Йерба Мате
Йерба Мате (Ilex paraguariensis) представлява вечно зелено дърво с червени малки плодчета, характерно за субтропичните гори на Южна Америка. По традиция листата и меките клонки на Мате се използват за направата на подобни на чай напитки с умерено съдържание на кофеин, които местните жители използват като тонизиращо ума и тялото средство, а също и за подобряване на лениво храносмилане. За първи път е научно класифицирано от швейцарския ботаник М. Бертони през 1895 година. Принадлежи към семейство Aquifoliaceae.
Устройство на йерба мате
Изображение: No machine-readable author provided. Ilosuna assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Йерба мате е вечнозелен храст или дърво с височина до 15 м. Листата са с назъбени листни ръбове, с дължина 7-11 см и ширина 3-5,5 см. Те често се наричат "йерба" (испански) или "ерва" (португалски), като и двете означават „билка“. Цветовете са малки, зеленикаво-бели с четири венчелистчета. Плодовете са червени, костилкови, с диаметър 4-6 мм.
Разпространение на йерба мате
Зоната на растеж на билката се простира на териториите на Аржентина, Боливия, Бразилия, Парагвай и Уругвай. Вирее в диво състояние, но също така се култивира и в специални плантации.
Използваема част на йерба мате
- листа;
- меките клонки.
Мате е традиционна южноамериканска тонизираща напитка, която се приготвя чрез накисване на изсушени и стрити листа и филизи на йерба мате в гореща вода. И растението, и напитката съдържат кофеин.
Химичен състав на йерба мате
Yerba mate съдържа различни полифеноли като флавоноидите кверцетин и рутин. От билката са изолирани още три ксантина: кофеин, теобромин и теофилин, като основният е кофеин. Съдържанието на кофеин варира между 0,7% и 1,7% от сухото тегло (в сравнение с 0,4-9,3% за чаените листа, 2,5-7,6% гуарана и до 3,2% за смляното кафе); съдържанието на теобромин варира от 0,3% до 0,9%; теофилинът обикновено присъства само в малки количества или понякога напълно отсъства. Yerba mate съдържа също елементи като калий, магнезий и манган.
- "матеин" - дълго време се смята, че в състава на Йерба Мате се съдържа кофеин-подобното вещество "матеин". Днес се знае, че подобно вещество няма, а всъщност става дума за чист кофеин, така че думата матеин е просто един от многобройните му синоними. В зависимост от това колко суха смес е сложена в чая от Йерба Мате, в последния обикновено се съдържа малко повече кофеин, отколкото в черния чай и малко по-малко в сравнение с чаша кафе;
- коктейл от ксантини, антиоксиданти полифеноли;
- в листата на йерба мате се съдържат: бета-амирин, ванилин, вода, изовалерианова киселина, изокапронова киселина, инозитол, кофеин (матеин), 2,5-ксиленол, маслена киселина, неохлорогенова киселина, никотинова киселина (витамин B3), 4-оксилауринова киселина, пантотенова киселина (витамин B5), пиридоксин (витамин B6), белтъчини, рибофлавин (витамин B2), рутин, смола, стеаринова киселина, танин, теобромин, теофилин, тригонелин, 5-кофеоилхина киселина, хлорофил, холин, целулоза и др.
Изображение: wikimedia.org
Лечебни свойства и приложение на йерба мате
Коренното население гаранти и някои тупистки общности в Южна Бразилия, първи култивират и използват йерба преди европейската колонизация на Америка.
Мате традиционно се консумира в централни и южни райони на Южна Америка, предимно в Парагвай, както и в Аржентина, Уругвай, южна и централно-западна Бразилия, Гран Чако на Боливия и южно Чили. То също така е станало популярно в Сирия и Ливан, където се внася от Аржентина, благодарение на сирийските имигранти от 19-ти век от Аржентина. Yerba mate вече може да се намери по целия свят в различни енергийни напитки, както и да се продава като бутилиран или консервиран леден чай.
- Тонизиращият ефект на Мате е подобен на този на кафето, но въздействието му е концентрирано по-скоро върху мускулната тъкан, отколкото върху централната нервна система. След прием на Мате се наблюдава тонизиране на сърцето и скелетните мускули и релаксиране на гладките такива (вкл. гладко-мускулните влакна в кръвоносните съдове);
- На много места по света гледат на чая от Йерба Мате като на равностойна алтернатива на зеления чай, а ценителите му придават и същите здравословни свойства. Наистина, Мате екстрактът съдържа антиоксидантни полифеноли, подобни на тези в чая, но това само по себе си не е доказателство за здравословен ефект;
- Доказан тонизиращ ефект над тялото и ума като следствие от съдържанието му на кофеин;
- Ускорява храносмилането вследствие на увеличена активност на червата и повишено отделяне на стомашно-чревни флуиди;
- Притежава успокояващ ефект. Изследвания доказват възможностите на екстрактът от Йерба Мате да блокира моноамин оксидазата (МАО).
Приложение:
- в медицината;
- като хранителнa добавкa - като кофеин-съдържаща билка Йерба Мате най-често се влага в билкови тоници, термогенни и комплексни фат бърнери.
Начин на употреба
- екстракт - традиционно се използва доза от 3 до 10 гр. суха билка за чаша чай от Йерба Мате, както и прием на две до три чаши чай за деня. При прием на сух стандартизиран екстракт под формата на хранителна добавка, най-добре следвайте указанията на етикета.
Изображение: No machine-readable author provided. Tano4595 assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Инфузията мате се приготвя чрез напълване на контейнер, до три четвърти със сухи листа (и клонки) и вода при температура 70-80°C, гореща, но не кипяща. Може да се добави или не захар. Инфузията може да се приготви и със студена вода, като в този случай тя е известна като terer.
Пиенето на мате е често срещана социална практика в Парагвай, Уругвай, Аржентина, Чили и Южна Бразилия сред хора на всички възрасти и често е обща обредност при спазване на обичайни правила. Приятелите и членовете на семейството я споделят от един и същ контейнер, традиционно куха кратуна. Тя се дава от пивовара на всеки човек, често в кръг; получателят благодари, изпива няколко глъдки и след това връща мате на пивовара, който пълни кратунката и я предава на следващия човек по ред на часовниковата стрелка. Въпреки че традиционно съдът за чая се произвежда от куха калабаш кратуна, той може да бъде и от различни други материали, включително дърво, стъкло, бикови рога, керамика и силикон.
По същия начин, както хората се срещат за чай или кафе, приятелите често се събират и пият mate в Парагвай, Аржентина, Южна Бразилия и Уругвай. В топло време горещата вода понякога се заменя с лимонада. Парагвайците обикновено пият йерба мате със студена вода през горещите дни и топла вода сутрин и при ниски температури.
Yerba mate е най-популярен в Парагвай и Уругвай, където хората са забелязани да се разхождат по улиците, носещи мате в термо вакуумна колба в обятията си. В Аржентина се изразходват 5 кг йерба мате годишно на глава от населението; в Уругвай, най-големият потребител е от 10 кг. Количеството билка, използвана за приготвяне на инфузията, е много по-голямо от това, използвано за чай и други напитки.
Вкусът на варената мате наподобява запарка от зеленчуци, билки и трева и напомня на някои сортове зелен чай. Някои смятат аромата за много приятен, но като цяло той е горчив, ако е приготвен с гореща вода. Продава се също подсладена и ароматизирана, в която листата на мате се смесват с други билки (като мента) или цитрусова кора.
В Парагвай, Бразилия и Аржентина версия на мате, известна като mate cocido, се продава в чаени торбички и в насипна листна форма. Често се сервира подсладена в специализирани магазини или на улицата, гореща или ледена, чиста или с плодов сок или мляко. В Парагвай, Аржентина и Южна Бразилия обикновено се консумира за закуска или за следобеден чай, често със селекция от сладкиши.
Mate batido е вид препечено мате, има по-малко горчив вкус и повече пикантен аромат. Mate batido става кремообразен, когато се разклаща и е по-популярен в крайбрежните градове на Бразилия, за разлика от далечните южни щати, където по-често се консумира по традиционния начин (зелен, със сребърна сламка от споделена кратуна), и се нарича chimarro.
В Парагвай, Западна Бразилия, и аржентинското пристанище, инфузия на мате, наричана terer, се консумира като студена или ледена напитка. Терер може да се приготви със студена вода (най-често срещаният начин в Парагвай и Бразилия) или плодов сок (най-често срещаният начин в Аржентина). Версията с вода е по-горчива; плодовият сок действа като подсладител (в Бразилия това обикновено се избягва с добавяне на трапезна захар).
Парагвайците имат традиция да смесват мате с натрошени листа, стъбла и цветя на растението, известно като flor de agosto, които съдържат пиролизидинови алкалоиди. По този начин промяната на мате е потенциално токсична, тъй като тези алкалоиди могат да причинят венооклузивна болест, рядко състояние на черния дроб, което води до чернодробна недостатъчност поради прогресивно запушване на малките венозни канали.
Mate е станал популярен и извън Южна Америка. В малкия махал Гроот Марико, провинция Северозападна, Южна Африка, мате е била въведена в местния туристически офис от завръщащите се потомци на бурите, които през 1902 г. са емигрирали в Патагония в Аржентина, след като са загубили Англо-бурската война. Обикновено се консумира в Ливан, Сирия и някои други части на Близкия изток, главно от хората от Друза и алавите. По-голямата част от популярността му извън Южна Америка е резултат от историческа емиграция там и последващо завръщане. Консумира се по целия свят от емигранти от Южния конус.
Използване като здравословна храна
Мате често се консумира като здравословна храна. Yerba mate се предлагат в магазините за здравословни храни и често се открива в големи супермаркети в Европа, Австралия и САЩ. До 2013 г. азиатският интерес към напитката отбеляза значителен растеж, довел до значителен износ за тези страни.
Ефекти на йерба мате върху организма
Твърди се, че Yerba mate има различни ефекти върху човешкото здраве, като повечето от тях се дължат на голямото количество полифеноли, открити в напитката. Изследванията са установили, че йерба мате може да подобри симптомите на алергия и да намали риска от захарен диабет и висока кръвна захар при мишки.
Mate също съдържа съединения, които могат да действат като потискащи апетита и е възможно средство за отслабване, повишава умствената енергия и фокуса, подобрява настроението, и насърчава по-дълбок сън; обаче сънят може да бъде отрицателно повлиян при хора, които са чувствителни към кофеин.
Изображение: Stickpen, Public domain, via Wikimedia Commons
Преди 2011 г. няма двойно слепи, рандомизирани проспективни клинични изпитвания за консумация на йерба мате по отношение на хронично заболяване. Оттогава са проведени много проучвания, сочещи поне някои вероятни ползи за здравето от йерба мате, като намаляване на мастните клетки, възпаления и холестерол, въпреки че са необходими още изследвания. Някои проучвания установяват, че консумацията на билката е ефективна при понижаване на липидите. Друго проучване установява, че тя намалява прогресията на артериосклерозата при зайци, но не намалява серумния холестерол или аортните TBARS (реакционни вещества на тиобарбитуровата киселина ( TBARS ) се образуват като страничен продукт на липидната пероксидация (т.е. като продукти на разграждане на мазнини) и антиоксидантните ензими.
Отслабване
Yerba mate съдържа полифеноли като флавоноиди и фенолни киселини, които действат чрез инхибиране на ензими като панкреатична липаза и липопротеинова липаза, които от своя страна играят роля в метаболизма на мазнините. Доказано е, че Yerba mate увеличава ситостта, като забавя стомашното изпразване. Ефектите върху загубата на тегло могат да се дължат на намалена абсорбция на диетични мазнини и / или променен метаболизъм на холестерола.
Въпреки потенциала на йерба мате за намаляване на телесното тегло, има минимални данни за ефектите на йерба мате върху него. Следователно, билката не бива да се препоръчва при диета и физически упражнения без допълнително проучване на ефектите й.
Рак
Консумацията на чай от мате с гореща вода е свързана с рак на устната кухина, рак на хранопровода, рак на ларинкса, и плоскоклетъчен рак на главата и шията. Изследванията показват връзка между температурата на чая и вероятността от рак, което прави неясно колко голяма роля играе самата билка като канцероген.
E-NTPDase активност
Изследванията показват също, че препаратите от мате могат да променят концентрацията на екто-нуклеозид трифосфат дифосфохидролазата (E-NTPDase), което води до повишени нива на извънклетъчна ATP, ADP и AMP. Това е установено при хронично поглъщане (15 дни) на воден екстракт от мате и може да доведе до нов механизъм за манипулиране на съдовите регенеративни фактори, т.е. лечение на сърдечни заболявания.
Антиоксидантни свойства
При изследване на антиоксидантната активността на билката е установена корелация между съдържанието на кофеоил производни и антиоксидантния капацитет (AOC). Сред група от видове Ilex антиоксидантната активност на Ilex paraguariensis е най-висока.
Инхибиране активността на моноаминооксидазата
Изследване от Университета в Сао Пауло цитира екстракт от йербама като инхибитор на активността на МАО; максималното инхибиране, наблюдавано in vitro, е 40-50%. Инхибиторът на моноаминооксидазата е вид антидепресант, така че има някои данни, които предполагат, че йерба мате има успокояващ ефект в това отношение.
Внимание!
Билката не трябва да се приема от бременни, кърмещи жени, както и заедно с антидепресанти.
Заглавно изображение: C T Johansson, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
ПЮРВИТАЛ FAT LOSS капсули * 60
СУОНСЪН ЙЕРБА МАТЕ капсули 125 мг * 120 SW1103
АМИКС КОФИ ТАЙМ капсули * 90
СУИДИШ СУПЛЕМЕНТС КРЕЙЗИ 8 ЕКСТРИЙМ ПРЕУЪРКАУТ 260 гр.
ПЮРВИТАЛ ГУАРАНА, МАТЕ, КОЛА капсули * 60
ФИТНЕС КАФЕ АНТИОКСИДАНТ мляно 250 гр.
АМИКС ТЕРМО ЛИЙН капсули * 90
ИМУНОБОР капсули * 30
АПЕТРЕКС КОНТРОЛ таблетки * 60 GNC
АМИКС КАРБ БЛОКЕР капсули * 90
БИОХЕРБА ЙЕРБА МАТЕ капсули 500 мг * 100
Библиография
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%99%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%B0_%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5
https://en.wikipedia.org/wiki/Yerba_mate
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Група Еудикоти (Eudicots)
- Клон Астериди (Asterids)
- Разред Aquifoliales
- Сем. Aquifoliaceae
- Натурални средства срещу газове и подут корем
- Мушмула
- Бензодиазепини
- Алтернативно лечение на забавена чревна перисталтика
- Разграждане на белтъци
- Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
- Див морков
- Билки и алтернативни средства след отстраняване на жлъчния мехур
- Направете си кумис за облекчаване на стомашни и храносмилателни проблеми
- При стомашно разстройство пийте сок от нар
Коментари към Йерба Мате