шампоани за дехидратирана и увредена коса, като помага да се възстанови блясъкът и еластичността й. Тестове показват, че притежава и слаб противопърхотен ефект.

Противогъбичните качества на богатото таитянско кокосово масло заедно с антисептичните свойства на тиаре, ефективно защитават както кожата, така и скалпа.

Цветовете на тиаре ухаят много и се използват като украшения за косата.

Още по темата:

3.4, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиЛайфстайлПроизводителиЛеченияПсихологияСпортИсторияСнимкиДиетиХранене при...Е-тата в храните