Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Сем. Apiaceae (Umbelliferae, Сенникоцветни) Обикновен сърпец

Обикновен сърпец

Сем. Apiaceae (Umbelliferae, Сенникоцветни)

Обикновен сърпец - изображение

Обикновен сърпец (Falcaria vulgaris) представлява двугодишно тревисто растение. Представител е на семейство Сенникоцветни (Umbelliferae). Растението е единственият представител на рода Falcaria.

Устройство на обикновен сърпец

обикновен сърпец дръжка

 

Обикновеният сърпец достига височина от 30 до 50 сантиметра. Коренът му е вретеновиден, с дълга и права дръжка. Листата на растението са дълги, твърди,тесни и със заострени ръбове. Листният ръб е назъбен.

 

 

цветове на обикновен сърпец

 

Цветовете му са бели. Плодовете на обикновения сърпец са продълговати и линейни, приплеснати странично. На цвят те са жълтеникаво-кафяви. Билката цъфти от юни до август. Плодовете й узряват през есента.

 

 

Химичен състав на обикновен сърпец

Химичният състав на обикновения сърпец не е изучен напълно, но е известно, че в него се съдържат алкалоиди, етерични масла, аскорбинова киселина (витамин C), каротин и протеини.

Разпространение на обикновен сърпец

разпространение на обикновен сърпец

 

Растението се среща на Скандинавския полуостров, Средна и Южна Европа, Северна Африка и на Балканския полуостров. Ширко е разпространен в Мала Азия, Западна Армения и Иран.

 

обикновен сърпец

 

Обикновеният сърпец, често е считан за плевел, който вреди на културните растения. Вирее в степите, по сухи склонове, поляни и хълмове, варовикови изкачвания, покрай пътища.

 

 

Използваема част на обикновен сърпец

цветове на обикновен сърпец

 

Употребява се цялата надземна част на растението — стъбла, цветове и листа. Събирането на билката се осъществява по време на цъфтеж. След изушаването на обикновения сърпец, той е годен за консумация до 24 месеца.

 

 

Лечебни свойства и приложение на обикновен сърпец

билкиОт хилядолетия обикновеният сърпец се използва в традиционната китайска медицина, поради своето имуностимулиращо действие. В Иран, билката е била употребявана под формата на прах за рани, който предотвратява възпаления и ускорява зарастването им.
Интересно за Falcaria vulgaris е, че намира приложение в пречистването на води, замърсени с тежки метали. Установено е, че екстрактът от обикновен сърпец успешно се справя с отстраняването на медни йони от водни разтвори. По този начин, билката представлява естествен заместител на традиционно използваните химикали за пречистване на замърсени води. Обикновеният сърпец се употребява и в кулинарията. Младите листа се добавят в различни ястия – супи, салати, картофено пюре и пълнежи за сладкиши. Необходима е предварителната им термична обработка. В Молдoва плодовете на растението се прибавят към тестото при печене на хляб, като подправка заместваща кимиона.

Лечебни свойства на обикновен сърпец:

обикновен сърпец

 • имуностимулиращо;
 • антибактериално;
 • диуретично;
 • хемостатично (кръвоспиращо);
 • понижава кръвното налягане;
 • противовъзпалително;
 • антиоксидантно;
 • понижава киселинността на стомаха;
 • спазмолитично.

Заболявания и състояния, при който се прилага обикновен сърпец:

 • стомашна язва;
 • гастрит;
 • смущения в храносмилането;
 • стомашни спазми;
 • гнойни рани;
 • фурункули;
 • маточна фиброза;
 • остеохондроза;
 • полиартрит.

Начини на употреба на обикновен сърпец:
отвараВ нетрадиционната медицина билката се използва главно за външна употреба. Прилага се най-вече за лекуване на гнойни рани и фурункули под формата на компреси от натрошени листа. От обикновен сърпец се приготвят и противовъзпалителни мехлеми.

 • отвара от обикновен сърпец при гастрит и болки в стомаха

Изсушената билка се залива с 0,5 литра вряла вода и се оставя да престои два часа. След това получената инфузия се охлажда и се приема по 1-2 супени лъжици преди хранене. Възможно е допълнително към намаляването на болката да се прояви и диуретичен ефект.

Внимание!

Обикновеният сърпец трябва да се използва с повишено внимание, поради не напълно изученият му химичен състав. Противопоказна е употребата на билката от бременни и кърмещи жени, заради недостатъчни доказателства за нежелани странични ефекти. Винаги се консултирайте с лекар или фармацевт преди употребата на обикновен сърпец.

Още по темата:

5.0, 12 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://ijaah.ir/article-1-137-en.pdf

 http://vsegdazdorov.net/poleznye-svoystva/rezak

http://nmedic.info/story/rezak

 http://www.fito-terapevt.ru/falcaria-vulgaris

https://books.google.bg/books

http://lektrava.ru/encyclopedia/rezak-obyknovennyy/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаДиетиЗдравни съветиИзследванияАлт. медицинаЛюбопитноСпециалистиЛеченияИсторияСпортЗаболявания (МКБ)Хранене при...НовиниЗдравни проблемиСнимкиКлинични пътекиХрани и ястия