Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Gentianales Сем. Gentianaceae (Тинтявови) Синя тинтява, Горчива трева, Мъжка тинтява

Синя тинтява, Горчива трева, Мъжка тинтява

Сем. Gentianaceae (Тинтявови)

Синя тинтява, Горчива трева, Мъжка тинтява - изображение

Синя тинтява, Горчива трева, Мъжка тинтява (Gentiana cruciata) е тревисто многогодишно растение от семейство Тинтявови (Gentianaceae). В миналото, въз основа на текстове на иранската традиционна медицина, за различните експресивни форми на тинтявата е отбелязано, че са ефективни при лечението на няколко заболявания като менструално свръх-кървене, конюнктивит, витилиго, отравяне с отровни животни, наранявания, инфектирани рани, болка и подуване на черния дроб, далака, стомаха и травми на мускулите. Такива свойства не са съобщени и изследвани сега с изключение на лечебния ефект върху чернодробната дисфункция, но това може да бъде отправна точка за развитието на новите терапевтични приложения и повече изследвания за различните видове тинтяви в бъдеще.

Устройство на синя тинтява

синя тинтяваМъжката тинтява расте ниско на туфи. Достига височина от 20 до 50 см. Листата са продълговати или елипсовидни, тъмнозелени, лъскави, с ясно изразено жилкуване. Имат дължина от 3 до 8 см. Цветовете са тъмносини до виолетови и са групирани в съцветия във връхната част на стъблата в пазвите на листата. Разполагат с четири венчелистчета. Цъфти от юни до октомври месец. Образува плод капсула, която се разпуква при узряване, а семенцата в нея се разпръскват с помощта на гравитацията.

Разпространение на синя тинтява

мъжка тинтяваСреща се в много региони у нас, Централна и Югоизточна Европа, Азия. Не е установена в Португалия, Великобритания и Скандинавия. За своето развитие това растение предпочита сухи варовити почви в горски покрайнини, склонове, пасища, ливади, на надморска височина от 200-1600 метра.

Използваема част на синя тинтява

Употребява се стрък от синя тинтява. По време на цъфтеж се отрязва от надземната част на билката клонче с дължина до 25 см. Коренът й се използва за получаване на горчив екстракт. Събира се през есента и се изсушава за последваща употреба. Много е вероятно корените на растенията, които не са цъфнали, да са най-богатите на лечебни свойства.

Химичен състав на синя тинтява

От билката са изолирани следните вещества:

 • горчиви гликозиди;
 • ксантони;
 • пектин;
 • слузни вещества;
 • тлъсто масло;
 • танини;
 • етерично масло и др.

Лечебни свойства и приложение на синя тинтява

горчива треваГорчивата трева има апетитовъзбуждащо, антипиретично, общоукрепващо и тонизиращо храносмилателната система действие (свойства на горчив тоник).

Състояния и заболявания, при които се прилага мъжката тинтява:

 • колит;
 • гастрит;
 • анемия;
 • жълтеница;
 • чернодробни заболявания;
 • при безапетитие, като средство за подобряване на храносмилането.

От синята тинтява се приготвя хомеопатично лекарство, което се включва в лечението на диария, диспепсия, дисфагия, дрезгав глас, херниални неразположения, схванатост в областта на врата, стомашни неразположения, възпаление на гърлото.

Коренът на билката съдържа едни от най-горчивите съединения, които са известни и се използва като научна основа за измерване на горчивина. Той е особено полезен в състояния на изтощение от хронични заболявания и във всички случаи на нестабилност, слабост на храносмилателната система и липса на апетит. Един от най- силните стимуланти е на черния дроб, жлъчния мехур и храносмилателната система и е отличен тоник, който се комбинира с очистващо средство, за да се предотврати неговият изтощителен ефект. Коренът е антихелминен, противовъзпалителен, антисептичен, горчив тоник, стимулилащ жлъчната секреция и менструалния поток, температуропонижаващ, охлаждащ агент, стомашен тоник. Той се приема вътрешно за лечение на чернодробни оплаквания, лошо храносмилане, стомашни инфекции и анорексия. Не трябва да се предписва при пациенти с язва на стомаха или дванадесетопръстника.

Начин на приложение:

Синята тинтява се прилага под формата на отвара (1/2-1 чаена лъжичка от дрогата в 500 мл. вода). Приема се по 1 кафеена чашка 1/2 преди ядене.

Други приложения на синя тинтява

Много красива изглежда в алпинеуми. Като рязан цвят също краси осезаемо.

Още по темата:

4.2, 6 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B8%D0%BD%D1%8F_%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%82%D1%8F%D0%B2%D0%B0
https://en.wikipedia.org/wiki/Gentiana_cruciata
https://bgflora.net/families/gentianaceae/gentiana/gentiana_cruciata/gentiana_cruciata.html
https://www.waltersgardens.com/variety.php?ID=GENBC
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5634738/
https://www.homeopathycenter.org/remedy/gentiana-cruciata
https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Gentiana+cruciata

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаИсторияСпортАлт. медицинаХранене при...ЛюбопитноСнимкиЛайфстайлЗаболявания (МКБ)СимптомиФизиологияРецептиИзследванияЛеченияДиетиПроизводителиЕ-тата в храните