Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Sapindales Сем. Sapindaceae Сапунено орехче

Сапунено орехче

Сем. Sapindaceae

Сапунено орехче - изображение

Сапунено орехче (Sapindus trifoliatus, Sapindus laurifolius) представлява вечнозелено дърво с гъста, широка корона, което може да нарастне до 25 метра височина. Класифицира се към семейство Sapindaceae. Дървото се събира от дивата природа заради семената му, които се използват лекарствено и като източник на сапонини. Употребата му е много широка и често се отглежда с търговска цел. Сапуненото орехче е едно от най-старите култивирани лечебни растения в света от преди около 5000 години. Днес то най-често се използва в състава на козметични и контрацептивни кремове.

Устройство на сапунено орехче

сух плод на сапунено орехчеДървото израства на височина от 20 до 25 метра. Кората на ствола е с дебелина 4-6 мм, сивкаво-кафява. Клоните са крехки, полу-влакнести, блестящо кремаво жълти. Листата на вида са сложни, от 15 до 30 см дълги. Състоят се от 2 до 4 двойки листенца, срещуположно разположени, като почти нямат дръжки. Листните единици са дълги от 8 до 18 см и широки от 5 до 7,5 см, с елипсовидна форма и гладка повърхност. Разполагат с изразена листна вена и от 8 до 15 двойки странични такива.

съцветие на сапунено орехчеЦветовете на сапуненото орехче са зеленикаво-бели, разположени в крайни, леко кадифени метличести съцветия, с дължина от 6 до 15 см. Цветовите стъбла са с дължина 3 мм и с кадифена повърхност. Чашелистчетата са 5, леко слети в основата, 4-5 мм дълги, яйцевидно-продълговати, кадифени. Венчелистчетата са 5, свободни, с дължина 5-6 мм, с форма от на копие до яйцевидна, покрити с власинки. Има 8 тичинки, свободни, нишковидни, с дължина 2-3 мм. Цъфти от ноември до януари месец.

Плодовете се състоят от 2 или 3 дяла, 1,6-2,2 см дълги, кадифени когато са млади, твърди и гладки при узряване. Всяка клетка съдържа 6-9 мм голямо черно, кръгло семе, което е популярно като традиционно средсво (сапун) за миене и пране.

 

Разпространение на сапунено орехче

Ареалът на разпространение на вида е в Азия - Пакистан, Индия, Китай, Япония, Шри Ланка. Расте по низините на тропиците и субтропиците, където се намира на височина до 500 метра. Развива се най-добре в райони, където годишните дневни температури са в диапазона 32 - 40 ° C, но могат да понасят 10 - 47 ° C. Когато спи, растението може да оцелее при температури до около 2 ° C. Това е малко дърво, което процъфтява добре в глинестите почви на тропическите и субтропичните райони. Предпочита средните годишни валежи в диапазона от 1000 до 2000 мм, но толерира и 500 - 2500 мм. Предпочита пълна слънчева експозиция за своето развитие. Много толерантен вид e към широк спектър от добре дренирани почви, включително тези, които са сухи, каменисти и с недостиг на хранителни вещества. Предпочита pH в диапазона 6 - 6,5, толериращ 5,5 - 7. Kултивира сe обикновено в Южна Индия и Западна Бенгалия.

Използваема част на сапунено орехче

Коренът, кората и плодовете на сапуненото орехче се използват в народната медицина.

Химичен състав на сапунено орехче

зелен плод на сапунено орехчеМного части от S. trifoliatus съдържат фенолни киселини, като протокатехуинова киселина, цис-п-кумарова киселина, п-хидробензоена киселина и канелена киселина. Перикарпът на плода съдържа тритерпеноидни сапонини А и С, емаргинатозид-В и С, 9,10. иекосенова киселина, цис-вакценова киселина и 13-еикозенова киселина.

Растението съдържа още сапиндозид А, сапиндозид В, захари, мастни киселини, трифолиозиди, генини, фенолни киселини, стероиди, въглехидрати и тритерпеноиди, емаргинатозид-В, емаргинатозид-С, карагенан, хистамин, серотонин, зимозан, тип II цианолипиди, мастни киселини, олеинова киселина, арахидова киселина, 11-иекосенова киселина.

Лечебни свойства и приложение на сапунено орехче

сапунено орехче на прахМного изследвания са проведени, за да се докаже потенциалът на растението като спермицидна, противовъзпалителна, антихелминтна, противоязвена, противоракова единица. Прахът от сапуненото орехче е много добро антибактериално и противогъбично средство. Известна е и противоповръщателната функция на билката.

Това е едно от най-старите култивирани лечебни растения в света. Обикновено се използва широко като повърхностноактивно средство и за измиване на косата. Известната полза от него е запазването на косата дълга и здрава, а също така полезността му при лечението на пърхот и отстраняването на въшки (притежава нежни инсектицидни свойства). Като отличен тоник за коса е популярна съставка при приготвянето на аюрведични шампоани и почистващи препарати.

Това е отлична билка за кожни проблеми като екзема и псориазис. Сапуненото орехче се употребява и за премахване на лунички.

семена на сапунено орехчеНатрошени семена се използват широко за производство на сапуни и шампоани. Редовното миене на кожата със сапунен екстракт от билката, предотвратява много кожни заболявания и я прави нежна. Семената й се използват и за лечение на мигрена.

Плодът й има еметични, тонизиращи, отхрачващи, стягащи и анти-хелминтни свойства. Използва се за лечение на астма, повишено слюноотделяне, хлороза и епилепсия. За облекчаване на истерия и епилепсия се използва още и воден разтвор от билката. Плодовият екстракт от Sapindus trifoliatus притежават мощна противовъзпалителна и антиандрогенна активност.

Корените и кората на растението се считат за леко отхрачващо и успокояващо кашлицата средство. Коренът се включва в лечението на подагра, ревматизъм и парализа.

Сапуненото орехче в науката

перикарп на сапунено орехчеВоден екстракт от перикарпа на плодовете на растението се използва като нов "зелен" катализатор за синтеза на алдимин (част от структурата на определени вещества). Синтезът на серия от алдимини от ароматни алдехиди и амини се катализира успешно от екстракта, докато ароматни кетони и амини не дават кетимини при сравними условия на реакцията, което показва химиоселективната катализа на екстракта. Каталитичната активност на екстракта се дължи на сапонините, които имат общ структурен скелет, съдържащ пентациклична тритерпеноидна част, заместена с различни въглехидратни странични вериги.

Начин на употреба:

  • пърхот - кората на S. trifoliatus се раздробява и смесва с вода, която след това се нанася върху скалпа за третиране на пърхотната област;
  • екзема и кожни обриви - сапунен разтвор от билката се прилага веднъж дневно върху засегнатата област.

Други употреби на сапунено орехче

клонче сапунено орехчеПлодът, както вече бе отбелязано, е богат на сапонини. Използва се като заместител на сапуна при пране на дрехи, особено деликатни и естествени тъкани. Употребява се и за премахване на петна от и за възстановяване на сребърни предмети. Тя е популярна алтернатива на перилен препарат сред онези, които се опитват да живеят в екологично чист стил.

Дървесината му е твърда. Използва се за изработване на различни малки изделия.

Освен като детергент и био-повърхностноактивно вещество, сапуненото орехче се изпозлва и при органично замърсяване на почвата в услуга на съвременната наука.

 

 

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Sapindus+trifoliatus
http://www.flowersofindia.net/catalog/slides/South%20India%20Soapnut.html
https://indiabiodiversity.org/species/show/231088
https://www.researchgate.net/publication/287369863_Sapindus_trifoliatus_A_review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16142834
https://www.researchgate.net/publication/236632198_Multifacetious_Uses_of_Soapnut_Tree_-_A_Mini_Review
http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=5&taxon_id=250063391
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20658668
http://www.iloveindia.com/indian-herbs/sapindus-trifoliatus.html
http://folkmedsindh.com.pk/sapindus-trifoliatus-linn/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлБотаникаЛеченияСнимкиХранене при...НовиниАлт. медицинаПроизводителиМикробиологияСпортПатологияФизиологияИсторияСпециалистиИзследванияКлинични пътекиНормативни актовеЗаведенияВидео